Stortinget - Møte onsdag den 29. april 2015 kl. 10

Dato: 29.04.2015

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Kjersti Toppe (Sp) [12:01:50]: «Meld. St. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg varsla ei oppstarting av eit program for aktiv pårørandepolitikk. Eit tiltak var å forbetra omsorgslønsordninga. I NRK 22. april 2015 vart det fortalt om kvinna som mista omsorgsløna då ho vart akutt sjuk, samstundes hadde ho ikkje rett på sjukepengar. Omsorgslønsordninga trengst å styrkast, og pårørande må få rett til avlastning og opplæring.

Vil statsråden snarast fremma forslag for Stortinget om styrking av omsorgslønsordninga?»

Statsråd Bent Høie [12:02:37]: Pårørende som yter omsorg for sine barn, ektefeller eller foreldre, er en viktig ressurs både for sine nærmeste og for samfunnet. Pårørende yter omsorg av et omfang som nesten er på nivå med den offentlige omsorgen. Denne innsatsen må anerkjennes og verdsettes, og det må legges til rette for bedre samhandling mellom helse- og omsorgstjenestene og pårørende.

Langvarig og omfattende omsorgsinnsats kan ha negative konsekvenser for den pårørendes helse og muligheter til yrkesdeltakelse. En framtidsrettet pårørendepolitikk skal bidra til at pårørendes innsats verdsettes, og samtidig hindre at de pådrar seg helsemessige belastninger eller økonomiske vanskeligheter som følge av omsorgsoppgavene de har påtatt seg. Denne regjeringen vil utvikle tiltak som bidrar til at også pårørende med omfattende omsorgsoppgaver har mulighet til å ivareta personlige og sosiale behov og til å delta i arbeidsliv og samfunnsliv.

Som representanten Toppe er kjent med, er det satt i gang et arbeid for å sikre bedre støtte til pårørende. I dette pårørendeprogrammet er det en rekke tiltak knyttet til fleksible avlastningsordninger, pårørendestøtte, informasjon, opplæring og veiledning – tiltak som skal bedre samspillet mellom helse- og omsorgstjenestene og de pårørende.

Det er viktig at omsorgslønn ses i sammenheng med og er en integrert del av det samlede tjenestetilbudet for å sikre fleksibilitet for de pårørende. Regjeringen vil reformere ordningene med omsorgslønn og pleiepenger for foreldre med syke og funksjonshemmede barn som oppfølging av Kaasa-utvalgets innstilling. Vi vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte i denne saken.

Kjersti Toppe (Sp) [12:04:24]: Det vart bestemt av Stortinget under behandlinga av Meld. St. 29 for 2012–2013, Morgendagens omsorg, at det skulle vera eit program for ein aktiv og framtidsretta pårørandepolitikk som skulle gjelda frå 2014 til 2020, og at første fase skulle gjelda fleksible avlastingsordningar, pårørandestøtte, betre samspel, samarbeid osv., og at neste fase av programmet skulle greia ut spørsmålet om endringar i dei økonomiske kompensasjonsordningane.

Eg meiner det hastar med å sjå på dei økonomiske ordningane for å styrkja omsorgslønsordninga. Eg vil gjerne spørja statsråden kva tid dette vil koma til Stortinget, og om han synest det er greit at ein med omsorgsløn ikkje har rett til sjukepengar og mistar tilbodet i dag når ein vert akutt sjuk.

Statsråd Bent Høie [12:05:23]: Både Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet, som har ansvaret for disse ulike ordningene, jobber med oppfølgingen av Kaasa-utvalget nå, og vi vil komme tilbake igjen til Stortinget med våre forslag til dette på en egnet måte.

Kjersti Toppe (Sp) [12:05:44]: Eg spurde om statsråden kunne seia noko om kva tid han kjem tilbake til Stortinget med dei økonomiske ordningane. Opposisjonen var jo veldig utolmodig i førre periode med omsyn til at ein burde sjå på både pleiepengar og omsorgslønsordninga og ønskte at ein kunne vera meir tydeleg på kva tid ein ser dette for seg.

Eg har òg eit spørsmål om situasjonen for dette med avlastingsplassar, som statsråden var inne på. Korleis fungerer det i dag ute i kommunane, og vil Stortinget få ein statusrapport om dette programmet som inneheld veldig mange viktige tiltak?

Statsråd Bent Høie [12:06:31]: Programmet er iverksatt, og vi vil følge det opp.

Når det gjelder spørsmålet om tiden, kan jeg ikke – og ønsker heller ikke – å svare på det i dag. Det er helt riktig at opposisjonen og både Høyre og Fremskrittspartiet, men også våre samarbeidspartier, Kristelig Folkeparti og Venstre, er utålmodige etter å få fulgt opp og sett på Kaasa-utvalgets anbefalinger og få gjort nødvendige endringer og forbedringer i disse ordningene. Det jobber vi nå veldig intenst med nettopp fordi vi er utålmodige, men jeg har ikke tenkt å komme med noen tidstabell for dette i dag.