Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 323 S (2021–2022), jf. Dokument 8:210 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [12:17:42]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Erlend Larsen, Trond Helleland, Charlotte Spurkeland og Erlend Svardal Bøe om godkjenning av behandlersete i ambulanse (Innst. 323 S (2021–2022), jf. Dokument 8:210 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik:

3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Morten Stordalen (FrP) [] (ordfører for saken): La meg først og fremst takke komiteen for samarbeidet i det jeg vil kalle nok en teknisk sak. Det er ingen tvil om at transportkomiteen blir satt på prøve i mange forskjellige interessante saker.

Komiteen er enig om én ting, og det er rett og slett, som statsråden også skriver i sitt brev til komiteen, at merking av behandlersete er noe vi hilser velkommen. Videre regner jeg med at øvrige partier redegjør for sitt syn.

Flertallet mener i hvert fall, som statsråden viser til, at godkjenning og innkjøp i dag gjøres i tråd med både bilforskriften og Norsk Standard for ambulanser og ambulanseutstyr, og at sikkerheten til ambulansepersonellet dermed er ivaretatt allerede.

Det er ingen tvil om at det å jobbe om bord i en ambulanse og et hvilket som helst utrykningskjøretøy medfører en viss fare. Det er det ingen tvil om, for de er først på skadestedet, og det kan skje uhell. Så er det viktig for meg å presisere at det i en ambulanse fortrinnsvis, i hovedsak, er seks plasser – fem godkjente sitteplasser som er til bruk ved ordinær transport, og ett behandlersete. Siden det er behandlersetet vi diskuterer i dag, er det viktig å ha med seg det som er bakteppet: at det er nettopp til behandling av pasientene og står i enden av båren på en ambulanse. Sånn har det vært mer eller mindre siden 1971.

Det er, etter mitt skjønn, og jeg har vært i kontakt med både produsenter, brukere og Sykehusinnkjøp, slik at det er Sykehusinnkjøp som definerer hvordan de vil ha sine ambulanser, som ber om det setet, og som har bedt om det i alle år. Det er også slik at flere av produsentene merker tydelig i sine manualer at behandlersetet ikke skal brukes under ordinær transport, men fortrinnsvis på skadestedet. Det har aldri vært ønskelig fra produsentens side at det skal benyttes under transport, men vi vet at det kan forekomme.

Fremskrittspartiet er fornøyd med at statsråden også viser til merking om at setet ikke skal brukes til ordinær transport. Det er kun til nød. Det er i et utrykningskjøretøy. Det er vi enige om. Derfor støtter vi ikke forslagene til forslagsstillerne. Vi mener de er unødvendige. I dag godkjennes det i henhold til EU-regelverket, og så kommer man med en egen forskrift i Norge, hvor man ser på det med merking av setet, og det vil være klokt.

Det er klart det er uheldig dersom noe ambulansepersonell, som er utdannet, ikke har fått med seg at det ikke skal brukes til ordinær transport, slik forslagsstillerne påpeker. Da tenker jeg det er bra at det blir merket tydelig at det kun skal brukes til behandling og ikke under annen, ordinær transport.

Erlend Larsen (H) []: Ambulansepersonell er på veien som våre reddende engler. De setter seg selv i risikable situasjoner for å redde andres liv. De er profesjonelle, høyt utdannede og dedikerte mennesker som setter hensynet til pasienten over hensynet til seg selv.

Dagens ambulanser er som små sykehus med høy teknologi og utstyr av ypperste klasse – bortsett fra én ting: et sete som er montert mellom båren og sjåføren. Akkurat dette ene setet er ikke kollisjonstestet og ikke godkjent til bruk mens ambulansen er i fart. Setet er utstyrt med setebelter, så når helsepersonell skal følge bilen av ulike årsaker, vet de ikke at akkurat dette ene setet med påmonterte sikkerhetsbelter ikke er tillatt brukt mens ambulansen er i bevegelse.

Det store offentlige apparatet som skal sørge for at ambulansepersonellet har en sikker arbeidsplass, kunne sikret liv og helse til helsepersonell kun ved å merke setet med et eget skilt hvor det kunne stått «Setet er ikke tillatt brukt under kjøring», men dette er ikke engang gjennomført, ukjent hvorfor.

Sykehusinnkjøp HF, som har ansvaret for innkjøp av ambulanser, stiller altså ikke krav til leverandøren om at behandlersetet skal tåle en kollisjon på linje med bilens øvrige seter, men de stiller krav til at et ikke-godkjent sete skal ha sikkerhetsbelter. Som representanter for Sykehusinnkjøp skriver i et leserinnlegg i Tønsbergs Blad, er det en sitteplass i situasjoner hvor det er strengt nødvendig å behandle pasienter under transporten.

Våre statlig ansatte i Sykehusinnkjøp HF, som har ansvaret for at landet vårt kjøper inn ambulanser, henviser altså til nødretten, og så legger de vurderingsansvaret over på ambulansepersonellet ute i felt når de arbeider med pasienter med hodeskader eller andre skader som krever behandling av hode og overkropp. Dette er det svært vanskelig å forstå.

Dette er en sak som normalt skulle blitt håndtert i embetsverket og ute i byråkratiet. Denne saken hører ikke hjemme i Stortinget, men når de offentlig ansatte ikke tar tak i dette, må vi ta saken i denne sal. Som politikere forutsetter vi at de som har ansvaret, fyller det, men når medier utfører god research og oppdager systemfeil, slik Tønsbergs Blad har gjort i denne saken, må vi løfte saken til topps.

Saken er komplisert. Forskriften som skal regulere kravene til hvordan en ambulanse skal bygges, henviser til en forskrift som ikke er i bruk. Det er derfor bra at samferdselsministeren i sitt svar til komiteen informerer om at forskriftene skal oppdateres. Hele komiteen er altså enige om at dette setet skal merkes. Hva er det vi løser da? Jo, vi løser informasjonsbehovet om at det enkelte helsepersonell vet at setet ikke er tillatt brukt under kjøring, men samtidig parkerer vi alle ambulansene for pasienter med hodeskader. Det er altså ikke tillatt å ha dem i bevegelse når dette pågår.

Jeg tar med dette opp Høyres forslag i saken.

Presidenten: Representanten Erlend Larsen har tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Forslagsstillerne og jeg er enige om at sikkerhet til ambulansepersonellet er svært viktig, og at regelverk for godkjenning av ambulanser bør gjenspeile nettopp dette. Forslagsstillerne ber regjeringen om å gjennomgå regelverket for godkjenning av ambulanse for å sikre at det er entydig.

Misforståelser om motstrid mellom bilforskriften og kjøretøyforskriften er allerede avklart i forbindelse med arbeidet med ny bilforskrift, og denne bilforskriften kommer i løpet av dette året. Den nye bilforskriften vil erstatte gjeldende bilforskrift og vil implementere EUs rammeforordning på området. Både etter gjeldende regelverk og etter den nye forskriften vil ambulansene måtte tilfredsstille kravene i den europeiske standarden for ambulanser og ambulanseutstyr. Verken bilforskriften eller den europeiske standarden krever at behandlersetet skal være godkjent for bruk under transport.

Jeg har fått bekreftet fra helse- og omsorgsministeren at den samme europeiske standarden gjelder for innkjøp av ambulanser. Rammeavtalen er utformet slik at det er den oppdaterte standarden på innkjøpstidspunktet som teller. Selv om rammeavtalen strekker seg over mange år, skal nye ambulanser leveres med oppdaterte spesifikasjoner. Statens vegvesen har også allerede startet arbeidet med å innføre krav om merking av sitteplasser som ikke er godkjent for bruk under kjøring.

Jeg forstår at ambulansepersonell settes i en vanskelig situasjon når hensynet til pasienten gjør at de blir nødt til å bruke behandlersetet under kjøring. Forslagsstillerne foreslår å innføre krav om at behandlersetet må oppfylle de samme tekniske kravene som en fullverdig sitteplass. Dette vil i så fall innebære å innføre særnorske krav som er strengere enn den europeiske standarden. Av hensyn til det felleseuropeiske markedet for kjøretøy, er vi faktisk forpliktet til å godkjenne biler som følger den europeiske standarden.

Det finnes bedre måter å løse dette på. For eksempel kan Sykehusinnkjøp, i samråd med Statens vegvesen, vurdere om det er mulig å stille strengere krav til behandlersete i innkjøpskontraktene sine enn det den europeiske standarden gjør. All denne informasjonen og kunnskapen tatt i betraktning, er jeg glad for at komiteens flertall ikke støtter forslagene.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Erlend Larsen (H) []: Hensynet til helsepersonellets sikkerhet skal stå i høysetet. Det må stilles de samme sikkerhetskravene til behandlersetet som til de øvrige sitteplassene i ambulansen. Tønsbergs Blad skriver at avisen har vært i kontakt med flere titalls ambulansepersonell og fagorganisasjonen som representerer denne gruppen. Ingen av dem var klar over at setet ikke kan brukes. Dette har gått så langt at Sykehusinnkjøp har lovet Tønsbergs Blad å sende ut et informasjonsskriv til alle helseforetakene, hvor det opplyses om at setet ikke skal brukes. Ambulanseforbundet sier til avisen at de ønsker et godkjent sete og minner om at setet er nødvendig for behandling av pasienter under fart.

Tenke seg til at vi har et stort antall ambulanser med et sete som ikke skal brukes. Denne feilen har vært i mange år, under mange regjeringer, og å skylde på forgjengerne nå er irrelevant. Det er nå saken har blitt behandlet i Stortinget, og det er nå vi har muligheten til å rette opp gamle feil.

Så hvorfor kan vi ikke bare montere inn godkjente seter? Det står et tilsvarende sete mot akkurat den samme veggen som er godkjent, men altså ikke dette ene setet.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: I mitt innlegg var jeg inne på at det her foreligger europeiske standarder som vi forholder oss til. Jeg redegjorde også for – og det har flere representanter vært inne på – at vi nå går i retning av å merke dette setet. Jeg skisserte også en alternativ vei til målet, nemlig at man i kontrakt stiller andre krav, som gjør at man får dette på plass.

Erlend Larsen (H) []: Man kan stille strengere krav enn europeisk standard, men man kan ikke stille svakere krav, og så lenge det er like konkurransevilkår fyller man kravene. Dessuten er det krav etter den NS-regelen.

Det enkleste og rimeligste tiltaket vi kan gjøre for å sikre ambulansepersonell, er å merke behandlersetet med en tekst hvor det står at setet ikke er godkjent mens ambulansene er i bevegelse. Merking vil sikre ambulansepersonellet.

I statsrådens svar til komiteen skriver statsråden:

«EU-regelverket gir rom for å inntolke et krav om merking av sitteplasser som ikke er godkjent for bruk under kjøring. Statens vegvesen har til nå ikke praktisert et slikt krav ved godkjenning av ambulanser, men tar sikte på å innføre dette basert på en ny tolkning av gjeldende rammedirektiv og den kommende rammeforordningen.»

Snakk om handlekraft! Hvorfor bruker ikke statsråden myndigheten sin og beordrer umiddelbar merking?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg sa i mitt innlegg, og jeg gjentok i replikkordskiftet, at Statens vegvesen allerede har startet arbeidet med å innføre krav om merking av sitteplasser som ikke er godkjent for bruk under kjøring.

Erlend Larsen (H) []: I statsrådens svar til komiteen peker han på EUs regelverk og Statens vegvesen. Helse- og omsorgsministeren peker på Sykehusinnkjøp og leverandøren av ambulanser. Sykehusinnkjøp uttalte til Tønsbergs Blad at de regnet med at Tønsberg trafikkstasjon hadde glemt å merke setet. Det kommer fram i et internt dokument avisen sitter på. Noen peker på de ansatte i helsevesenet og antyder at de skulle ha lest dokumentasjonen og brukermanualer. Alle peker på noen andre og forutsetter at noen andre gjør jobben. I denne saken er det helt åpenbart at den ene hånden vet ikke hva den andre hånden gjør.

Vi ser også manglende handlekraft og vilje til å rette opp en systemfeil som aldri burde vært til behandling i Stortinget. Å forvente at helsepersonell leser opplæringsmateriell og dokumentasjon fra ambulanseprodusenter er som å forvente at stortingsrepresentanter leser regler for reiseregninger og bruk av pendlerleiligheter.

Når forskriften skal oppdateres, kan statsråden da garantere at den nye forskriften stiller krav til at nye ambulanser vil få montert behandlerseter som er testet og godkjent under bruk?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg har i grunnen besvart det spørsmålet to ganger allerede. Det er noen standarder som ligger til grunn. Vi er nødt til å forholde oss til det som en nasjon som er med i EØSavtalen, og vi er i arbeid allerede med å gjøre noe med den konkrete saken gjennom at Statens vegvesen har påbegynt sitt arbeid. Jeg har også i mitt innlegg anvist en mulig vei slik at man kommer inn i en situasjon hvor man har seter som er sikret, til formålet.

Morten Stordalen (FrP) []: Jeg har bare behov for å si at her er nok Høyre og Fremskrittspartiet veldig uenige, og jeg synes statsråden svarer godt – at vi har europeisk regelverk å forholde oss til hva gjelder kjøretøy.

Jeg er redd ambulanser ville blitt veldig, veldig kostbare om en skulle bygge ytterligere om, til noe helt annet som ikke finnes i dag. Og jeg vil vel fraråde å si at det er farlig i dagens ambulanser – tvert om, det er ikke det – men jeg sa i mitt forrige innlegg at det medfører alltid en viss risiko å jobbe i et utrykningskjøretøy.

Så er det ikke slik at det ikke er tilgjengelige seter å sitte i for andre. Et ledsagersete er det som fortrinnsvis vil brukes av ambulansepersonell ved siden av båren, og som jeg sa, siden 1971 har det vært slik at det aldri har vært anbefalt å sitte i behandlersetet under transport. Det er derfor det heter behandlersete og ikke ledsagersete. Det er også flere seter tilgjengelig, som er godkjente, som medpassasjerer eventuelt kan sitte i.

Av respekt for alle produsentene – norske også – som produserer ambulanser, synes jeg vi skal være forsiktige med å si at det lages farlige ambulanser. Det er tvert om flere dyktige produsenter, og det er Sykehusinnkjøp som ønsker setene slik.

Jeg håper at statsråden følger flertallet og sier at vi merker setet – det blir bra. Vi må ikke drive å fordyre og gjøre dette umulig i framtiden – for å kunne få gode ambulanser, som vi har i dag.

Erlend Larsen (H) []: Jeg er normalt ganske enig med representanten Morten Stordalen, men jeg må si jeg ble litt opprørt av hans innlegg denne gangen. Å bruke som argument at det å ha et godkjent behandlersete gjør det kostbart, er etter mitt syn særdeles uheldig. Det er egentlig useriøst. En skal ikke sette en pris på annet personells sikkerhet.

Så blir det brukt som argument at det sjelden er uhell. Ambulanser er i bilulykker annenhver uke. Ca. 20 ganger i året eller mer er en ambulanse involvert i en ulykke.

Når dette setet heter behandlersete, ligger det i setets navn at det skal brukes til behandling, og det er plassert slik at det skal brukes til behandling ved skade på hode og overkropp. Og det er det leger og sykepleiere som normalt ikke jobber på en ambulanse, intuitivt tenker – at dette setet er godkjent for bruk, for det er jo tross alt krav om sikkerhetsbelter.

Stordalen har helt rett i det han sier om at produsentene ikke skal belemres for dette. Denne saken handler ikke om produsentene av ambulanser i det hele tatt, for de følger jo regelverket. De følger anbudet som sykehusforetaket legger ut, så produsenten har ikke noe ansvar her. Det er først og fremst sykehusforetak som legger saker ut på anbud, som skal følge regelverket, og det er Statens vegvesen som godkjenner gjennom skilting, men her forutsetter altså noen at noen andre gjør jobben sin.

Statsråden har egentlig gjemt seg bak EU-regelverket. Jeg som har fulgt denne saken i snart et år, siden september i fjor, da den første gang ble omtalt i Tønsbergs Blad, har også sett hvordan særlig sykehusforetak har dekket seg bak ulike argumenter. Det er faktisk første gang dette med EUs regelverk kommer opp, nå i denne salen. Statsråden svarte ikke det til komiteen heller i sitt tilsvar, da han hadde anledning til å svare på Dokument 8-forslaget som komiteen hadde til behandling.

M orten Stordalen (FrP) []: Jeg har vel til gode å bli kalt useriøs, men da ble jeg det i dag. Men det er som jeg sa i mitt forrige innlegg: Det er trygt, det skal være trygt, og det er slik at det er flere av produsentene som har opplæringsmanualer. Representanten Erlend Larsen henviste i et tidligere innlegg til at det var for godt til å være sant at noen skulle lese dem, men det er altså en opplæringsmanual i hver ambulanse. Den er ganske teknisk, det er ganske komplisert utstyr. Det er altså ikke som før da det var ren transport, det er faktisk en behandling. Så det er god og fyldig opplæring i ambulansene som gjøres – og skal gjøres – når de blir kjøpt inn, av brukerne. En må altså ikke si at dette bare er et enkelt kjøretøy, for det er det nemlig ikke.

Jeg står fortsatt på at det er ikke useriøst å ha et felles regelverk. Det er ikke useriøst når man har fem godkjente sitteplasser, inkludert båren – som er en av sitteplassene i en ambulanse – og at det sjette setet er et behandlingssete på skadestedet.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.