Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2016 kl. 10

Dato: 16.03.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Marianne Aasen til kunnskapsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren som rette vedkommende.

Marianne Aasen (A) [12:14:03]: «Fiskeriminister Per Sandberg har i Aftenposten uttalt at han vil ta et oppgjør med «mørke motkrefter» som svekker norsk fiskerinæring. På direkte spørsmål om hvem det er, svarer han at det er både «politikere, professorer, institusjoner, de finnes på universitetene våre og i akademia». Dette er et alvorlig angrep på den akademiske frihet som i Norge er nedfelt i lov.

Er disse holdningene til universiteter og forskere i tråd med regjeringens kunnskaps- og forskningspolitikk?»

Statsråd Per Sandberg [12:14:33]: Regjeringen og jeg har meget høye ambisjoner for det norske kunnskapssamfunnet, og vi har en målrettet satsing på forskning og høyere utdanning. Jeg har selvfølgelig ikke utfordret den akademiske friheten, og det vil jeg aldri gjøre. Jeg har selvfølgelig aldri kneblet noen, verken professorer, forskere eller andre, for den del.

Jeg og regjeringen støtter sterkt opp om våre forskningsmiljø, særlig når det gjelder bevilgninger og det som går på marin forskning. Jeg har gjennom to måneder reist land og strand rundt, møtt våre forskningsinstitusjoner, møtt akademia, som vi alle sammen er avhengige av. Jeg vil, jeg må, og jeg skal støtte meg på kunnskap og forskning. Det vil alltid være en suksessfaktor når det gjelder fiskeri, havbruk og å finne nye metoder til å utnytte havets ressurser. Det vil være viktige deler, også i den framtidige norske økonomien.

Men det er ikke sånn at forskning alltid er entydig, og at den leverer alt med et svar med to streker under. Vi politikere skal og må ta beslutningene og stå for dem, men basert på den kunnskapen vi har fått. I denne debatten skal og må vi tåle å bli utfordret som politikere av forskere og akademia, men forskere og akademia må også tåle å bli utfordret.

Men denne debatten er om noe helt annet. Mine uttalelser til Fiskebåt under mitt innlegg har ingenting med dette å gjøre. Det jeg uttalte på årsmøtet til Fiskebåt, og som jeg vil fortsette med så lenge jeg er statsråd, eller er innenfor politikken, går på å stoppe disse motkreftene som bare har en intensjon om å snakke ned landsdeler og næringer.

Marianne Aasen (A) [12:17:28]: Dette spørsmålet handler ikke om fiskeripolitikk, dette spørsmålet handler om forskningspolitikk. Regjeringen har bestemt at det er statsråd Per Sandberg som skal komme og svare. Det forholder jeg meg til. Mitt neste spørsmål er da: Hvor går grensen for hvordan regjeringsmedlemmer kan karakterisere forskere i universitets- og høyskolesektoren?

Statsråd Per Sandberg [12:17:53]: Egentlig skjønner jeg ikke spørsmålet, for jeg har ikke karakterisert verken institusjoner, forskningsmiljøer eller noen ting. Det jeg har gjort her, er å fremme noen reaksjoner som ikke bare har kommet under min tid som statsråd, men som har eksistert i lang tid. Sånne uttalelser og mine uttalelser var rettet opp mot Nord-Norge og enkeltpersoner. Når man greier å uttale at politikere mishandler Nord-Norge, at politikere raserer kysten, at sistemann må slå av lyset, at det er et overgrep mot kystbefolkningen, at det er et ran av kysten, føler jeg rett og slett med respekt å melde at min rolle som politiker og ombudsmann også er å lage svar til dette.

Dette er ikke noe nytt, og dette skjer uansett utsiktene for Nord-Norge. Sannheten er at i Nord-Norge går det meget godt, og da synes jeg det er trist at noen skal legge lokk på den utviklingen vi ser, og den positiviteten som jeg opplever når jeg reiser i Nord-Norge.

Marianne Aasen (A) [12:18:56]: Da er mitt neste spørsmål, på bakgrunn av det som nå ble sagt, hvorfor statsråd Sandberg bruker begreper som «mørke motkrefter» og understreker at han vil bekjempe disse på inn- og utpust, og i samme resonnement drar inn begreper som «akademia» og «universitet». Det er her kjernen ligger: Hvorfor blander statsråd Sandberg disse begrepene sammen, hvis det er det han påstår at han ikke mener?

Statsråd Per Sandberg [12:19:27]: På spørsmålet om hvem dette er, er det et enkelt svar: Det finnes personer i alle miljøer, også politikere, men jeg har ikke til dags dato oppdaget en fisker som har gjort det. Innenfor akademia, innenfor universiteter, over alt – de finnes over alt, denne typen personer som jeg snakker om, som snakker ned. Jeg registrerer at det i dag ble skrevet i Klassekampen at jeg har utløst en ordkrig som mine kritikere gjør sitt beste for å holde gående. Representanten Aasen er sannsynligvis en av dem. Og det er klart at nå har dette havnet i vårt respekterte og fantastiske parlament. Jeg registrerer også at i Fiskeribladet Fiskaren sier redaktør Øystein Hage at han ønsker meg velkommen etter, for dette er ikke noe nytt. Da er det sannsynligvis sånn at jeg har startet en ordkrig som noen utnytter i feil retning. Min eneste intensjon er å snakke opp Nord-Norge, snakke opp alle disse fantastiske menneskene som satser i Nord-Norge og i næringene.