Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2012 kl. 10

Dato: 01.02.2012

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Bente Thorsen (FrP) [11:49:05]: Mitt spørsmål går til fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren:

«Ifølge avisene Vårt Land og Glåmdalen har kirkeministeren avgjort at Våler i Hedmark ikke får bygge ny kirke på branntomten. 16. januar i år skrev Ringerikes Blad at arbeidsutvalget for Ringerike kirkelige fellesråd vil ha avklaring fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet før sak om bygging av ny Hønefoss kirke lyses ut, om det er mulig å bygge ny kirke på branntomten, eller om departementet har lagt nye føringer.

Er det slik at statsråden mener at hun er bedre i stand til å avgjøre hvor kirkene skal ligge enn de som bruker og finansierer disse?»

Statsråd Rigmor Aasrud [11:49:52]: Våler kirke i Hedmark ble totalskadet i brann 29. mai 2009. Prosessen med å bygge ny kirke har skapt et bredt engasjement i lokalsamfunnet. Å bygge ny kirke er et omfattende og tidkrevende arbeid. Det er viktig at planleggingen av et nytt kirkebygg tar utgangspunkt i hvilke behov kirken skal dekke. Prosessen må drives fram av det lokale kirkedemokratiet. Å skulle gjenreise en kirke etter en brann er ekstra krevende. Mange har sterke følelser knyttet til kirken sin, og det er bra.

Kirkeloven bestemmer at oppføring av kirke skal godkjennes av departementet. Loven har bestemmelser som stiller krav både til prosess når ny kirke skal bygges, og til selve kirkebygningen. Menighetsmøtet, som består av alle stemmeberettigede i soknet, skal uttale seg om oppføring av kirke. De lokalkirkelige myndigheter involverer Kirkerådets arkitektfaglige rådgiver på et tidlig stadium i et byggeprosjekt. Kirkerådet gir råd både om tomtevalg og om utformingen av kirkebygget for at det skal bli hensiktsmessig og funksjonelt. Kirkerådet har vært inne i prosessen i Våler.

Kirkelig fellesråd sender søknad til departementet når planene for det nye kirkebygget er klare, sammen med en anbefaling fra vedkommende biskop og Kirkerådet. Våler kirkelige fellesråd vedtok allerede i oktober 2010 at ny kirke skulle bygges på ny tomt. Det er imidlertid uenighet i lokalsamfunnet i Våler om hvorvidt kirken skal gjenreises på branntomten eller på ny tomt. Da uenigheten om tomtevalget vedvarte, og for å få framdrift i saken, ba Hamar biskop i november i fjor departementet om å avklare om kirken kunne bygges på branntomten. Kirkerådet ble konsultert og anbefalte at kirken bygges på ny tomt. Ny tomt ville gi et fullgodt og funksjonelt kirkebygg i Våler.

Ut fra bl.a. Kirkerådets anbefalinger har jeg i mitt svarbrev til biskopen uttalt at slik saken nå står, kan jeg ikke se at ny kirke i Våler kan bygges på branntomten. Jeg har derfor bedt Våler kirkelige fellesråd ferdigstille arbeidet med kirke på ny tomt som nå pågår. Departementet vil på vanlig måte ta stilling til en søknad om oppføring av ny kirke i Våler når vi har mottatt søknaden fra fellesrådet.

Bente Thorsen (FrP) [11:52:27]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er heller ikke ukjent med at det bruker å være stor enighet, f.eks. om at vi vil bygge den nye kirken, men at det er en stor utfordring når det gjelder å komme til enighet om lokalisering av bygget – så det har jeg all respekt for. Det er nå engang slik at det er et lokalt ansvar å avgjøre hvor en ny kirke skal bygges eller gjenreises – men det er òg viktig at det blir ført en demokratisk prosess i slike saker, slik at alle føler at de blir hørt og tatt på alvor. Jeg har òg veldig stor respekt for statsråden, men i dette tilfellet er jeg faktisk skeptisk, for ifølge Vårt Land var det slik at statsråden grep inn før departementet hadde fått noen formell søknad fra Våler kirke.

Spørsmålet mitt er da om statsråden har tenkt å begynne med sentralstyring alle steder der det er uenighet om hvor kirken skal ligge, eller vil hun oppfordre til gode lokaldemokratiske prosesser og i alle fall vente til hun får en formell søknad før hun uttaler seg?

Statsråd Rigmor Aasrud [11:53:30]: Det har vært en lokaldemokratisk prosess i Våler der både menighetsmøtet og fellesrådet har gått inn for å bygge kirke på ny tomt. Det er riktig at vi har fått en henvendelse fra biskopen i Hamar, som har vært forelagt Kirkerådet, som er det demokratisk valgte høyeste organet i Den norske kirke, der vi ble anbefalt at kirken bør bygges på ny tomt – ut fra de opplysningene som nå foreligger. Jeg har respondert på den henvendelsen og sagt at jeg deler den oppfatningen. Det er krevende å bygge ny kirke på gamle branntomter både fordi det plassmessig ofte er vanskelig å få gode byggeprosesser, da det finnes eksisterende graver som ligger tett opptil og fordi det er viktig at man får kirkebygg som er universelt utformet. Men i denne prosessen har altså alle kirkelige organer uttalt seg, og jeg har fulgt opp de vedtakene som er gjort i de kirkelige organene.

Bente Thorsen (FrP) [11:54:32]: Jeg takker igjen for svaret, men her viser det seg at det er sendt en søknad som det har vært stor uenighet om i kirkesognet. Kirken er midt oppe i en demokratiprosess. I den forbindelse er det svært viktig at den lokale kirkeledelsen ivaretar dette, spesielt i saker som er av så stor betydning for menigheten. I dette tilfellet hadde jeg faktisk trodd at det hadde vært bedre om statsråden kom med et godt forslag til prosess på dette, enn så tydelig å avfeie en så stor del av Våler menighets ønske.

Ifølge Vårt Land var begrunnelsen for uttalelsen at hun vil hjelpe samfunnet videre etter en lang splittelse i kirkesaken. Spørsmålet er om statsråden har registrert dette, og om menigheten har blitt hjulpet til mer enighet og til å stå mer samlet etter at hennes uttalelser kom fram. Hvis ikke – hva vil hun da foreta seg for å gjenopprette enigheten i sognet?

Statsråd Rigmor Aasrud [11:55:35]: Jeg har vært på besøk i Våler, jeg har sett på tomteområdene der, jeg har vært på møter med veldig mange av de impliserte. Det er et høyt konfliktnivå i Våler, og jeg tror det er viktig at man kommer videre. Derfor støtter jeg veldig opp om det arbeidet som er gjort i de demokratiske organene i Våler menighet, der menighetsmøtet har gitt sin uttalelse, der fellesrådet har gjort sitt vedtak. Det er lagt ut en arkitektkonkurranse nå, basert på de vedtakene som er gjort i Våler kirkelige fellesråd. Derfor tror jeg det er viktig at man nå fortsetter å jobbe langs de demokratiske beslutningene som er tatt, viderefører den arkitektkonkurransen som er utlyst på basis av de vedtakene som er gjort. Det er mitt bidrag i den saken.

Så håper jeg at alle som deltar i det kirkelige demokratiet i Våler, jobber med å komme seg videre og aksepterer de vedtakene som er gjort i denne saken. Det er altså flertallet jeg har støttet i min uttalelse.