Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 328 S (2021–2022), jf. Dokument 8:214 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 12 [13:02:28]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Andreas Limi, May Helen Hetland Ervik, Frank Edvard Sve, Marius Arion Nilsen, Bård Hoksrud og Morten Stordalen om MC som et praktisk transportalternativ som bør være tilgjengelig for flere (Innst. 328 S (2021–2022), jf. Dokument 8:214 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Erlend Larsen (H) [] (ordfører for saken): Dette er et representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Andreas Limi, May Helen Hetland Ervik, Frank Edvard Sve, Marius Arion Nilsen, Bård Hoksrud og Morten Stordalen om MC som et praktisk transportalternativ som bør være tilgjengelig for flere.

Først: Takk til komiteen for godt samarbeid.

Forslaget er i tre punkter og går ut på å avvikle engangsavgiften for MC og å fjerne volumkomponenten, at kun to hjul på kjøretøyet skal gi halv trafikkforsikringsavgift, og at det skal etableres en plan for motorsykkelens rolle innenfor bytransport. Planen forutsettes å omfatte tilretteleggingstiltak, sikkerhet og rett til å kjøre lett motorsykkel med førerkort klasse B.

Komiteen viser til den økte interessen for å bruke motorsykkel som et alternativt framkomstmiddel til bilen. Spesielt i og rundt storbyene bidrar MC til en effektiv trafikkavvikling, samtidig som kjøretøyet tar liten plass.

Komiteens flertall, dvs. medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener det er svært positivt at det fra september 2022 vil bli mulig å avregistrere et kjøretøy digitalt, uten at kjennemerkene må leveres inn til en trafikkstasjon. Dette vil gjøre det enklere å avregistrerte kjøretøy som kan brukes deler av året, som f.eks. motorsykler. Plikten til å betale trafikkforsikringsavgift løper ikke når kjøretøyet er avregistrert.

Flertallet mener vurderinger om avgifter, som f.eks. trafikkforsikringsavgift, må ses på som en del av det helhetlige avgiftssystemet, og at slike vurderinger bør tas i statsbudsjettet. Lavere inntekter til staten må dekkes inn, noe som synliggjøres i statsbudsjettet.

Flertallet legger til grunn at syklister, gående, motorsyklister, bilister og alle andre trafikanter blir hensyntatt i byplanleggingen og annen arealplanlegging.

Vi i Høyre vil bare minne om at Solberg-regjeringen gjennomførte en rekke tiltak for å forenkle og gjøre det er rimeligere å kjøre MC, slik som å avregistrere kjøretøyene digitalt, uten å måtte levere skiltene til en trafikkstasjon. Høyre støtter derfor ikke forslagene fra Fremskrittspartiet.

Geir Inge Lien (Sp) []: Representantforslaget frå Framstegspartiet om MC som eit praktisk transportalternativ som bør vere tilgjengeleg for fleire, er om mogleg overflødig. Det er ein aukande interesse for å bruke motorsykkel som eit alternativt framkomstmiddel til bil, spesielt i og rundt dei store byane. Dette bidreg til ein meir effektiv og miljøvenleg trafikkavvikling samtidig som køyretøyet tek liten plass.

Ønsket om lågare avgifter for motorsykkel er ivareteke. Frå september 2022 vil det verte mogleg å avregistrere eit køyretøy digitalt utan at kjennemerket må leverast inn til ein trafikkstasjon. Det vil gjere det enklare å avregistrere køyretøy som skal brukast delar av året, som f.eks. motorsykkel. Avgifter, som f.eks. trafikkforsikringsavgifta, må sjåast på som ein del av eit heilskapleg avgiftssystem.

Eingongsavgifta har ikkje nokon samanheng med bruken av køyretøyet og er ikkje meint å prise dei kostnadene som bruken påfører samfunnet i form av vegslitasje, kø, forureining og ulykker. Føremålet med eingongsavgifta er å stimulere til ein meir miljøvenleg bilpark og gje inntekter. Slike føremål var det òg då Framstegspartiet styrte Finansdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Det er, trass i avgiftene, ein aukande interesse for bruk av motorsykkel som eit alternativt framkomstmiddel til bil, spesielt i og rundt storbyane. Det er bra. Motorsykkel er eit miljøvenleg alternativ og tek mindre plass, som sagt.

Morten Stordalen (FrP) []: Det er skuffende at det ikke er flere som støtter Fremskrittspartiet i forslagene her. Jeg merker meg også at brevet fra statsråden er veldig passivt. Jeg ser at statsråden opererer med noen tall, men det er, i hvert fall ifølge SSB, inkludert mopeder, ca. 370 000 motoriserte tohjulinger, som det kalles, altså moped eller motorsykkel.

Så er det viktig når en snakker om trafikksikkerhet, og det er også Fremskrittspartiet opptatt av, det har vi sagt tidligere i dag: I år 2000 var det om lag 90 000 registrerte motorsykler i Norge. Da var antallet drepte 38. I 2021 hadde det mer enn doblet seg, som en da sikkert har skjønt, og tallet var 16 drepte. Det er altfor mange, men forholdsmessigheten ut fra salget, som er langt mer enn en dobling, har det gått riktig vei også der. Vi skal hele tiden jobber mot nullvisjonen, selvfølgelig.

Når det gjelder engangsavgiften, har også Fremskrittspartiet, i regjering, tidligere satt ned avgifter, rett og slett fordi det er flere og flere som ønsket å kjøpe seg og delta i det. Og som en følge av den bypolitikken som føres rundt i særlig de store byene i Norge – særlig den byen vi står i nå, kanskje, med arealknapphet – vil det være positivt å ha kanskje en enda tydeligere presisering framover og legge til rette for tohjulingene i sommersesongen, i sommerhalvåret. Det er flere og flere voksne mennesker som ønsker å kjøpe en lett motorsykkel, altså inntil 125 ccm. Det vi også foreslår, i et løst forslag, er å legge til rette med et 13 timers kurs, en lettere tilgang for dem som har hatt førerkort i klasse B i minimum to år, som betyr at en ferdig med prøvetiden. Det er for å gjøre det enda lettere, og for at enda flere kan ta del i det og bruke det i hverdagsreisene til og fra jobb, særlig i de store byene. Det ville vært fornuftig.

Så er det alltid sånn når en diskuterer motorsykkel, at det blir snakk om sikkerhet og hva som er farlig. Ja, alt er jo farlig, det er klart det er farlig. Det er farlig å kjøre, det er en økt risiko. Så fort en setter seg i et kjøretøy, er det en økt fare. Jeg kjører motorsykkel selv og vet akkurat hvordan det er og kan være. Men det er altså sånn at den opplæringen som er i dag, er god. Det er jo den samme vi tar til orde for i forslaget vårt, men vi sier at man skal slippe den praktiske prøven hos Statens vegvesen, og at det er trafikkskolene som har den teoretiske og praktiske øvingen selv.

Så skulle jeg ønske at statsråden var enda tydeligere i sitt svar. For én ting er å vise til Nasjonal transportplan, og at det har kommet inn noen kapitler– det er det jo Fremskrittspartiet som har presset på tidligere, for å få inn noen kapitler som snakker nettopp om MC, nettopp fordi det er så mange motorsyklister som fortjener en plass når man snakker om trafikkavviklingen i byene. Alle snakker om vei, bane og bil, og sykkel og gange, og så glemmer man motorsyklistene.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Skal representanten ta opp Fremskrittspartiets forslag?

Morten Stordalen (FrP) []: Helt korrekt!

Presidenten: Da har representanten Morten Stordalen tatt opp de forslagene han refererte til.

Ola Elvestuen (V) []: Bare noen få ord. Fremskrittspartiet trekker fram motorsykler og motorsyklenes betydning i byområdene, også som et miljøvernalternativ. Da synes jeg at man i forslaget ikke går langt nok, for det vi nå ser, også når det gjelder mopeder og motorsykler internasjonalt, er en voldsom rask overgang til elektriske motorsykler og elektriske mopeder. Elektrifiseringen av tohjulinger går i et enormt tempo, og det kommer raskt til å komme hit også. Da vil vi fra Venstres side mene at det er viktigere å beholde avgiftsfritaket på den omstillingen, på de elektriske alternativene, fordi dette kommer, og vi ønsker å drive det inn også der så fort som mulig. Nå er det jo også kommet en støtteordning fra Enova til elektriske motorsykler og elmopeder, som jeg også er for. Den kan være kortvarig, fordi dette kommer til å være konkurransedyktig raskt.

Så Venstre kommer ikke til å støtte forslagene her. Her støtter vi flertallet. Det er ingen tvil om at framtidens motorsykler og mopeder har en viktig rolle å spille i byene, men også ellers, som et miljøvennlig alternativ, men da må de ta steget helt over ved at de også blir nullutslippskjøretøy.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Forslaget om å avvikle engangsavgiften, fjerning av volumkomponenten og innføring av halv trafikkforsikringsavgift på MC hører inn under Finansdepartementets ansvarsområde, så derfor svarer jeg i samråd med finansministeren.

Først vil jeg informere om at det fra september 2022 vil bli mulig å avregistrere et kjøretøy digitalt uten at kjennemerkene må leveres inn på trafikkstasjonen. Dette vil gjøre det enklere å avregistrere kjøretøy som bare brukes deler av året.

Plikten til å betale trafikkforsikringsavgift løper ikke når kjøretøyet er avregistrert. Engangsavgiften og trafikkforsikringsavgiften har ingen direkte sammenheng med bruken av kjøretøyet og er ikke ment å prise de kostnadene bruken påfører samfunnet i form av veislitasje, kø, forurensning eller ulykker.

Forslagsstillerne vil i forslaget legge til rette for mer bruk av MC i byområdene ved egne parkeringsplasser og trygg ferdsel. Jeg viser til at parkeringsregulering i de store byene er et kommunalt virkemiddel. MC har for øvrig en særlig adgang til å benytte kollektivfeltet, og det foreligger ingen forslag om å avvikle dette.

Forslaget om rett til å kjøre lett motorsykkel med førerkort klasse B har som kjent vært til behandling i Stortinget flere ganger tidligere, og vurderingene som ble gitt tidligere, står fremdeles. Jeg vil påpeke at førerkompetanse er et helt sentralt element i trafikksikkerhetsarbeidet, og det er av helt avgjørende betydning for ulykkesbildet. En betydelig andel av trafikkulykkene skyldes åpenbart førerfeil grunnet manglende kompetanse eller uønsket atferd. Uerfarne motorsyklister er mest ulykkesutsatt. Det er derfor avgjørende for motorsyklistenes sikkerhet å bygge kompetanse.

Føreropplæringen for motorsykkel fokuserer sterkt på kjøretøyteknisk kompetanse for bl.a. å motvirke utforkjøringsulykker. En stor del av opplæringen går også ut på å gjøre motorsyklistene i stand til å ta gode taktiske og strategiske valg.

Motorsyklistene utgjør en uforholdsmessig stor andel av antall drepte og hardt skadde på norske veier, faktisk 20 pst. Ulykkesanalysene viser at førerfeil er utslagsgivende. Det å kunne kjøre trygt på motorsykkel krever andre ferdigheter og kompetanse enn å kjøre bil, og det er derfor sentralt at de som er i trafikken på motorsykkel, har disse ferdighetene. Å gi førerrett til motorsykkel uten praktisk prøve vil resultere i flere uskikkede motorsykkelførere, og det vil øke ulykkesrisikoen og gi ytterligere utfordringer i arbeidet med å redusere ulykkesrisiko for nettopp motorsyklister.

Motorsyklister er en svært sårbar trafikantgruppe, og førerfeil får ofte fatale konsekvenser. Disse endringene som foreslås, vil derfor ikke være i tråd med våre ambisjoner og mål for trafikksikkerhet i Norge.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Morten Stordalen (FrP) []: Statsråden sier at motorsykkel står for en stor andel av ulykkene. Men er statsråden enig i forholdsmessigheten ved at antall motorsykler er langt mer enn doblet de siste 20 år? Som jeg sa i mitt innlegg, var vel antall drepte mennesker på MC og moped 38 i år 2000, mens det var 16 i 2021, hvor det var mer enn dobbelt så mange MC-er. Er statsråden enig i at det går i riktig retning?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er fortsatt sånn at MC-ulykker utgjør en uforholdsmessig stor andel av ulykkene, og det er der vi har kommet kortest med hensyn til å få den positive utviklingen som vi har for bil. Da tenker jeg at vi må gjøre alt vi kan for at vi gjør dette på en så trygg, sikker og god måte som overhodet mulig. Vi skal ha gode føreropplæringer og stille krav, slik at vi bidrar til å minimere antall ulykker. Det tror jeg er i vår alles interesse. Det handler ikke bare om motorsyklistene; det handler også om at vi er andre trafikanter i det samme trafikkbildet.

Morten Stordalen (FrP) []: Det er helt riktig at vi er andre trafikanter også. Det ene forslaget vi fremmer fra Fremskrittspartiet, er nettopp at om man har hatt førerkort for bil i minimum to år, skal det være lettere å få førerrett for lett motorsykkel etter et kurs på 13 timer, som er det samme som i standardoppsettet ved trafikkskolene i dag. Den eneste forskjellen er at man ikke tar oppkjøring ved Statens vegvesen; det er trafikkskolen som skal avgjøre det. Man kan ta førerkort for lett motorsykkel når man er 16 år – uten erfaring fra trafikken. I forslaget vi fremmer om at man må ha hatt førerkort for bil i minimum to år, har man lært å lese trafikkbildet. Man skal ta det samme kurset, praktisk og teoretisk; det er kun oppkjøring ved Statens vegvesen man skal slippe.

Er statsråden enig i at man har en bedre trafikkforståelse etter to år i trafikken i bil og etter det samme kurset som 16åringer tar, og at det sånn sett ikke er så farlig som statsråden påstår at det skal være?

Jon-Ivar Nygård (A) []: I Norge har vi et godt prinsipp om at vi har Statens vegvesen og trafikkskolene, som foretar godkjenning og sikrer at vi har den kompetansen som skal til for å være ute i trafikken. Jeg har selv erfaring fra at jeg har en sønn som har tatt lappen på lett motorsykkel, og jeg vet at det var en ganske omfattende og god opplæring før han slapp ut i trafikkbildet. Og sånn bør det fortsatt være, tenker jeg. Det er best for oss alle sammen.

Morten Stordalen (FrP) []: Det er helt riktig at det er omfattende for en 16-åring – fordi man da ikke har vært ute og erfart trafikken før, noe man har når man har hatt førerkort for bil i minimum to år. Når det gjelder den obligatoriske biten på 13 timer, er det den samme vi tar til orde for i forslaget, som sånn sett ikke burde være uansvarlig.

Så jeg spør en gang til: Mener statsråden at en som har kjørt personbil i minimum to år, og som tar den samme obligatoriske teoretiske og praktiske øvingen ved en trafikkskole, i utgangspunktet er dårligere skikket enn en 16-åring?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg mener at vi bør ha førerkort som gjenspeiler den kompetansen man skal dokumentere.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det vert sagt frå statsråden at ein stor andel av ulukkene er med MC, men det vert ikkje sagt mykje om årsaken til det. Det vi veit om ulukker med både bil og motorsykkel, kanskje spesielt motorsykkel, er at vegbanen er veldig avgjerande for om det vert ulukke eller ikkje. Djupe spor, rifter i vegen og dårleg vedlikehald er grunnlag for mange ulukker, og då spesielt motorsykkelulukker.

Når statsråden seier det er så viktig med trafikktrygging – som underteikna sjølvsagt er veldig einig i – lurar eg på: Korleis heng det i hop med at regjeringa faktisk no i revidert har forslag om å kutte i løyvingane til asfalt og vegvedlikehald, som vil medføre større risiko for motorsyklistane?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: I mitt innlegg sa jeg følgende: «En betydelig andel av trafikkulykkene skyldes åpenbart førerfeil grunnet manglende kompetanse eller uønsket atferd.»

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.