Stortinget - Møte torsdag den 5. mai 2022

Dato: 05.05.2022
President: Kari Henriksen

Søk

Innhold

Formalia

President: Kari Henriksen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Leiv Stensland

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 3. mai 2020 døde tidligere stortingsrepresentant Leiv Stensland fra Odda, 85 år gammel. Han var født 6. mai og ville hatt gebursdag i morgen.

Han representerte Arbeiderpartiet og Hordaland i to perioder, fra 1985 til 1993, og var medlem av sosialkomiteen, forsvarskomiteen og kontrollkomiteen.

Som så mange oddinger vokste Stensland opp i en industriarbeiderfamilie. Han ble født inn i arbeiderbevegelsen, og levde et langt liv som del av denne med en rekke faglige og politiske verv.

Sett utenfra kan hans åtte år på Stortinget framstå som de viktigste. Det var likevel i Odda han følte seg hjemme, og det var som Odda-ordfører at «Leifen» sine egenskaper virkelig kom til sin rett.

Ordførertiden fra 1979 til 1985 falt sammen med en dramatisk periode i industrikommunens historie. Selv om Tyssedal-saken ikke endte slik lokalbefolkningen den gangen håpet på, ser vi i ettertid betydningen av at ilmenittsmelteverket kom på plass. Det er høyst usikkert om det hadde skjedd uten den lokale mobiliseringen. I den kampen sto den klarttalende ordføreren Leiv Stensland helt sentralt.

Det gjorde han også i en annen langvarig politisk strid, Folgefonntunnelen, først som ordfører, deretter som stortingsrepresentant da han bidro til å få oppstartsbevilgningen på plass. Til slutt, etter 14 år som styreleder for tunnelselskapet, kunne han i 2001 se de første bilene kjøre gjennom og en ny tid begynne.

Da hadde det gått over fire tiår siden den fagutdannede elektrikeren fra Odda møtte på sitt første kommunestyremøte. Det går en rød tråd gjennom disse årene, gjennom sakene han kjempet for, og vervene han påtok seg: industri og arbeidsplasser, helse og velferd, samfunnsbygging. Det er arbeiderbevegelsens røde tråd, og ingen var mer bevisst på akkurat det enn Leiv Stensland. Han tilhørte en generasjon som visste hva trange kår handlet om, og som hadde sett politikkens betydning for et bedre samfunn. På denne veien satte Leiv sine tydelige spor.

Vi lyser fred over Leiv Stenslands minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra representanten Willfred Nordlund foreligger meddelelse om at den innvilgede permisjonen i tiden fra og med 1. februar til og med 17. juni endres til å gjelde til og med 6. mai. – Denne meddelelse tas til etterretning.

Fra representanten Helge André Njåstad foreligger søknad om omsorgspermisjon i tiden fra og med 10. mai til og med 12. mai.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentant innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Hordaland: Sigbjørn Framnes

Presidenten: Før dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.