Stortinget - Møte onsdag den 16. november 2011 kl. 10

Dato: 16.11.2011

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Torgeir Trældal (FrP) [11:36:39]: «Avisen Nationen skriver 9. november 2011 følgende: «Liten tilgang på lam kan gi mangel på 200.000 pinnekjøttmiddagar, fryktar kjøttbransjen, som ber om tollkutt. Nortura seier behovet for lam er kritisk.»

Kan statsråden redegjøre for hva han vil gjøre for å unngå at man får for lite pinnekjøtt?»

Statsråd Lars Peder Brekk [11:36:57]: Utgangspunktet for oppslaget i avisen Nationen 9. november i år om mulig mangel på pinnekjøtt var at slakteriene på det tidspunktet hadde mottatt færre lam til slakt enn det som har vært vanlig i tidligere år.

Dersom det er for lite norske varer i markedet, kan Statens landbruksforvaltning, SLF, sette ned tollsatsen i henhold til forskrift på det området. Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund sendte 4. november brev til SLF og ba om import av lammekjøtt til redusert toll. SLF har vurdert denne hendelsen og har i brev av 11. november avgitt svar i saken. Jeg vil kort redegjøre for hovedelementene som SLF har lagt til grunn:

Det viser seg at en hovedårsak til at det ble slaktet færre lam, var at dyrene var mindre enn vanlig da de kom tilbake fra denne sommerens beite. Dette skyldes først og fremst de klimatiske forholdene – vær og føreforhold – som også jeg som landbruks- og matminister må akseptere kan påvirke denne næringen. Produsentene av lammekjøtt har imidlertid mulighet til å gjøre tilpasninger til sitt driftsopplegg ut fra omstendighetene og situasjonen. I dette tilfellet valgte en god del bønder å holde dyrene hjemme på gården for videre oppfôring før slakting, noe som jeg mener ser ut til å være en fornuftig tilpasning.

Nortura, som er markedsregulator på dette området, har i kontakt med sine leverandører kommunisert behovet for en raskere levering av lam til slakting. Dette har gitt en gledelig og stor effekt, og i inneværende uke, uke 46, er dobbelt så mange dyr innmeldt til slakt som i tilsvarende uke i 2010. I tillegg har jeg fått opplyst at slakting av lam til produksjon av pinnekjøtt i år vil bli forlenget med én uke i forhold til det som har vært vanlig.

SLF har i sin vurdering av eventuelt importbehov derfor lagt til grunn at det er usikkert om det faktisk eksisterer noe underskudd i markedet. Erfaringen fra de siste to årene er også at det har vært pinnekjøtt igjen i butikkene etter jul og langt utover året. Derfor mener jeg at selv en eventuell mindre nedgang i pinnekjøttproduksjonen i år ikke bør anses som kritisk med hensyn til å dekke etterspørselen.

For at SLF skal innvilge import av landbruksvarer til nedsatt toll, må det etter fastsatt regelverk foreligge fare for alvorlige markedsforstyrrelser. Med grunnlag i de momentene jeg nå har nevnt, mener Statens landbruksforvaltning at det ikke er tilfellet. Det er også et viktig tilleggsmoment her at så mye som en tredjedel av WTO-kvoten for import av sau/lam fortsatt ikke er utnyttet. Statens landbruksforvaltning har derfor avslått anmodningen om å legge til rette for økt import.

Jeg er derfor glad for at jeg kan berolige representanten Trældal i denne saken. Pinnekjøtt er et helt utmerket festmåltid før jul, til jul og også etter jul og må gjerne også ledsages av passende drikke. Alt ligger til rette for at denne viktige tradisjonen kan videreføres – også i år.

Torgeir Trældal (FrP) [11:39:54]: Jeg hører hva statsråden sier, men det er ikke de signalene vi får om at man har 150 tonn kjøtt for lite. Det man får høre fra de private aktørene i markedet, er at Nortura selvfølgelig har nok på sitt marked, mens de selv har for lite på markedet. De er redd for å gå tomme. Hvis dette slår inn, vil det kunne skje at man kun får kjøpt regulatoren Norturas egne merker. Næringen selv sier at dette er kritisk, og at de kommer til å gå tom. Det er tydelig at den private næringen, som også skal konkurrere, kan bli utsatt ved at markedsregulatoren ikke leverer kjøtt.

Mitt spørsmål til statsråden er: Hvordan kan det private markedet hevde at de har for lite, når regulatoren sier at det er nok?

Statsråd Lars Peder Brekk [11:40:53]: Det er Statens landbruksforvaltnings ansvar å gå igjennom situasjon og vurdere om behovet er der for eventuelt å importere. Det er gjennomført import også tidligere år i slike situasjoner når det ble avdekket at det var vanskeligheter med leveransene. Denne situasjonen er noe annerledes. Det er meldt inn betydelig mer slakt i inneværende uke – ca. dobbelt så mye som i fjor på samme tid – samtidig som man har forlenget slakteperioden. Da er det Statens landbruksforvaltnings vurdering at markedet vil bli dekket opp med de tiltakene som der er gjort.

Det er også slik at Nortura har ansvar for å sørge for leveranser til de private. Det skal derfor være få problemer med å få tilgang på slakt, også for de private i en slik situasjon, forutsatt at Statens landbruksforvaltnings vurderinger er riktig.

Torgeir Trældal (FrP) [11:41:53]: Jeg hører statsråden sier det, og jeg skal love statsråden at hvis det blir problemer med å få kjøtt, så skal jeg ta tak i statsråden på nytt og påpeke det som han har svart: at de som regulator skal levere.

Men mitt spørsmål er: Hvis det slår til, det som de private aktørene sier, at man ikke har nok kjøtt, hvor raskt kan statsråden gripe inn? Og vil han gripe inn mot Statens landbruksforvaltning for eventuelt å åpne eller gjøre noe med tollbarrierene? Hvis man ser mot slutten at dette kan bli aktuelt, hvor lang tid trenger man på å snu seg for å få importert kjøtt, slik at man kan, som statsråden sier, kose seg med et nydelig pinnekjøttmåltid med tilhørende drikke?

Statsråd Lars Peder Brekk [11:42:40]: Det er som sagt Statens landbruksforvaltning, ikke statsråden, som vurderer denne situasjonen. De følger situasjonen fra dag til dag og fra uke til uke. Det er som sagt fortsatt god tid til å skaffe det nødvendige kjøttet.

Det er slik at vi har gjennomført slike reduksjoner av tollsatser tidligere. I fjor ble det gjort i forbindelse med import av svineribbe, og det er også tidligere foretatt import i forbindelse med mangel på storfekjøtt.

Jeg forutsetter at Statens landbruksforvaltning følger situasjonen tett, og at de gjør de nødvendige tiltak for å sikre at den vanlige nordmann får sitt pinnekjøtt til jul, og at vi får en trivelig julefeiring også i dette året.

Presidenten: Spørsmålet er besvart, og vi gleder oss til julemiddagen.