Stortinget - Møte tirsdag den 20. juni 2017

Dato: 20.06.2017
President: Olemic Thommessen
Dokumenter: (Innst. 478 S (2016–2017), jf. Dokument 8:102 S (2016–2017))

Søk

Innhold

Sak nr. 18 [22:30:32]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Anne Tingelstad Wøien og Kjersti Toppe om innføring av rett til full merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner (Innst. 478 S (2016–2017), jf. Dokument 8:102 S (2016–2017))

Talere

Presidenten: Presidenten vil foreslå at taletiden blir begrenset til 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det – innenfor den fordelte taletid – gis anledning til replikkordskifte med tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [](ordfører for saken): Da skal familie- og kulturkomiteen gå i gang med sin aller siste debatt i denne stortingsperioden. Det er en god sak å avslutte denne stortingsperioden med for vår komité. Det er en sak som handler om momskompensasjon for frivilligheten, og det er et representantforslag fra Senterpartiet.

Forslaget er tredelt. Først vil man innføre full rett til merverdiavgiftkompensasjon for frivillige organisasjoner, for det andre skal alle frivillige organisasjoner, uavhengig av størrelse, inkluderes i ordningen, og for det tredje foreslås det full kompensasjon for alle utgifter i forbindelse med nybygg, vedlikehold, rehabilitering for bygg og anlegg eid av frivillige organisasjoner.

Det Senterpartiet egentlig ber om, er at man innfører en regelstyrt ordning. Det er mange partier her på Stortinget som er for å innføre en regelstyrt ordning når det gjelder momskompensasjon, framfor en rammestyrt ordning, slik det er i dag. Det er en kjensgjerning at merverdiavgiftsordningen er den største tilskuddsposten i dag til frivillig sektor over statsbudsjettet. Den er på 1,3 mrd. kr. Ordningen er, sånn den er i dag, ubyråkratisk, og den er med på å forenkle hverdagen for frivilligheten i Norge.

Kristelig Folkeparti finner det allikevel litt urimelig at mens f. eks. Røde Kors i Hjartdal er nødt til å betale moms på innkjøp av snøskuter, som man har tenkt å bruke til redningstjeneste i fjellet, kan en næringsdrivende – et høyfjellshotell – gå til innkjøp av en snøskuter og slippe å betale moms dersom man bruker den til næringsrettet virksomhet. Vi mener at dette utgjør en betydelig ulempe for frivilligheten. Jeg er veldig glad for den jobben som komiteen har gjort sammen, hvor en enstemmig komité ber regjeringen styrke momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner gjennom en opptrappingsplan og utvikling av ordningen som sikrer at midlene kommer organisasjoner som er basert på frivillighet, til gode.

Dette er en opptrappingsplan som frivilligheten selv har bedt om, så jeg er veldig glad for at en samlet komité står bak dette forslaget. Jeg håper at de andre partiene på Stortinget, som ikke sitter i komiteen, vil slutte seg til dette, for dette er en opptrappingsplan som vil bety mye for frivilligheten framover.

Arild Grande (A) []: Momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner er en svært populær ordning. Gjennombruddet kom under den rød-grønne regjeringen fra 2010. Ikke bare ble ordningen utvidet, den ble også trappet opp, slik at organisasjonene fikk igjen mer av momsutgiftene. Så ble det regjeringsskifte, og så ble det bråstopp. Jeg siterer fra Frivillighet Norges rapport om erfaringer med momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner:

«Frem til 2014 har størrelsen på momskompensasjonsbeløpet i statsbudsjettet økt betydelig fra år til år. Dette har bidratt til at avkortningen har blitt vesentlig mindre i samme periode.»

Jeg viser til budsjettinnstillingen fra familie- og kulturkomiteen for budsjettåret 2017, der vi sendte spørsmål til regjeringen om utviklingen av momskompensasjonsordningen de senere årene. Der bekrefter departementet at den prosentvise avkortingen har økt de siste årene. I 2014 var den på 17,1 pst., i 2015 på 21,7 pst., i 2016 lå det an til at den økte til 23,7 pst., og nå vet vi at estimatet som frivilligheten selv har for 2017, er 27 pst. Siden Høyre og Fremskrittspartiet kom inn i regjeringskontorene, har altså den prosentvise avkortingen i momskompensasjonsordningen økt dramatisk år for år, og prognosene tyder på at det bare vil fortsette framover.

Jeg er glad for at komiteen har samlet seg om et felles forslag til vedtak i denne saken, der vi både snakker om å styrke momskompensasjonsordningen og om å utvikle den, slik at vi sikrer at midlene kommer frivillighetsbaserte organisasjoner til gode. Det vil bli et viktig arbeid framover, men til syvende og sist handler det om evnen og viljen til å prioritere frivilligheten. Den viktigste ordningen for frivilligheten er momskompensasjonsordningen. Der har dagens regjering sviktet, og skal man få på plass en opptrapping av den ordningen, trenger vi et regjeringsskifte til høsten. Det er i alle fall tydelig.

Svein Harberg (H) [] (komiteens leder): Debatter i Stortinget om momskompensasjon er en gjenganger. Jeg kan godt være med på at det er en viktig gjenganger, for den er begrunnet i et felles ønske her i salen om å avhjelpe frivilligheten når det gjelder merverdiavgiftskostnader. Det er bra.

Jeg har lyst til å presisere at den ordningen vi har i dag, er en framforhandlet ordning. Det er en ordning som er enkel og ubyråkratisk, spesielt med tanke på de mindre organisasjonene, slik at de kan ta del i dette uten masse ekstra arbeid. Det er en stor ordning, en omfattende ordning og en god støtteordning. Vi må ikke glemme det når vi snakker om at vi gjerne skulle ønske at det var noe mer.

Så synes jeg det er litt underlig bare direkte å foreslå en utvidelse av ordningen. Det vil jo bety at langt flere skal ta del i ordningen. Det innebærer et stort behov for å øke rammene betydelig bare for å opprettholde samme dekningsandel som i dag. Det har vel ikke historien fortalt er lett å få til.

Vi har en hårfin grenseoppgang der en nærmer seg å si at dette skal være en rettighetsbasert ordning. Hvis en lager en rettighetsbasert ordning, vil det være et helt annet og langt mer krevende arbeid i organisasjonene, noe som tar vekk den framforhandlende ordningen som skal gjøre det lettere for de små organisasjonene. Den vil utfordre på grenseoppganger – det vil være utfordrende å se hvor en skal sette grensene. Det vil altså sette frivilligheten i en helt ny situasjon i forhold til det systemet som vi har framforhandlet, og som alle er fornøyd med. Det er viktig å tenke på det.

Jeg synes det er godt at en har arbeidet godt i komiteen med disse sakene. Vi har arbeidet oss fram til et felles forslag til vedtak som tydeliggjør den intensjonen jeg opplever at alle partiene har om at vi skal komme enda lenger i å kompensere for merverdiavgiftsutgiftene til frivilligheten, men at det er viktig at vi gjør det innenfor dagens ordning. Hvis vi skal begynne å endre på den, er det et langt mer omfattende arbeid som må til.

Marit Arnstad (Sp) []: Det Senterpartiet egentlig ber om gjennom forslaget vi behandler i dag, er det prinsipielle i at frivilligheten ikke skal skatte av dugnaden sin på en måte som verken det offentlige eller kommersielle interesser opplever, nemlig gjennom å måtte betale moms.

Dagens debatt er ikke den første gangen Senterpartiet har gitt Stortinget anledning til å kunne utforme en ny politikk på dette området. Vi har en rekke ganger fremmet konkrete forslag til endringer av momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner.

La meg ta en rask oppsummering: I april 2014 fremmet vi et Dokument 8-forslag om å inkludere utgifter til nybygg, påbygg og ombygging for organisasjonseide kulturbygg. Forslaget ble nedstemt. Samme år fremmet vi et forslag om å endre momskompensasjonsordningen for idrettsanlegg ved å gjøre den rettighetsstyrt. Det er nettopp det som er nødvendig på dette området. Den gangen innkasserte frivilligheten en halv seier ved at et enstemmig storting anmodet regjeringen om å vurdere en slik momskompensasjon. Dessverre var regjeringens tilbakemelding på saken negativ i 2016.

Stortinget har altså hatt nok av anledninger til å bringe denne saken videre, men dessverre står saken på stedet hvil. Men dersom flertallet virkelig hadde en intensjon om å forbedre rammebetingelsene for den frivillige sektoren, hvorfor har ikke partiene i det minste kunnet være med på å stadfeste et mål når det gjelder denne saken? Hvorfor er det ikke mulig for de øvrige partiene å forsøke både å forbedre modellen og å legge inn skranker for å hindre eventuelle uønskede effekter? Senterpartiet kan ikke forstå dette annerledes enn at dette ikke er en sak som står høyt nok på partienes prioriteringslister. I stedet risikerer idrettslag, speiderforeninger, 4H-klubber, musikkorps, Røde Kors, Norsk Folkehjelp osv. fortsatt en avkorting i sin momskompensasjon og en stor usikkerhet knyttet til den virksomheten de driver.

Nok en gang går regjeringen – med stortingsflertallet på slep – seg bort i spissfindigheter og uavklarte definisjoner om spørsmål som skal utredes videre. Men disse spørsmålene kunne en selvsagt ha utredet videre også om Stortinget hadde samlet seg om det målet som Senterpartiet i dag tar til orde for.

La meg likevel få lov å uttrykke en takk til representanten Geir Jørgen Bekkevold, som på vegne av Kristelig Folkeparti har en merknad i innstillingen som leder opp mot det forslaget til vedtak komiteen har samlet seg om. Det er en god merknad. Men når det er sagt, er Senterpartiets bekymring at forslaget til vedtak fra komiteen kun betyr å sende saken ut på en ny etappe i den ørkenvandringen som den nå har vært på i over flere år.

Jeg tar med dette opp forslagene fra Senterpartiet.

Presidenten: Da har representanten Marit Arnstad tatt opp de forslagene hun refererte til.

Bård Vegar Solhjell (SV) []: På sett og vis kan ein nesten seie at frivilligheita er kjernen i korleis det norske samfunnet er. Veldig mykje av det som er offentleg sektor, har begynt som frivilligheit. Veldig mykje av det som er store bedrifter, har òg begynt med utgangspunkt i folk som har starta i det frivillige, i det små.

Frivilligheita spelar ei utruleg sentral rolle i Noreg. Ein møter mange menneske som trur at fordi Noreg er eit samfunn med ein sterk stat, med omfattande offentleg sektor, har vi lite frivilligheit. Men vi har meir frivillig innsats, meir dugnadsinnsats enn nesten nokon andre land i den vestlege verda.

Det eg djupast sett oppfattar at dette forslaget dreier seg om, er å ta eit skritt i retning av ein situasjon der vi likebehandlar frivilligheit med næringsverksemd og offentleg sektor, som eg synest vil vere det naturlege. Difor vel SV å støtte forslaga nr. 1 og 3, frå Senterpartiet. Det er fordi vi over tid har hatt i programmet vårt, og har lagt inn i budsjetta våre, ei opptrapping mot ei full likebehandling. Vi forstår det ikkje slik, når vi no støttar det forslaget, at dei pengane skal løyvast over natta, i revidertbehandlinga i morgon. Vi forstår det som at Stortinget vedtek at vi no skal gå den vegen. Det er det realistisk å gjere, f.eks. over ein fireårsperiode, og i samband med budsjettet for både i år og i fjor var SV det partiet som la inn det største forslaget til løyvingar i sitt alternative statsbudsjett.

Med eit løft over ein fireårsperiode er det mogleg å gjere det slik at vi kjem i mål. Det vil vere ei betydeleg satsing, men fullt ut realistisk. Erfaringa er at dette pleier vere ein gjengangar i kulturdebattar, frivilligheitsdebattar og i valkampar: at alle er veldig for det då. Men det krev at Stortinget på eit tidspunkt vedtek at no set vi det som eit mål og går i den retninga.

Så kunne det vere, slik forslaget seier: ei «rettferdighetsbasert» ordning. Det er det argument for. Det er òg argument for ei rammebasert ordning. Men viktigare enn kva ordning ein har, er det at ein legg inn nok ressursar til at ein kjem dit, og at det er ei ordning som likebehandlar.

Vi kjem òg til å støtte forslag nr. 3, om å «sikre rett til full kompensasjon for alle utgifter i forbindelse med nybygg, vedlikehold og rehabilitering», osv. Eg vil presisere at vi gjer det, sjølv om det står «organisasjonseide». Eg meiner at det ikkje treng å vere avgrensa til det. Det skal vere bygg knytt til kultur- og frivilligheitsaktivitet, som er ramma.

Lat meg så bruke dei siste sekunda mine til å takke for samarbeidet om kultur-, frivilligheits- og mediesaker i kulturkomiteen. Det har til tider vore ein fest. Det har til tider ikkje vore ein fest òg, men det treng eg ikkje dvele ved no. Det har vore ei stor glede å jobbe saman med dykk om mange spennande saker i den siste perioden – før eg no trekkjer meg frå Stortinget.

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland []: Jeg tenkte nesten jeg skulle starte med å gi Bård Vegar Solhjell applaus, men det ville være litt feil å gjøre det.

Det er en viktig sak som er til behandling i Stortinget i kveld, og jeg er glad for at Stortinget diskuterer hvordan vi kan gjøre frivilligheten bedre. Merverdiavgiftsordningen for frivillige organisasjoner er den største tilskuddsordningen til frivillig sektor over statsbudsjettet noensinne, og er i dag på 1,3 mrd. kr.

Sist uke hadde vi innspillskonferanse med frivilligheten, oppstartsseminar til den nye frivillighetsmeldingen. Selv om det er store utfordringer for å gjøre frivilligheten enda bedre, er det veldig godt å høre at frivilligheten er glad for at vi i Norge har rause ordninger. Vi har myndigheter som legger til rette for at frivillig arbeid skal foregå i hele landet, hver eneste dag.

Momskompensasjonsordningen er et sentralt virkemiddel i regjeringens frivillighetspolitikk. Det kommer den fortsatt til å være. Ordningen kommer hele frivilligheten til gode. Den er viktig for både små og store organisasjoner, og den bidrar til å stimulere til økt frivillighet.

Det er nesten 23 000 lag og organisasjoner som får midler fra ordningen, og det frivilligheten uttrykker, er at de liker ordningen fordi den er enkel. Den er ubyråkratisk, det kreves ingen rapportering på bruken av midler, og dagens ordning er særlig tilpasset de små organisasjonene og lagene som ikke har administrative ressurser. De er spesielt glad for at ordningen er som den er. Det betyr at momskompensasjonsordningen bidrar til at organisasjonene kan prioritere aktivitet fremfor papirarbeid. Ikke minst er midlene også frie, og det betyr at midlene kan brukes fritt i den ikke-fortjenestebaserte delen av virksomheten, og det skal vi fortsatt ivareta.

Evalueringen av momskompensasjonsordningen viser at den når ut til hele frivilligheten. I en så stor ordning som momskompensasjonsordningen er det likevel naturlig å ta jevnlige gjennomganger for å sikre at intensjonen med ordningen oppfylles. Det er det igangsatt arbeid på. I forbindelse med frivillighetsmeldingen vil vi nå også selvsagt gå gjennom alle ordninger og se på hvordan vi i enda større grad enn i dag kan legge til rette for at vi skal ha en frivillighet som fungerer godt, over hele landet.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Arild Grande (A) []: Jeg merker meg hva kulturministeren sier om betydningen momskompensasjonsordningen har. Da er det merkelig at man nærmest bevisst har trappet ned ordningen ved at den prosentvise avkortingen øker år for år, trolig fra 17,1 pst. i 2014 til 27 pst. i 2018 – altså en forskjell på 10 prosentpoeng. Så fortetter den nedgangen: Hvis regjeringen får det som den vil, vil det bare være halvparten organisasjonene får igjen i momsutgifter innen åtte år. Når statsråden selv understreker hvor viktig denne ordningen er i form av frie midler og at man sikrer at organisasjonene kan konsentrere seg om aktivitet framfor søknadsskriving, hvorfor har da statsråden systematisk bidratt til at den prosentvise avkortingen øker år for år?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland []: Representanten sier at vi har redusert bevilgningene. Det har vi ikke gjort. Vi har økt ordningen med 350 mill. kr i denne perioden. Det er mye penger. Derfor ser jeg nå samlet sett på 1,3 mrd. kr. Det er ett svar på at avkortingen er økt, og det er særlig fordi det nå er mange flere organisasjoner som mottar kompensasjon. Det må også Stortinget ta hensyn til hvis man ønsker å bredde ut ordningen slik at mange flere organisasjoner enn i dag mottar midler.

Arild Grande (A) []: Jeg sa ikke at bevilgningen har gått ned, jeg sa at avkortingen har økt år for år. Det er det som er viktig for organisasjonene – om de får igjen de momsutgiftene de har, som jo er formålet med ordningen. Under den rød-grønne regjeringen ble ordningen fylt på kraftig år for år, noe som sikret at avkortingen gikk ned, og at organisasjonene fikk mer og mer igjen for de momsutgiftene de har. Men så ble det bråstopp under denne regjeringen. Der har regjeringen sviktet frivilligheten. Regjeringen sier selv at ordningen er særdeles viktig, og frivilligheten sier at det er den viktigste kampsaken deres. Hvorfor er da statsråden så uvillig til å bidra til at avkortingen fortsatt går ned sånn at organisasjonene kan ha bedre forutsigbarhet, og at man kan sørge for å konsentrere seg om aktivitet framfor søknadsskriving?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland []: Jeg tror at det er mange ting vi kan gjøre for å styrke frivilligheten videre. Én ting er denne ordningen, som jeg mener er viktig, for den er enkel og ubyråkratisk, og den hjelper særlig de små organisasjonene. Når det kommer til bevilgningsspørsmål, må jeg selvfølgelig komme tilbake til det i statsbudsjettet. Jeg mener det er viktig å bevare denne ordningen, slik at organisasjonene får frie midler og selv er i stand til å prioritere hvordan de skal benytte midlene.

Så er det også viktig at vi setter i gang med andre tiltak. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå er i gang med frivillighetsmeldingen. Det er mange år siden det har blitt laget en frivillighetsmelding. Vi ser at det særlig er behov for å rekruttere unge og flere seniorer inn i frivilligheten og sørge for at frivilligheten over hele landet har gode muligheter til å bidra til fellesskapet.

Marit Arnstad (Sp) []: Det blir mange pene ord om hva en skal gjøre for frivilligheten, men det hjelper jo ikke så lenge en ikke er villig til å gjøre noe med det som faktisk er en skattlegging av dugnad. Det er ikke slik at det blir mindre frie midler til organisasjonene og frivilligheten om en endret momskompensasjonsordningen. Men det vil bli mindre usikkerhet. Sjøl om en har økt bevilgningen, er også den prosentvise avkortingen økt, og mange organisasjoner lever i stor usikkerhet fra et år til et annet når de bygger et anlegg.

Så jeg synes statsråden skal være litt forsiktig med å skyve frivilligheten foran seg og gi inntrykk av at de er fornøyd, for de er langt fra fornøyd med den avkortingen vi har sett de siste årene. Når man bygger en idrettshall i Vuku på dugnad fra lokalbefolkningen og må leve i et år med usikkerheten om det blir 70 pst. eller 80 pst. som blir dekt gjennom momskompensasjonsordningen, fordi den prosentvise avkortingen enten er 30 pst. eller 20 pst., så er det klart at det er et stort problem. Skjønner ikke statsråden det – at det er vanskelig, og at det skaper usikkerhet for de frivillige organisasjonene?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland []: Nå googlet jeg «regelstyrt momskompensasjonsordning» før jeg gikk i debatten i dag. Da så jeg fra flere landsmøter, og at det mens man har sittet i opposisjon er mange som har tatt til orde for at ordningen skal bli regelstyrt. Det jeg er opptatt av, er at vi faktisk sørger for at frivilligheten blir kompensert. Derfor er jeg veldig glad for at vi i denne perioden har økt ordningen med 350 mill. kr. Jeg er glad for at vi har fått til nærmest 100 pst. innvilgning av kompensasjonen. Jeg ser selvfølgelig at vi kan fylle på mye mer penger – det kan vi gjøre. Men det må vi komme tilbake til i statsbudsjettet. Det som er det aller viktigste, er å ha en frivillighetspolitikk som bygger opp under og gir en kraftfull mulighet for frivilligheten til å bidra til fellesskapet rundt omkring i hele landet.

Presidenten: Dermed er replikkordskiftet omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Kjersti Toppe (Sp) []: Når eg høyrer replikkane frå Arbeidarpartiet, hadde eg trudd og forventa at dei kunne støtta forslaga våre i salen i dag.

Elles reagerer eg i denne saka òg noko på statsrådens svar i innstillinga, der ho føreslår å endra meirverdikompensasjonsordninga med sikte på å gi full kompensasjon for frivillige organisasjonar. Det vert avvist ved å visa til at ei rammestyrt ordning vil gi staten full kontroll over utgiftene i ordninga. Det er jo slik viss det er målet, men frivilligheita får usikkerheita, og da fortset ein med å skattleggja dugnadsarbeid for frivilligheita i Noreg. Meirverdiavgiftskompensasjon for både bygging og investering i idrettsanlegg og for varer og tenester vil framleis vera avhengig av rammene, og ein risikerer å få avkorting dersom dei årlege løyvingane ikkje er store nok.

Så til forslaget om å sikra full kompensasjon for alle utgifter i samband med nybygg, vedlikehald og rehabilitering av organisasjonseigde bygg og anlegg. Det forslaget vert òg avvist. Det vert vist til at vi manglar ei fullstendig oversikt over kor mange bygg og anlegg som er eigd av frivillige organisasjonar. Det vert argumentert med at det difor er vanskeleg å sjå konsekvensane av forslaget, og det vil òg kunne gå ut over aktivitetsformål, står det i svaret frå statsråden.

Det står òg at ordninga vil koma berre dei store organisasjonane til gode, og det vil da kunne auka forskjellen mellom store og små organisasjonar. Det er ganske oppsiktsvekkjande at statsråden bruker alle desse argumenta. Å gi kompensasjon til organisasjonseigde kulturbygg, nybygg og rehabilitering vil sjølvsagt ikkje berre koma dei store til gode. Det er mange små organisasjonseigde kulturbygg og lagshus som vil ha stor nytte av at dette kjem på plass. Det ville sjølvsagt ikkje gå ut over aktivitetsformål. Det er tvert imot motsett. Dette ville gjera at frivillige lag kunne bruka sine ressursar og sin dugnadsinnsats til å skapa aktivitet i huset sitt. At det manglar ei oversikt over kor mange kulturbygg og anlegg ein har, ja, det kan vera eit problem, men det er eit luksusproblem. Ein kan starta ei kartlegging viss det er det som skal til. Men elles kan ein i alle fall utvida ordninga vi har i dag, slik at vi får ei likestilling mellom idrettsanlegg og dei mange viktige kulturhusa vi har rundt omkring i Noreg.

Arild Grande (A) []: Aller først til den enstemmige komiteens forslag, som innebærer at man skal styrke momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner gjennom en opptrappingsplan, og utvikle ordningen som sikrer at midlene kommer organisasjoner som er basert på frivillighet, til gode.

For det første er den forpliktende i form av at vi skal ha en opptrapping. Vi skal snu den negative trenden som har kommet under Høyre–Fremskrittsparti-regjeringen, og vi må få i gang en opptrapping som sørger for at frivilligheten får igjen mer av det den betaler i moms.

Så er det et annet element i det, nemlig del 2, utvikling av ordningen som sikrer at midlene kommer organisasjoner som er basert på frivillighet, til gode. Dersom den gjennomgangen blir foretatt, vil det i seg selv bidra til at det blir enklere å komme opp mot 100 pst., for i dag er det organisasjoner som får tilskudd fra ordningen som ikke nødvendigvis er basert på frivillig aktivitet. Får man foretatt en sånn gjennomgang, vil man raskere komme opp mot 100 pst. Men det ligger en forpliktelse i det vedtaket som i dag blir fattet. Som jeg var inne på i et tidligere innlegg, er det viljen til faktisk å prioritere feltet som avgjør dette spørsmålet.

Nå er dette kulturkomiteens siste debatt med kulturministeren, og historien som skrives av Høyre i Kulturdepartementet, er historien om brutte løfter og reduserte ambisjoner. Det gjelder for så vidt hele kulturfeltet, men vi ser det svært tydelig på frivillighetsfeltet som vi i dag diskuterer. Det var ikke måte på hvor høy og mørk Høyre gjorde seg før forrige stortingsvalg når det gjaldt momskompensasjon, forenkling for frivilligheten og styrking av midlene. Men resultatet etter fire år er frustrasjon i frivilligheten både over manglende framdrift i spørsmålet om forenkling, over manglende vilje fra regjeringen til å satse på barne- og ungdomsfrivilligheten og over stadig økende avkorting i momskompensasjonsordningen. Det synes jeg er trist, men jeg ser fram til et regjeringsskifte til høsten, så vi igjen kan få i gang en opptrappingsplan for frivilligheten og sikre at frivilligheten kan gjøre den jobben den ønsker å gjøre, være fri og ha bred aktivitet over hele landet, til beste for folket, framfor å skrive søknader.

Svein Harberg (H) []: Først en liten retting, som vi heldigvis ble gjort oppmerksom på da representanten Arnstad viste til Kristelig Folkepartis merknad i forkant av det felles forslaget som foreligger. Det er blitt en feil. Det skal være en komitémerknad, men merknaden ble referert til som god, så vi tar den til oss, alle i komiteen, for dette var det enighet om. Det var det som endte opp i det felles forslaget.

Jeg tok ordet fordi – som siste taler sa – dette er siste debatt i vår komité i denne stortingsperioden. Jeg har lyst til å takke for denne debatten, og jeg har lyst til å takke statsråden for samarbeid og debatter. Vi har fått mange krevende saker fra Kulturdepartementet, og vi har prøvd å levere. Det var én sak vi måtte utsette til neste runde. Det var åndsverkloven. Det tror vi var riktig. Det var komiteen enig om å gjøre. Ellers har vi hatt et godt samarbeid om mange viktige saker.

Så har jeg lyst til å takke komiteen for samarbeidet. Vi har løftet kultur i debatter rundt i hele landet. Vi har vært engasjert. Det er viktig. Det skal vi fortsette med. Takk for samarbeidet, og jeg lover å øve mye på tubaen i sommer.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 18.