Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 2014 kl. 10

Dato: 17.12.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Arild Grande (A) [11:36:37]: «I Stortingets behandling av Innst. 14 S (2014–2015) vedtok Stortinget å be regjeringen se på de investeringer og den kompetansebygging som er gjort ved Rock City, og vurdere om det finnes oppdrag som kan legges dit for å ta vare på dette senteret, før det tas endelig stilling til fremtidig finansiering. Etter at flertallet på Stortinget opprettholdt regjeringens forslag til kutt i tilskuddet til Rock City, så styret seg nødt til å varsle de ansatte om oppsigelser.

Hvordan akter statsråden å følge opp Stortingets vedtak?»

Statsråd Thorhild Widvey [11:37:15]: Stortinget har vedtatt at det statlige bidraget til Rock City skal trappes ned til 1,9 mill. kroner for 2015. Tilskuddet kan bare gis dersom grunnlaget for videre drift fortsatt er til stede.

Opprinnelig var Rock City en del av et opplevelsessenter for pop og rock. Rockheim i Trondheim skulle suppleres med et kompetansesenter for populærmusikk i Namsos. Siden lokale og regionale midler lå i bunn for det statlige tilskuddet, kunne senteret også romme et museum for trønderrock.

Etter Stortingets budsjettbehandling forrige uke meldte selskapet at det med til sammen 4,3 mill. kr i offentlige bevilgninger i 2015 ikke er grunnlag for drift av Rock City Namsos i 2015, og at aktiviteten vil ta slutt i løpet av første halvår. Stortinget har bedt regjeringen se på de investeringer og den kompetansebygging som er gjort ved Rock City, og vurdere om det finnes oppdrag som kan legges dit for å ta vare på dette.

Regjeringen vil selvsagt følge opp Stortingets vedtak. Jeg har allerede bedt om en redegjørelse fra Rock City, som oppgir å være i en meget vanskelig driftssituasjon for 2015. Fylkeskommunen har redusert sitt tilskudd tilsvarende statens, mens kommunen opprettholder sitt tilskudd på samme nivå som i 2014. Som følge av høye faste kostnader budsjetterer Rock City derfor med et underskudd på 978 000 kr for neste år. På denne bakgrunn har styret sagt opp samtlige ansatte fra l. mars 2015, med unntak av daglig leder, som er ansatt til 1. april 2015. I tillegg er husleiekontrakten med Namsos kommune sagt opp fra og med 1. desember 2015.

Namsos kommune er eier og største kreditor i Rock City. De har tydelig signalisert at de ikke har mulighet til å bevilge mer midler til drift av Rock City i 2015, men at de heller ikke ønsker å slå selskapet konkurs.

Rock City har gjort en avtale med Namsos kommune som sikrer at Trønderrockmuseet blir holdt åpent hver dag også i 2015. En rekke andre større og mindre prosjekter som Rock City har vært involvert i, forventes også å gå som normalt i samarbeid med ulike aktører. Dette gjelder bl.a. et forskningsprosjekt om strømming av livekonserter og studioinnspillinger og mange andre ting som også går videre.

Rock City er positiv til Stortingets innstilling til kulturbudsjettet og ønsker ifølge redegjørelsen å bidra til at Stortingets ønske om redefinering av oppgaver blir vellykket. De mener det er hensiktsmessig at forventninger for videre arbeid bygger på de gjeldende forutsetningene for musikkbransjen generelt og Rock City spesielt. Jeg vil også snarest be eieren, Namsos kommune, supplere selskapets redegjørelse.

På bakgrunn av Rock Citys redegjørelse så langt vil tilskuddet for første halvår 2015 fra Kulturdepartementet bli utbetalt som normalt.

Arild Grande (A) [11:40:11]: Jeg takker for svaret. Det er helt klart en alvorlig situasjon for selskapet og for Namsos kommune, som har store forpliktelser i dette. Det er jo tale om at man kan miste både kompetanse som er bygd opp der, og vesentlige deler av de aktivitetene som man gradvis har bygd opp, og som har et stort nedslagsfelt både blant artister, i bransjen og over hele landet. Når Stortinget har fattet et vedtak om at man ber regjeringen ta initiativ for å sikre nettopp kompetansen, er det jo folk – ansatte – det først og fremst er snakk om. Spørsmålet blir da: Når vi ser av det statsråden sier, at det er varslet oppsigelser, og at man ser for seg en gradvis avvikling av selskapet i løpet av allerede 2015, hva kan statsråden konkret gjøre, annet enn å bestille redegjørelser, for å ivareta kompetansen til man ser en framtid for denne satsingen?

Statsråd Thorhild Widvey [11:41:20]: Som jeg sa, etter at vi nå har fått denne redegjørelsen, har vi besluttet at tilskuddet fra Kulturdepartementet for første halvdel av 2015 blir utbetalt som normalt. Stortinget har vedtatt at det skal trappes ned til 1,9 mill. kr for 2015. Det betyr at det for første halvdel utbetales som normalt til nå.

Det er riktig at vi, som jeg sa, har bedt om en redegjørelse. Den har vi fått. Vi vil også be om en redegjørelse fra eieren, Namsos kommune, og be om at de må supplere selskapets redegjørelse.

Det er kjent at Rock City har slitt i mange år. I løpet av de to første driftsårene i nytt bygg akkumulerte Rock City et underskudd på ca. 11 mill. kr. I 2013 ble det iverksatt tiltak for å prøve å redde det, men de har altså slitt i flere år.

Arild Grande (A) [11:42:32]: Takk for nok et svar.

Når statsråden sier at tilskuddet vil bli utbetalt som normalt, betyr det at det nivået man hadde for 2014, blir videreført for første halvår 2015? I så fall er jo det nye signal.

Til slutt til det andre spørsmålet: Man sier også i vedtaket fra Stortinget at man ønsker en prosess med tanke på å vurdere ulike oppdrag som kan legges til Rock City. Én mulighet er en videreføring av satsingen, som kanskje også bør avstedkomme et arbeid med et nytt mandat som kanskje er mer konkret og avgrenset. En annen ting er kanskje å vurdere nye satsinger som kan legges til Rock City for å ivareta nettopp kompetansen og et godt arbeid som er satt i gang.

Jeg spør for å forsikre meg om at dette er en prosess som blir reell fra statsrådens side, og at statsråden tar initiativ til å ta en slik gjennomgang i nært samarbeid med aktørene.

Statsråd Thorhild Widvey [11:43:34]: Som jeg sa, har Stortinget nå vedtatt budsjettrammen for 2015, og dette tilskuddet skal trappes ned til 1,9 mill. kr. Det er også slik at det tilskuddet bare kan gis dersom grunnlaget for drift fortsatt er til stede. Jeg har gjennom denne redegjørelsen forsikret meg om at det vil det være. Med bakgrunn i det kommer vi til å utbetale tilskuddet for første halvår 2015, som normalt ville skjedd.

Som jeg også sa, har vi bedt om en redegjørelse fra Rock City – og vi har fått den. Vi vil også be eieren, Namsos kommune, supplere selskapets redegjørelse med tanke på hvordan de ser på situasjonen. Det er jo Namsos kommune som er eier, og det er svært viktig for oss å få tilbakemeldinger om hva de har tenkt, men jeg akter selvfølgelig å følge opp Stortingets vedtak.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 3.