Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 2010 kl. 10

Dato: 03.02.2010

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Vigdis Giltun (FrP) [11:07:09]: «Innvandrere fra ikke-vestlige land har vanskeligheter med å skaffe seg jobb da de kan ha en utdanning man ikke vet noe om og de snakker dårlig norsk, men fraværet av norske arbeidsreferanser viser seg også ifølge en undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning å ha stor betydning. Det fremgår helt klart at ikke-vestlige innvandrere øker sine sjanser på arbeidsmarkedet når de tar midlertidige jobber.

Vil statsråden med bakgrunn i dette vurdere endringer i arbeidsmiljøloven som kan gi flere en mulighet til jobb?»

Marit Nybakk hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Hanne Bjurstrøm [11:07:42]: Det er Regjeringens mål å få høy overgang til arbeid blant dem som står utenfor arbeidslivet.

Arbeidsgivere kan benytte midlertidig arbeidskraft i en rekke tilfeller, f.eks. i vikariater, dersom noen er syke eller i permisjon. Midlertidig arbeidskraft kan også benyttes dersom arbeidsgiver av andre grunner har et midlertidig behov for arbeid, f.eks. i arbeidstopper. Ifølge tall fra SSB er så mye som om lag 200 000 personer, eller 8,6 pst. av alle arbeidstakere, midlertidig ansatt. Andelen har vært relativt stabil det siste tiåret og er høyest i hotell- og restaurantbransjen, med hele 16 pst.

Midlertidig ansettelse kan for noen fungere som en første jobb og deretter føre til fast ansettelse i arbeidslivet. En utvidelse av muligheten for midlertidig ansettelse til andre situasjoner enn der det foreligger midlertidig arbeidskraftbehov, har imidlertid mange dilemmaer ved seg. En liberalisering kan føre til at langt flere som i dag er fast ansatte, blir midlertidig ansatt. Og ofte vil ikke én midlertidig ansettelse føre til fast ansettelse, men til flere midlertidige jobber etter hverandre. Dette gir betydelig usikkerhet for den enkelte, også fordi manglende fast ansettelse kan gi problemer med å få lån. Derfor har Regjeringen i Soria Moria II lovet å arbeide videre for å sikre at fast ansettelse er hovedregelen, og begrense midlertidige ansettelser.

Jeg tror det er en risiko for at utvikling mot flere midlertidige ansettelser først og fremst går ut over de vanskeligst stilte på arbeidsmarkedet. Jeg er opptatt av at det ikke utvikler seg et segmentert arbeidsliv der innvandrerbefolkningen er overrepresentert i bransjer med mangelfull opplæring, større ulykkesrisiko, lav organisasjonsgrad, svakere stillingsvern og lavere lønnsnivå. Jeg tror at andre tiltak og virkemidler har større betydning. Regjeringen legger derfor opp til en bred innsats for å få innvandrere over i arbeid. Jeg tror en kombinasjon av styrket kvalifisering og utdanning, samarbeid med partene i arbeidslivet og aktive tiltak for å motvirke diskriminering i arbeidslivet gir gode resultater.

Vigdis Giltun (FrP) [11:09:36]: Det er ikke noen tvil om at det er gode intensjoner bak de strenge reglene som finnes i dag, men det er også en kjensgjerning at altfor mange står utenfor og ikke kommer inn i arbeidslivet. Over halvparten av de midlertidig ansatte jobber faktisk i offentlig sektor, og spesielt mange i staten. Der har man på grunn av en paragraf i tjenestemannsloven bedret adgangen til bruk av midlertidige ansatte, og det benytter naturlig nok mange seg av. I staten sier man at man ikke helt vet hvordan arbeidet ser ut om et år, eller to eller tre, og så kan man da ansette midlertidig. Det kan man ikke i norsk industri, i privat sektor og i kommunesektoren. Hvorfor skal det fortsatt være slik?

Usikkerheten gjør ofte at bedrifter ikke tør å oppbemanne, selv om de kanskje kunne hatt mulighet til det.

De fleste som står uten arbeid, vil foretrekke midlertidig jobb framfor ikke noen. Og det er jo merkelig at reglene i arbeidsmiljøloven skal være forskjellige, og at de prinsippene som legges til grunn for loven, og hensynet til midlertidig ansatte, ikke er like når man vurderer ansatte i staten opp mot kommunalt ansatte og privat ansatte.

Statsråd Hanne Bjurstrøm [11:10:39]: Jeg vil bare først understreke det jeg sa tidligere, at vi er veldig opptatt av at vi ikke får et todelt arbeidsmarked, og at ledige innvandrere er en prioritet for denne regjeringen når det gjelder arbeidsmarkedstiltak. I 3. kvartal for 2009 var 40 pst. av deltakerne på ordinære arbeidsmarkedstiltak innvandrere. 70 pst. av innvandrerne som deltar på disse tiltakene, har bakgrunn fra nettopp Asia og Afrika. Og vi tror at nettopp denne ordningen, gjennom arbeidsmarkedstiltak, arbeidspraksis og lønnstilskudd, bidrar til å få denne gruppen arbeidstakere inn i varige, gode og tryggere jobber.

Vigdis Giltun (FrP) [11:11:13]: Det prosjektet som jeg viste til her, er gjennomført med vikarer fra Adecco, og det viser at godt kvalifiserte innvandrere faktisk fikk fast jobb etter at de hadde hatt midlertidig ansettelse. Men det bør også overføres til andre som av ulike årsaker har vanskeligheter med å komme inn i ordinært arbeid. En del ønsker jo også å ta kortere oppdrag for å kunne se hva slags jobb de egner seg til, og for å finne en passende arbeidsplass.

Hvis virksomhetene fikk benytte midlertidige ansettelser og vikaroppdrag også på den ordinære delen av virksomheten sin, ville man kunne oppnå at flere fikk muligheten til å komme inn. Og det er jo det som er problemet i dag, at det ikke er nok muligheter til å kunne tilby sånne arbeidsplasser uten disse vikariatene og de spesielle unntakene som finnes. Da ville også bedriftene tørre å prøve seg på å oppbemanne, selv om de var usikre på om de hadde behov over lang tid.

Tror ikke statsråden at det ville hjelpe flere å komme i jobb – det er jo også et veldig viktig moment vi må ha med oss når så mange står utenfor – at også det private næringslivet får de samme mulighetene som staten til å benytte (presidenten klubber) …?

Statsråd Hanne Bjurstrøm [11:12:22]: Jeg vil bare si med en gang at selvfølgelig er vi opptatt av å få flest mulig innvandrere inn i arbeid. Så kan man ha ulike syn på hvordan det gjøres best. Jeg er også kjent med at det er en del uenighet mellom forskere om den type virkemidler som ISFs rapport legger til grunn, er den riktige framgangsmåten eller ikke.

Det som er viktig for oss, er at man ikke får et B-lag og et A-lag på arbeidsmarkedet. Og vi er redd for at en innfallsvinkel hvor man åpner for midlertidige tilsettinger for innvandrere, vil medføre det.

Presidenten: Da går Stortinget til spørsmål 1, som er fra representanten Ketil Solvik-Olsen til kunnskapsministeren. Spørsmålet er overført til forsknings- og høyere utdanningsministeren som rette vedkommende.