Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2014 kl. 10

Dato: 15.01.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Heikki Eidsvoll Holmås til olje- og energiministeren, vil bli besvart av klima- og miljøministeren som rette vedkommende. Spørsmålet blir tatt opp av representanten Ingunn Gjerstad.

Ingunn Gjerstad (SV) [12:16:07]: «Utfasing av oljefyr er et viktig klimatiltak. Mange offentlige bygg fyrer fortsatt med olje.

Hvordan skal regjeringen sikre at alle offentlige bygg faser ut all fyring med olje innen 2018, og hvordan skal forbudet mot bruk av fossil olje i alle bygg iverksettes?»

Statsråd Tine Sundtoft [12:16:30]: Gjennom klimaforliket er det enighet om at fossil fyringsolje som grunnlast – dvs. normal energibruk når det ikke er sprengkulde – må fases ut av alle statlige bygg innen 2018. Klimagassutslippene fra fossil energibruk i bygg utgjør 3–4 pst. av de norske klimagassutslippene. Bygg er dermed ikke en av de store utslippssektorene, men det er en sektor hvor alternativene til fossil energi er kjente og relativt enkle å ta i bruk.

For å klare togradersmålet må de globale utslippene reduseres med 50–85 pst. i 2050 i forhold til 2000. Da kreves det utslippskutt i alle sektorer.

De store statlige byggeierne er Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som har Statsbygg, Forsvarsdepartementet, som har Forsvarsbygg, Helse- og omsorgsdepartementet, med helseforetakene, og Kunnskapsdepartementet, som har universitetene. Alle disse er kjent med klimaforliket og har ansvar for utfasing av oljefyring i egne bygg.

Flere statlige byggeiere arbeider allerede systematisk med utfasing av oljefyring. For eksempel har Statsbygg konkrete planer for hvordan bygg med oljefyring skal legge om til bruk av fornybar energi.

Det er et lokalt ansvar å forvalte kommunale og fylkeskommunale bygg. Vi må ha en dialog med kommunene og fylkeskommunene om hvordan vi skal fase ut oljefyring i kommunale og fylkeskommunale bygg. Vi må kartlegge omfanget av oljefyringen og kostnadene med å erstatte den. Kommunene og fylkeskommunene må legge nødvendige planer for å oppnå målet.

Selv om bruken av olje til oppvarming er på vei ned, vil ikke utfasingen skje av seg selv. Full utfasing innen 2018 krever systematisk planlegging og investeringer i alternative energibærere.

I klimaforliket ba Stortinget regjeringen om å innføre forbud mot fyring med fossil olje i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg i 2020.

Regjeringen utreder nå hvordan forbudet kan innrettes, og hvilke konsekvenser det vil ha. Før vi kan konkretisere hvordan forbudet skal se ut, er det mange spørsmål som må vurderes. Det gjelder bl.a. hvilke lovverk forbudet bør hjemles i, og hvordan forbudet skal avgrenses. Vi trenger også en oversikt over hva forbudet vil bety for forsyningssikkerheten for strøm. Dette er spørsmål vi er i gang med å utrede.

Ingunn Gjerstad (SV) [12:18:52]: Jeg er glad for at statsråden deler min bekymring. Det er vel alminnelig kjent også i denne sal at SV er et utålmodig parti.

Nå minnet representanten Skei Grande oss tidligere i dag på ikke å slippe alt vi har i tankene våre, ut i offentligheten. Det fikk meg til å tenke på alle disse nedgravde oljetankene vi har rundt omkring. Særlig vinterstid er det høysesong for lekkasje av fyringsoljer. Vi hadde tre sånne nå i vinter, i november – i Porsgrunn, Mandal og Asker. I tillegg har vi hatt et større utslipp i Akerselva fra Ullevål sykehus. Seks av ti kommuner mangler oversikt over oljetankene sine.

Kan statsråden si noe om hvilke sanksjoner en ser for seg overfor de kommuner som ikke følger opp pålegg som allerede finnes om å føre register over nedgravde tanker?

Statsråd Tine Sundtoft [12:19:48]: Nå gjaldt jo spørsmålet hvordan fase ut oljefyringen i offentlige bygg, så jeg er ikke forberedt på å svare på det spørsmålet som nå stilles.

Ingunn Gjerstad (SV) [12:20:03]: Jeg tenkte da på offentlige bygg lokalt i kommunene, ikke bare statlige bygg.

Statsråd Tine Sundtoft [12:20:14]: Det viktigste er at staten her går foran og faser ut fyring med fossil olje i statens bygninger. Så vil vi ha en nær dialog med kommunene og fylkeskommunene om hvordan også de kan følge opp dette. Vi har til hensikt å følge opp klimaforlikets føringer på dette punktet.