Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2014 kl. 10

Dato: 02.04.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Olaf Lundteigen (Sp) [12:10:21]: «Det er ikke mulig å skape tilnærmet like lønns- og arbeidsvilkår i norsk transportnæring uten at tariffavtalene innenfor gods og turbil blir allmenngjort. I dag ser vi eksempler på at utenlandske transportselskaper lønner sine sjåfører 30 kr i timen. Vi ser også at norske selskaper lønner utenlandske sjåfører til dumpede priser.

Er statsråden enig i at det haster med å få allmenngjort tariffavtaler på disse områdene?»

Statsråd Robert Eriksson [12:10:49]: La meg aller først få lov til å påpeke at norsk arbeidsliv i hovedsak er preget av ryddighet, og arbeidstakerne er fornøyd. Ni av ti arbeidstakere er fornøyd, gleder seg til å gå på jobb og har gode og trygge arbeidsforhold.

Når det gjelder spørsmålet om allmenngjøring, har jeg lyst å si:

For det første ønsker regjeringen å videreføre allmenngjøringsordningen.

For det andre: Dersom det haster spesielt å allmenngjøre tariffavtaler, vil jeg få lov til å vise til at det først og fremst er partene i arbeidslivet som må fremsette krav om det. Deretter vil det bli behandlet i tariffnemnden, som vedtar om det skal allmenngjøres. Det grunnleggende er at kravet må fremsettes av én av partene, enten arbeidsgiversiden eller arbeidstakersiden, som har en tariffavtale innenfor det tariffområdet som man ønsker allmenngjort.

Det er gangen, og per dags dato har vi ikke fått noe krav, som jeg kjenner til, fra noen av partene om allmenngjøring av dette.

Jeg vil også benytte anledningen til å si at både jeg og myndighetene har spesielt fokus på utsatte bransjer. Transportsektoren er én av de bransjene hvor man ser tilstander som ikke er ønskelige. Vi ønsker å ha målrettet innsats mot de useriøse, og vi ønsker å heie frem de gode og seriøse. Jeg har veldig tro på at man må få på plass gode bransjeavtaler for å ta de useriøse. Det har vi sett innenfor andre sektorer også, med gode resultater. Det har ført til at man har fått et mer anstendig arbeidsliv.

Derfor er det viktig for meg at man også innenfor transportsektoren klarer å få til en god bransjeavtale, der arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden sammen blir enige om hvilken anstendighet man skal ha i den næringen, og at man kan luke ut de useriøse på en rask og effektiv måte, slik at vi får en god og robust transportnæring i Norge.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [12:13:27]: Det sentrale som statsråden nå sa, var hvilken anstendighet en skal ha i transportbransjen. Det er enighet om at anstendigheten blir mindre. Hvor mye mindre, er det uenighet om.

Lønnsvilkårene for de som har tariffavtale, er for buss 145 kr per time, uten noe tillegg når en blir eldre. For de som kjører gods, er det fra 152 kr til 158 kr når en har jobbet seks år.

Tariffavtalen er altså ikke mye å betale regningene med.

Det kjøres til langt lavere priser, og dette presser det hele, og det regner jeg med at statsråden er enig i. Det er et problem.

Den forrige regjeringa sa at dette var et prioritert område. Er det noen andre områder som er mer prioritert for allmenngjøring enn transportområdet, etter statsrådens vurdering?

Statsråd Robert Eriksson [12:14:36]: For det første er jeg helt enig med representanten Lundteigen i at det vi ser av ulovlig kabotasje på norske veier, er uakseptabelt. Det er noe man skal slå hardt ned på. Det gjør også at vi har uanstendige arbeidsvilkår og lønnsvilkår innenfor en næring der de seriøse blir utkonkurrert. Det er ikke en ønsket situasjon, derfor vet jeg også at Samferdselsdepartementet er godt i gang og jobber systematisk med hvordan man skal angripe problematikken rundt ulovlig kabotasje. Der pågår det et arbeid, og det kommer også en rapport rett over påske om hvilke tiltak som skal iverksettes.

Det andre gjelder noe som går på mitt departement og er noe som undertegnede er i gang med, nemlig å sørge for at vi får på plass et godt trepartssamarbeid, med en god bransjeavtale. Vi har ambisjoner om å få på plass det innen 01.01.2015.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [12:15:42]: Mitt spørsmål går ikke på ulovlig kabotasje. Det som er ulovlig, skal bli lovlig, og det må myndighetene sikre.

Samferdselsministeren har her tidligere redegjort for hva han ønsker å følge opp videre når det gjelder den gruppa som tidligere statsråd Arnstad satte ned.

Det som er det interessante i forbindelse med den gruppa, er at de som produserer tjenester, mener én ting, enten de er sjølstendig næringsdrivende, ansatte eller NHO Transport, mens de som kjøper tjenester, synes det er greit.

Dette er utrolig vesentlig, men spørsmålet mitt gikk på allmenngjøringa: Holder regjeringa med dem som produserer tjenester, eller holder dere med dem som kjøper tjenester, slik konfliktene nå er i transportnæringa i Norge?

Statsråd Robert Eriksson [12:16:34]: Regjeringen holder med å støtte opp under et seriøst arbeidsliv, og det må være toveis. Det er flere parter i et arbeidsliv, og det skal være seriøsitet på begge sider.

Regjeringen har sagt at den viderefører allmenngjøring, men jeg tror vi må ha respekt for at dersom man ønsker å allmenngjøre noe, er det en rekkefølge for hvordan det skjer, og det må komme fra næringen selv i første omgang – de må ta det initiativet.

Jeg tror ikke man løser alle problemer med allmenngjøring, for vi ser at det er innenfor de sektorene som allerede er allmenngjort at man ser størst innslag av sosial dumping. Derfor må det også noen andre ting til. Allmenngjøring løser i seg selv ikke problemet, men bedre tilsyn og bedre kontroll viser seg å være det mest effektive bidraget for å ta de useriøse og heie frem de seriøse i arbeidslivet.