Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2014 kl. 10

Dato: 21.05.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ingunn Gjerstad til olje- og energiministeren, blir tatt opp av Heikki Eidsvoll Holmås.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [11:56:48]: Etter siste ukers hendelser hadde det vært fristende å stille spørsmål til statsråden om Utsira, men det skal jeg ikke gjøre. Jeg skal nemlig gjøre det som jeg har prøvd å få til i månedsvis, nemlig å stille et spørsmål om Avanserte måle- og styringssystemer. Spørsmålet er som følger:

«Kommer AMS (Avanserte måle- og styringssystemer) til å komme på plass i alle norske hjem innen 1. januar 2019, og vil statsråden sikre at disse har spesifikasjoner som gir mulighet for etterspørselsstyring av strømmen, så det blir mulig å redusere maksimalbelastning i strømnettet?»

Statsråd Tord Lien [11:57:28]: Jeg er glad for at vi endelig fikk tid til å gjennomføre denne ordvekslingen, og jeg er også glad for spørsmålet. Jeg håper det betyr at SV fortsatt står bak ambisjonen om en rask innføring av Avanserte måle- og styringssystemer. Det vil legge til rette for en effektiv og robust kraftforsyning. Det vil bidra til et mer fornybart lavutslippssamfunn og bidra til bedre og mer effektiv bruk av energi.

Innen 1. januar 2019 skal alle nettselskapene ha installert AMS hos alle sine kunder. Dette er krav fastsatt i forskrift under den forrige regjeringen, som jeg har intensjoner om å følge opp. Enkelte selskaper har allerede installert AMS hos sine kunder, men flertallet er fortsatt i oppstartsfasen med dette arbeidet.

NVE har ansvaret for å følge opp utviklingen av AMS, og fra 1. januar 2015 skal alle nettselskapene årlig rapportere om framdriften med innstalleringen av AMS til NVE.

Det betyr at vi har fire år på oss fra 1. januar i år til 2019. Jeg kan forsikre representanten Holmås om at vi kommer til å følge opp dette og vurdere sterkere virkemidler i den grad det er nødvendig i ambisjonen om å få på plass dette overalt 1. januar 2019.

Så er det også slik som representanten Holmås etterspør, at AMS vil bli utformet slik at strømmen kan stenges eller begrenses hos sluttbruker. Dersom man ønsker styring av enkeltlaster, enkeltpunkter, kan det installeres tilleggsutstyr. Det vil teknologien muliggjøre. Og det er et krav om at AMS skal leveres med et teknisk grensesnitt som gjør denne installasjonen av denne typen infrastruktur mulig. Da vil man kunne benytte AMS f.eks. til frakobling av gulvvarme, varmtvannsberedere o.l., og elbiler i høylastperioder, noe som er viktig både for å redusere energibruken – bruke energi mer effektivt – men også for å unngå stor belastning på nettet. Alt dette er viktig. Skal vi kunne videreutvikle fornybarsamfunnet, er det viktig å bruke ressursene riktig. Det vil AMS bidra til.

Så mener jeg det er viktig at det er markedet som bestemmer hvilke tilleggstjenester som utvikles de forskjellige stedene. Jeg er helt sikker på at næringen vil benytte seg av denne muligheten. Både nettselskapene og andre kommersielle aktører vil da kunne levere styringstjenester til sluttbruker, der det er forretningsgrunnlag for dette, når vi vet at den typen forretningsmodeller allerede er utviklet.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [12:00:34]: Jeg er veldig glad for svaret. Det viser, sånn jeg ser det, et engasjement fra statsråden for å sørge for å få gjennomført AMS nå innen 1. januar 2019. Det synes jeg er bra, for det er flere grunner til at dette er viktig. Den ene grunnen til at dette er viktig er selvfølgelig, hvis man ser på av bruken av strøm og belastningen i nettene rundt omkring, at det bare er noen få tidspunkter i døgnet og gjerne bare noen få tidspunkter i året at det er opp mot maks utnyttelse av nettet. Det å få på plass prissystemer og andre systemer som gjør det mulig å unngå nye, dyre utbygginger av kabler, er avgjørende. Det vil jo være en mye mer effektiv bruk av samfunnets ressurser hvis man isteden kan få folk med på å gjøre en dugnad med å koble ut strømmen, når belastningen er høyest.

Spørsmålet til statsråden er da: Vil NVE komme til å gå inn og sørge for å pålegge nettselskapene å ha den type systemer og planer på plass?

Statsråd Tord Lien [12:01:44]: Som jeg sa: Vi kommer fra og med 1. januar 2015 til å sørge for at alle nettselskapene årlig rapporter til NVE om dette. Det er fire år til dette skal være på plass, og det er noen av nettselskapene som kommer til å bruke betydelige deler av de fire årene på å sørge for det. Det er det ene. Det andre er at jeg er overbevist om at nettselskapene kommer til å se den muligheten AMS gir dem til å utvikle nye forretningsmodeller, f.eks. når det gjelder styring av strømmen. Det vil være krav om det til alle som skal installere AMS, at grensesnittene skal være slik at den typen tilleggstjenester blir mulig å levere. Så mener jeg at markedet må sørge for at det kommer på plass. Det er uansett en viktig del av begrunnelsen for dette systemet, og det er der vi kan hente ut en betydelig del av sparte ressurser i framtiden, som representanten også peker på.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [12:02:49]: Spørsmålet mitt handlet ikke om: Kommer alle sammen til å ha AMS på plass? Det handlet om hvorvidt statsråden kommer til å be NVE sørge for at man også har den type styringssystemer. Det dreier seg ikke om å få AMS-boksene og disse tingene på plass, men om å legge opp til at selskapene får en dytt for å få gjennomført systemer som gjør at de faktisk har markedssystemer eller andre regulatoriske systemer, som gjør at man kan stenge av strømmen.

Grunnen til at jeg spør om dette, er at det er store forskjeller i landet og mellom nettselskaper på hvor sterkt engasjement de har vist for dette. Det er i Fredrikstad man har vært mest aktive overfor oss på Stortinget, for å vise at det her ligger et kjempesvært potensial for god strømstyring, men også for å sørge for å møte det at det nå blir stadig flere folk som kommer hjem, plugger i elbilene sine og skaper en kjempebelastning på strømnettet.

Så spørsmålet mitt er: Vil statsråden sørge for at NVE krever planer fra nettselskapene om å ha styringssystemer på plass og gjøre som i andre land som har innført dette, f.eks. Danmark?

Statsråd Tord Lien [12:04:08]: Jeg skal nå si det for tredje gang: AMS skal leveres med grensesnitt som er åpent og muliggjør installering av tilleggsutstyr og utvikling av forretningsmodeller, som er helt i tråd med det representanten Holmås sier. Så kan det det godt hende at vi en gang i framtiden må vurdere ytterligere regulering av dette feltet, men nå vet vi at nettselskapene må gjøre til dels store investeringer for å få implementert AMS. Jeg er helt sikker på at nettselskapene som gjør den jobben, også kommer til å se etter nye måter og nye forretningsmodeller og forsvare den investeringen de må gjøre, både overfor sine eiere og for kundene som må ta en betydelig del av regningen.

Så får vi vurdere i framtiden om vi må innføre ytterligere regulatoriske grep for å oppnå målsettingen om nettopp det representanten Holmås med god grunn er opptatt av, nemlig et effektivt og robust kraftforsyningssystem og et viktig bidrag til energieffektivisering i framtiden.