Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2014 kl. 10

Dato: 26.03.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ketil Kjenseth (V) [12:01:42]: «Helsesektoren sitter med store mengder sensitive personopplysninger. Et godt personvern i helsesektoren er derfor avgjørende, særlig når det gjelder helseregistrene.

Kan statsråden forsikre Stortinget om at det ikke vil bli lagt fram et lovforslag som svekker kravet til informasjonssikkerhet og personvern i forslag til ny helseregisterlov, både gjennom å lovfeste krav til stortingsbehandling for nye nasjonale helseregistre og gjennom å lovfeste hva pseudonyme helseopplysninger innebærer?»

Statsråd Bent Høie [12:02:11]: Jeg vil om kort tid legge fram en proposisjon til Stortinget om ny pasientjournallov og helseregisterlov. Jeg kan forsikre representanten Kjenseth om at personvern og informasjonssikkerhet vil være viktige deler i dette forslaget.

Det er avgjørende for god helsehjelp at riktige og oppdaterte helseopplysninger er tilgjengelige for rett person til rett tid. Samtidig er det viktig at opplysningene ikke tilflyter uvedkommende. At den enkeltes personvern blir ivaretatt på en god måte, er også viktig for at hver og en skal ha tillit til helsesektoren, og tillit er sentralt for at vi skal få enda bedre tjenester.

Det er bare de som trenger det, som skal få se og bruke opplysningene. All behandling av helseopplysninger skal være i samsvar med strenge krav til taushetsplikt og personvern.

Moderne infrastruktur og informasjonssikkerhet muliggjør bedre sikring av opplysninger. Dette forutsetter risikovurderinger, e-ID, loggføring av aktivitet, tilgangsstyring og andre sikkerhetsløsninger. Det er avgjørende at dette blir ivaretatt på en god måte i sektoren. Lovene som jeg vil legge fram for Stortinget, skal sette rammer og stille krav til dette.

Representanten Kjenseths spørsmål går inn på to vesentlige detaljer, men som likevel er detaljer i dette lovforslaget, og jeg må be om respekt for at jeg ikke kan svare konkret på det før jeg legger fram proposisjonen til behandling i Stortinget.

Ketil Kjenseth (V) [12:03:39]: Jeg takker for svaret. Det var konkret på den måten at vi snart kan forvente en proposisjon i Stortinget.

I lovforslaget legges det opp til en enklere etablering av helseregistre ved forskrift og konsesjon med personidentifisering uten krav til samtykke eller reservasjonsrett.

Apropos reservasjonsrett: Hvorfor skulle statsråden eventuelt mene at det er viktigere at leger skal få anledning til å reservere seg mot å henvise til abort, enn at pasienter skal få anledning til å samtykke til registrering av sensitive personopplysninger og reservere seg mot bruk av pasientopplysninger til ulike formål staten måtte finne for godt?

Statsråd Bent Høie [12:04:30]: Det er nok to ulike spørsmål, men hvis jeg skal forholde meg til det som var tema nå, nemlig spørsmålet knyttet til helseregisterlov og pasientjournallov, er det to former for deltagelse der. Begge to ble brukt i spørsmålet fra Kjenseth. Det er både muligheten til å reservere seg og muligheten for samtykke. Det er to veldig ulike nivå på de kravene.

Det er også riktig at i høringsutkastet som ble sendt ut fra den forrige regjeringen, var det foreslått en del endringer når det gjelder beslutninger knyttet til opprettelse av de ulike typene registre.

Dette er spørsmål som har vært ute på høring, og det har kommet ulike høringsinnspill. Jeg tar sikte på å legge fram det som er den nåværende regjeringens politikk på dette området, i en proposisjon til Stortinget og ser fram til et godt samarbeid, bl.a. med Venstre, om å trekke den endelige konklusjonen.

Ketil Kjenseth (V) [12:05:36]: Takk for svaret.

Et tilleggsspørsmål knyttet til Stortingets rolle, for det blir interessant:

Snowdens avsløringer om hvor store mengder informasjon som samles inn om oss, og hvordan de brukes og eventuelt ikke brukes, var litt som en demokratisk aha-opplevelse, og i det lovforslaget som var ute på høring, blir Stortinget fratatt myndighet til å bestemme hvilke nye registre som skal opprettes.

Spørsmålet er egentlig om statsråden er bekvem med – ut fra et demokratisk sinnelag – at Stortinget ikke skal ha myndighet til å være med og vedta hvilke nye registre som skal opprettes om oss.

Statsråd Bent Høie [12:06:19]: Dette er ett av de spørsmålene som vi kommer tilbake til. Det er en avveining mellom hvilke typer registre som er så omfattende og viktige at det er naturlig at Stortinget diskuterer det, og hvilke typer registre som er mer begrenset. Det er også viktig at en får opprettet dem raskt og på en fleksibel måte, bl.a. av hensyn til pasientsikkerhet og kvalitet. Den typen avveininger er gjort i proposisjonen, og der kommer vi med anbefalinger til Stortinget.

Det er viktig for meg å understreke at når registre opprettes i forskrift av en regjering, er ikke det en udemokratisk handling – tvert imot. Enhver regjering – ikke minst en mindretallsregjering – vil være avhengig av å ha støtte i Stortinget for det som en gjør, og Stortinget kan selvfølgelig når som helst gripe inn. Det som besluttes i en regjering, er demokratisk forankret i Norge.