Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2014 kl. 10

Dato: 21.05.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Kjersti Toppe (Sp) [11:35:14]: «Sykehuset Telemark HF skal den 20. mai ta den endelege avgjersla i saka om Utviklingsplanen 2014-2016. I innstillinga er det føreslått å leggja ned akuttfunksjonen ved Rjukan sykehus og flytta tilbodet til Notodden og å leggja ned akuttfunksjonen ved Kragerø sykehus, til fordel for Skien. Ifølgje lov om helseføretak skal vesentlege endringar ikkje endeleg avgjerast av helseføretaket.

Korleis vil statsråden fylgja opp Sykehuset Telemark HF sitt vedtak politisk?»

Statsråd Bent Høie [11:35:47]: Sykehuset Telemark har gjort et viktig arbeid med sin Utviklingsplan 2014–2016. Styret ved Sykehuset Telemark har nå gjort sitt vedtak. Saken skal sendes til Helse Sør-Øst. Jeg vil høre deres vurdering. Så skal den på mitt bord. Det har jeg vært, og er, tydelig på.

Å stanse alle endringer vil svekke pasienttilbudet, men det er mitt ansvar å påse at de endringer som skjer, er i tråd med regjeringens politikk.

Denne saken har departementet blitt holdt godt orientert om underveis av de mest sentrale partene i saken. Det er viktig at styrene lager nødvendige planer for å sikre god behandlingskvalitet i framtiden. Sykehuset Telemark har arbeidet lenge med denne utviklingsplanen. Vi kjenner innholdet godt.

Jeg har derfor uttalt tidligere at jeg i utgangspunktet ikke vil stoppe arbeidet med planene. Jeg skal ta en vurdering av planene, nå som vedtaket er fattet i Telemark. I regjeringsplattformen slår vi fast at det er kvalitets- og pasientsikkerhetshensyn som skal begrunne endringer i akutt- og fødetilbud. Jeg vil være sikker på at det er hensynet til pasientene, og tjenestene man kan tilby dem, som ligger bak Sykehuset Telemarks planer.

Jeg er imidlertid opptatt av å få en rask endelig avklaring, ikke minst av hensyn til de berørte ansatte – men også av hensyn til pasienter som fortjener en forsikring om at de har et godt og trygt helsetilbud.

Alle skal ha trygge og gode helsetjenester. Da er det nødvendig å se på hvordan sykehusene skal utvikle seg for å møte framtidens behov.

Endringer skal være endringer som er til det beste for pasienten.

Kjersti Toppe (Sp) [11:37:38]: Takk for svaret.

Eg er glad for at statsråden seier at han kjenner innhaldet i saka godt, og at han tar ansvaret for dei endelege avgjerslene.

Denne saka har òg ei prinsipiell side, som eg meiner statsråden bør kunna svara på allereie no. I det første punktet i styrevedtaket i går seier styret i føretaket seg uhilda når det gjeld § 30, dvs. at endringane som er gjorde, ikkje er av ein slik karakter eller av eit slikt omfang at dei må leggjast fram for politisk leiing, og at vedtaket ikkje har store samfunnsmessige eller beredskapsmessige konsekvensar.

Vi veit at føretakslova i 2013 vart presisert med eksempel på kva som er ei vesentleg endring. Blant anna skal omfattande endringar i sjukehusstrukturen i helseregionen ikkje gjerast av helseføretaket.

Spørsmålet er om statsråden meiner punkt 1 i styrevedtaket er riktig eller ikkje.

Statsråd Bent Høie [11:38:45]: Jeg mener selvfølgelig at sykehusstyret i Telemark er kompetent til å ta denne avgjørelsen, men at dette er planer som innebærer endringer i Sykehuset Telemarks akuttilbud i Tinn.

I regjeringsplattformen sier regjeringen at vi ikke vil akseptere nedleggelser av akutt- og fødetilbud, med mindre de er begrunnet i pasientsikkerhet og kvalitet. Derfor mener jeg at dette er planer som er så vesentlige at de må behandles av meg i foretaksmøtet, i tråd med § 30.

Det er viktig for meg å understreke at det er helse- og omsorgsministeren, statsråden, som er foretaksmøtet i Helse Sør-Øst. Da vi hadde en runde om dette i spørretimen i forrige uke, ble det etter representanten Toppes utsagn framstilt som om det er Stortinget som er den avgjørende myndighet i denne type saker, ifølge § 30. Det er det ikke.

Kjersti Toppe (Sp) [11:39:53]: Takk for svaret. Eg er glad for at statsråden bekreftar at dette er vesentlege endringar, og at føretaket har feil når dei baserer seg på ei opplysning om at dette ikkje må føreleggjast politisk leiing.

Så vil eg presisera ein ting. Det er at statsråden er unøyaktig når han seier at Stortinget har sagt at slike saker ikkje skal til Stortinget. Då vil eg be statsråden lesa merknadene frå den gong føretakslova vart innført i 2001, der både Høgre, Framstegspartiet og Arbeidarpartiet skreiv at vesentlege endringar skal avgjerast av føretaksmøtet, men så kjem dei med eit tillegg om at det i praksis vil seie at slike saker skal gå heilt til regjering/storting. Det har vore intensjonen.

Spørsmålet mitt er igjen: Vil statsråden lytta til folket og la ei folkevald forsamling ta stilling til avgjerslene?

Statsråd Bent Høie [11:41:00]: Det er helt tydelig i foretaksloven at det er foretaksmøtet som tar denne typen beslutninger, og foretaksmøtet i helseregionen er helse- og omsorgsministeren. Det som også kommer klart fram i alt det arbeidet som er gjort fra dagens regjeringspartier i Stortinget knyttet til disse spørsmålene, er at en mener at det er de mer overordnede strukturene og prioriteringene i helsevesenet som skal legges i Nasjonal helse- og sykehusplan, men at det ikke er sånn at Stortinget skal være styre i alle sykehusene i Norge.

Når det gjelder om det er feil det som Sykehuset Telemark trekker fram i sitt punkt 1, så baserer det seg på en juridisk utredning. Den juridiske utredningen baserer seg på den praksisen som den rød-grønne regjeringen la seg på når det gjelder håndteringen av § 30. Jeg har sagt at for min del er dette et vesentlig spørsmål som jeg skal ta stilling til, men det er ikke feil å vise til at dette faktisk har vært praksisen under den rød-grønne regjeringen.