Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10

Dato: 25.11.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Trine Skei Grande (V) [11:52:14]: Mitt spørsmål er:

«Det har vært mye diskusjon rundt en eventuell nedleggelse av Aker sykehus. En av problemstillingene har vært hvordan Ahus skal greie å ta i mot pasientene fra Groruddalen samtidig som sykehuset allerede før den planlagte overføringen har slitt mye med overfylte avdelinger og korridorpasienter.

Kan statsråden garantere at en eventuell overflytting av pasientene i Groruddalen fra Aker til Ahus er dimensjonert riktig, slik at sykehuset er i stand til å ta imot veksten av pasienter?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:52:54]: La meg først få understreke at det ikke er vedtatt noen nedleggelse av Aker sykehus.

Det pågår for tiden et større arbeid knyttet til organisering og utvikling av «sykehusområde Oslo». Oslo universitetssykehus har etablert et lokalsykehusprosjekt, som har drøftet dagens og fremtidens behov for lokalsykehustjenester i hovedstaden. Prosjektgruppen står samlet bak en anbefaling om at Oslo universitetssykehus bør samle lokalfunksjonene i et nytt storbysykehus med akuttilbud innen kirurgi, medisin, rusbehandling og psykiatri. Prosjektgruppen har konkludert med at området på Ullevål vurderes som best egnet.

Rapporten med anbefalinger har vært presentert for styret ved Oslo universitetssykehus. Den vil inngå som underlagsdokument i arbeidet med areal- og kapasitetstilpasning ved sykehuset. Saken skal etter planen behandles på styremøtet 17. desember, og er altså fortsatt i prosess.

Helse Sør-Øst RHF vedtok i november 2008 at ansvaret for tjenester til befolkningen i bydel Alna i Oslo og Follo i Akershus skal overføres fra Oslo sykehusområde til Akershus sykehusområde fra 2011. Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus HF samarbeider om å finne løsninger som sikrer optimal utnyttelse av ressursene i hovedstadsområdet.

Nye Ahus er ikke ferdig utbygd. Fra 2011 utvides kapasiteten vesentlig når den siste sengefløyen med 112 senger og et nytt pasienthotell med 73 senger er på plass. I planleggingsarbeidet vil det bli vurdert om aktiviteten og sengekapasiteten ved sykehuset skal utvides ytterligere. Dette innebærer en vesentlig økning i somatiske senger ved Ahus før overføringen av opptaksområdet finner sted. Helse Sør-Øst understreker at det også skal gjøres risiko- og sårbarhetsanalyser. Planene vil bli korrigert dersom det viser seg at det kan oppstå kapasitetsutfordringer i forbindelse med overføringen.

Akershus universitetssykehus flyttet som kjent inn i et nytt sykehusanlegg i 2008 med ny digital infrastruktur og nytt medisinsk-teknisk utstyr. I 2009 har sykehuset hatt store utfordringer i forbindelse med flyttingen. Dette har ført til økonomiske utfordringer i 2009. Pasientbehandlingen er ikke utført så effektivt som planlagt, slik at ventelistene og liggetidene har økt og i noen grad også antall korridorpasienter. Jeg har forsikret meg om at Helse SørØst følger utviklingen nøye, og det er tatt flere grep for å møte utfordringene.

Regjeringen vil ha en helsetjeneste som ligger i front både medisinsk og teknologisk. Vi er opptatt av at alle skal ha et likeverdig tilbud av helsetjenester uavhengig av diagnose, bosted, personlig økonomi, kjønn, etnisk bakgrunn eller den enkeltes livssituasjon. Ahus er et av våre mest moderne sykehus. Det er ønskelig at så mange pasienter som mulig skal kunne benytte dette tilbudet. Det er en selvfølge at pasientbehandlingen skal være forsvarlig og av god kvalitet.

Det vil ikke være riktig å sammenlikne dagens utfordringer ved sykehuset med de endringene som skal skje først i 2011 etter at sykehuset er bygd ut.

Trine Skei Grande (V) [11:56:30]: Jeg takker for svaret.

Min bekymring handler ikke om byggene på Aker. Venstres nostalgi er ikke knyttet til selve bygningsmassen på Aker. Venstres bekymring er befolkningen i Groruddalen. Den folkekampanjen som har begynt nå, tror jeg først og fremst baserer seg på et engasjement for at man skal være sikker på at man har et godt helsetilbud, og ikke for selve bygningsmassen på Aker.

Så mitt spørsmål til statsråden blir om Groruddalens befolkning kan være sikker på at de ikke blir overført til et sykehus som ikke er i stand til å motta dem på det tidspunktet, og om statsråden kan forsikre Groruddalens befolkning om at de ikke vil bli overført til et sykehus som ikke er i stand til å ta imot de utfordringene de bringer til torgs.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:57:26]: I dagens opptaksområde for Ahus inngår kommunene på Romerike, 13 kommuner, Rømskog og Enebakk og bydelene Stovner og Grorud i Oslo. De inngår så vidt jeg har forstått, i dagens opptaksområde. De det nå er snakk om å flytte over etter det vedtaket som ble gjort i 2008, er Alna bydel og Follo-kommunene. Men det er helt klart at det ikke vil bli gjort noen overflyttinger før dette sykehuset fungerer slik det skal, og før det er fullt utbygd, og også de tekniske løsningene ved sykehuset fungerer som de skal.

Trine Skei Grande (V) [11:58:15]: Jeg har lyst til å gå litt dypere her. Storbybefolkningen har noen utfordringer som er annerledes enn for andre deler av befolkningen. En av utfordringene er at vi har en mer flerkulturelt sammensatt pasientmasse. Storbyprosjektet orienterte oss om at de jobber med et eget prosjekt for å bygge opp kompetansen på Ahus på det området. Noe annet som er en viktig del av Oslos spesielle utfordringer, handler om rusproblematikk. Rusproblematikken i Oslo er spesiell. Det å forholde seg til rusproblemer som et helseproblem, betyr at du må se hele mennesket. Du må ha helhetlige tilbud. Med all respekt er ikke Ahus’ hovedfokus den type problematikk og den type rusproblematikk.

Mitt spørsmål er om statsråden vil forsikre seg om at storbyproblematikken, spesielt ruskompetansen, kommer inn i et slikt nytt Ahus, som skal ha ansvar for en god del av Oslos befolkning?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:59:22]: Som jeg sa, har det i det arbeidet som er gjort frem til nå, vært anbefalt at storbyfunksjonene skulle til Ullevål-området, og at det var den riktige lokaliseringen.

Så ser jeg helt klart veldig godt de store utfordringene som er i Oslo. Det vil også når den samhandlingsreformen som nå ligger til behandling i Stortinget, er ferdig innført, måtte bli tatt opp hvordan oppgavene blir mellom Oslo og spesialisthelsetjenesten. Jeg er helt enig i at de spesielle utfordringene som er knyttet til rus og psykiatri, må ivaretas. Det vil ikke bli gjort noen endringer før disse tingene er skikkelig ivaretatt. Som jeg også sa i innlegget mitt, skal det gjøres mange analyser, også sårbarhetsanalyser, når det gjelder hvordan den fremtidige strukturen skal være.