Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2012 kl. 10

Dato: 01.02.2012

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:35:25]: Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Diskusjonen om et mulig fremtidig fengsel i Lødingen har pågått i mange år. Soningskøen har så vidt undertegnede kjenner til, økt igjen, og behovene for ordinære soningsplasser og varetektsplasser er således fortsatt til stede. Tidligere statsråd Knut Storberget og statssekretærer fra Justis- og beredskapsdepartementet har besøkt Lødingen flere ganger uten at noen avgjørelse er tatt.

Når forventer dagens statsråd at en endelig avgjørelse vil bli tatt?»

Statsråd Grete Faremo [11:35:55]: Justisdepartementet har gitt kriminalomsorgens sentrale forvaltning i oppdrag å utarbeide en samlet kapasitetsplan med enhetsstruktur for fengslene og friomsorgskontorene. I planen skal det vurderes hvordan kapasiteten i kriminalomsorgen bør settes sammen for å dekke framtidig kapasitetsbehov og legge til rette for en straffegjennomføring etter intensjonene i St.meld. nr. 37 for 2007–2008 Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn, som ble lagt fram 26. september 2008.

Det skal også vurderes hvor enhetene bør lokaliseres med hensyn til bl.a. nærhetsprinsippet og innsattes hjemsted, og hvor store enhetene bør være for å sikre et godt innhold i straffegjennomføringen. I tillegg skal det gjøres en vurdering av enhetenes bygningsmessige tilstand og hvordan fengslene bør være utformet for å tilfredsstille kravene til moderne straffegjennomføring.

Strukturen i kriminalomsorgen Region nord, herunder Midtre Hålogaland, vil bli vurdert i arbeidet med planen. Som en del av dette arbeidet har Statsbygg gjennomført en utredning av et eventuelt fengselstilbud ved Nes fort.

Daværende statssekretær, Terje Moland Pedersen, og representanter fra Statsbygg var på en befaring ved Nes fort den 3. november 2011. Etter befaringen fikk Statsbygg i oppdrag å lage en revidert mulighetsstudie som vurderer muligheten for ombygging av deler av Nes fort til fengselsformål, og estimat på konstnadskonsekvenser ved dette. Departementet mottok den reviderte mulighetsstudien til vurdering den 10. januar i år. En etablering av et fengselstilbud vil jeg eventuelt komme tilbake til.

Jeg kan avslutningsvis si at det er en gledelig trend at soningskøen var nedadgående mot slutten av 2011. Men dette krever en både vedvarende og systematisk innsats også for å kunne møte økte utfordringer i tiden framover.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:38:08]: Jeg takker statsråden for svaret, som er rimelig som forventet. Jeg registrerer at soningskøen går ned. Da håper vi at det skjer på grunn av lavere kriminalitet, ikke på grunn av andre ting. Men jeg skal den biten ligge, selv om det kunne ha vært en debatt i seg selv.

Jeg synes, av respekt for dem som er initiativtakere i Lødingen, eierne av Nes fort, kommunen og andre i regionen, at man nå snart må kunne få et endelig svar. Dette er en sak som har versert lenge, det skulle ikke forbause meg om det er i nærmere ti år. Så jeg vil vite hva statsråden mener er et akseptabelt tidsrom for å holde folk på en armlengdes avstand. Det har noe med respekt å gjøre også. Det er ikke tvil om at Stortinget og regjeringen kan hive seg rundt og være ganske dyktige den andre veien, om de har bestemt seg for det.

I forrige spørsmål, til statsråd Navarsete, ble det sagt at man kan være løsningsorienterte og finne løsninger. Jeg håper at regjeringen er like kreativ og like tydelig i denne saken, slik at man i alle fall får en endelig avklaring, av respekt for dem som har investert, og av respekt for dem som bor der, siden man tilbyr seg å være et mulig hjelpeverktøy for kriminalomsorgen.

Statsråd Grete Faremo [11:39:13]: Jeg setter stor pris på engasjementet både fra representanten og fra kommunen. Det er viktig å sikre gode beslutninger på dette området, og gode beslutninger krever selvsagt et godt grunnlag både når det gjelder hvilke plasser som trengs, hvilket innhold i soningen dette kan gi, hvor plasser bør ligge geografisk, og selvsagt må også den kostnadsmessige siden være grundig utredet.

Nå kom mulighetsstudien, som Statsbygg har fått i oppdrag å gjøre på bakgrunn av det besøket som tidligere statssekretær Moland Pedersen gjorde. Nå er det bare noen få dager siden denne kom til departementet, men den gir oss et godt, mer konkret grunnlag for å gjøre de vurderinger og fatte de beslutninger framover som dette området trenger.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:40:17]: Jeg takker igjen statsråden for svaret. Det betyr at da finnes det på en måte ingen unnskyldning – for å bruke et slikt begrep – for ikke å konkludere. Man har faktabehovene i kriminalomsorgen, man har en gjennomgang av den økonomiske statusen og utfordringene for å gjennomføre dette hvis man bestemmer seg for det. Det som gjenstår nå, er rett og slett å ta en politisk avgjørelse, hvis jeg oppfattet statsråden riktig. Når det gjelder forutsetningene for kriminalomsorgen og det økonomiske, har statsråden redegjort for at de finnes der. Man skal altså ta en politisk beslutning.

Da er jo spørsmålet ganske enkelt. Når kan man forvente at Justisdepartementet ved statsråden kommer til Stortinget og sier ja eller nei til noe sånt? Kan vi forvente det i revidert, siden man nå har fakta på bordet, eller er det for kort tid? Eller kan vi regne med at vi får det til høsten, som en del av budsjettforslaget for neste år?

Statsråd Grete Faremo [11:41:06]: Som jeg sa, vil også denne mulighetsstudien gå inn som grunnlag for den samlede vurderingen av kapasiteten som nå gjøres i kriminalomsorgen. Dette er en plan som er beregnet at skal kunne foreligge i løpet av dette halvåret. Så vil vi selvsagt komme tilbake til hvor det er riktig å legge eventuelle utvidelser, hva slags plasser dette i så fall er, og med tilhørende bevilgningsbehov.

Jeg skal være forsiktig med å love nærmere når dette skjer.