Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 326 S (2021–2022), jf. Dokument 8:201 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 9 [11:57:45]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar, Bjørnar Moxnes, Sofie Marhaug og Geir Jørgensen om å prosjektere Furuset-lokket på E6 (Innst. 326 S (2021–2022), jf. Dokument 8:201 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Trond Helleland (H) [] (ordfører for saken): Det er et representantforslag fra Rødt som vi har til behandling, om å prosjektere og bygge et nytt lokk over E6 ved Furuset. Det er sympatisk at et parti som Rødt, og også SV, ønsker å gå i gang med å prosjektere nye veiprosjekt. Problemet er bare at dette ligger inne i den porteføljen som har vært behandlet i Oslopakke 3, og det har ikke blitt prioritert i Oslopakke 3. Nå hadde vi en lang debatt i stad om kollektivsatsing og bysatsing, der bl.a. Fornebubanen ble nevnt, der andre prosjekter ble nevnt, og vi ser at det er vanskelig å få finansiering til de allerede framforhandlete forslagene som ligger i Oslopakke 3.

Statsråden har svart på dette ved å vise til at planressurser til E6-lokket ikke ble anbefalt prioritert fordi det er pågående lokalpolitiske forhandlinger om revidert Oslopakke 3, og at det er store utfordringer med å finne finansiering til eksisterende portefølje i Oslopakke 3. Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet sier også i merknadene at det vil være opp til lokale myndigheter å vurdere et lokk over E6 ved Furuset opp mot andre tiltak og prosjekter innen bompengefinansierte bypakker og Oslopakke 3.

Så peker vi fra Høyres side på at byrådslederen i Arbeiderpartiet peker på at ansvaret for dette prosjektet lå hos samferdselsministeren, og brukte det som begrunnelse for ikke å prioritere det lokalt. Nå merker vi oss at dagens samferdselsminister fra Arbeiderpartiet er uenig med byrådslederen og begrunner motstanden mot å bruke statlige midler til prosjektering med at prosjektet ikke er prioritert lokalt. Så det er litt avhengig av hvem som har statsråden, når det gjelder hvordan byrådslederen prioriterer å bruke sin energi. Uansett, Furuset-lokket er en god sak. Det er ingen tvil om at det er store utfordringer med bymiljø og forurensning rundt Furuset, og de som kjører på E6, ser de utfordringene. Problemet er at pengeboken, selv om den er stor, ikke strekker til. Det er ikke prioritert inn i Oslopakke 3, og dermed avviser flertallet forslaget.

Geir Inge Lien (Sp) []: Furuset-lokket er eit godt prosjekt, men det er eit prosjekt som ikkje er prioritert i Nasjonal transportplan for 2022–2023. Det er heller ikkje løfta av Oslo kommune i deira innspel til prioriteringa. Det er gjennomført utgreiingar og analysar av prosjektet, og konklusjonen er at det ikkje er anbefalt å prioritere statlege planressursar til eit E6-lokk no.

Statsråden viser til dei lokalpolitiske forhandlingane som er i gang om ein revidert Oslopakke 3, og til at det er store utfordringar med å finne finansiering til den eksisterande porteføljen i Oslopakke 3. Det er difor opp til dei lokale myndigheitene å vurdere om eit lokk over E6 ved Furuset skal setjast opp mot andre tiltak og prosjekt i den bompengefinansierte bypakka Oslopakke 3. Så er ikkje gjort, og dermed er fleirtalet veldig tydeleg på at det ikkje er noko lokalt ønskje om å satse på dette prosjektet no, og at vi derfor heller ikkje kan støtte representantforslaget.

Mona Fagerås (SV) []: Vi i SV ser på et lokk over E6 på Furuset som et kinderegg – tre ting på én gang: et byutviklingsprosjekt som vil redusere luftforurensing og støy. Dermed mener vi at det er viktig å få fortgang i dette arbeidet.

Støyen i dag er en stor plage for dem som bor i området, og går på skole der. Mange kan ikke bruke soverommet sitt hvis det er vendt mot veien, fordi det er for mye bråk. Du skal ikke ha kjørt denne veien mange ganger for å skjønne at det er et stort problem.

Området er også preget av svært høy luftforurensing. Det haster med å få bygget Furuset-lokket, som kan gi rom for mange nye boliger og grøntområder, lekeplasser og andre viktige funksjoner i nærområdet.

En viktig forutsetning for at SV går inn og støtter prosjektet, er at lokket ikke skal føre til kapasitetsøkning og mer bilkjøring.

Jeg tar dermed opp det forslaget SV står bak.

Presidenten: Representanten Mona Fagerås har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Seher Aydar (R) []: Furuset-lokket over E6 er landets største nærmiljøprosjekt. Lokket har vært snakket om i flere år – imens har trafikken på motorveien økt, økt og økt. Det passerer over 80 000 biler i døgnet. Ikke noe annet sted i landet bor det så mange mennesker så tett ved en så trafikkert motorvei. De ba aldri om denne trafikken; det er staten som har valgt å legge landets aller tyngste trafikk akkurat her. Det er brukt milliarder på å gjøre veien større, men det er aldri brukt penger på å gjøre noe med alle problemene det har skapt. I dag har Stortinget muligheten til å gjøre nettopp det.

I 2016 regulerte bystyret i Oslo motorveilokket. Det skal bygges opp mot 2 500 boliger på Furuset. For lokket er mer enn et miljølokk, det er også et gigantisk byutviklingsprosjekt. To sider av E6 skal bindes sammen, og tusenvis av nåværende og nye innbyggere skal få friområder, bedre nærmiljø og bedre tilgang til marka. En mulighetsstudie fra Vegvesenet viste at 600 meter lokk er mulig. Så ble det stille. I seks år har alle skyldt på alle når de skal forklare hvorfor lokket ikke bygges. Det settes ikke av penger i den lokale bompengeavtalen siden lokket ikke er ferdig planlagt, men lokket planlegges ikke ferdig siden det ikke settes av penger. Og der har vi stått i seks år.

Rødt foreslår å kappe over den knuten. Da må Stortinget ta ansvar for å få prosjektet videre. Alle partier har i valgkamp etter valgkamp i Oslo sagt at de er for lokket. Regjeringen peker på at Furuset-lokket ikke er omtalt i Nasjonal transportplan, og det er helt riktig. Men det er heller ikke nødvendig. Rødt har ikke foreslått å sette av penger til å bygge lokket; vi har foreslått at det skal planlegges for det, slik at det kan settes av penger i framtiden.

Stortinget skal senere i dag debattere Hammersborgtunnelen i Oslo sentrum. Der har staten og den forrige regjeringen planlagt å bruke 3 mrd. kr på en tunnel Oslo ikke vil ha. Hammersborgtunnelen er ikke omtalt i Nasjonal transportplan. De samme partiene som stemmer imot Furusetlokket i dag, stemmer for en tunnel i Oslo sentrum. Litt lenger vest, på Filipstad, er staten og Oslo kommune enige om å bygge 500 meter tunnel på E18. Avtalen ble inngått for to år siden. Filipstadtunnelen er heller ikke omtalt i Nasjonal transportplan. Tidligere er det bygget lokk over motorveien på Skøyen i Oslo vest, og det er bygget et lokk på Lysaker på grensen til Bærum. Akkurat nå legges flere lange partier av E18 i Bærum i tunnel og under lokk under småhusområder.

Hvorfor er det så lett å få på plass lokk over motorveier i Oslo vest og i Bærum, men ikke i Oslo øst? Det er det spørsmålet ingen vil svare på i dag. Da lurer jeg på: Er det fordi dere ikke bryr dere nok? (Presidenten klubber.)

Presidenten: Da er tiden ute.

Ola Elvestuen (V) []: Det er ingen tvil om at lokket på Furuset er et godt prosjekt. Det er veldig gode, positive effekter for byutvikling på Furuset, med muligheter for ny boligbygging, samtidig som det vil ta unna mye av de støyproblemene som er der. Venstre kommer til å stemme for forslaget fra SV, ganske enkelt fordi det, slik det er beskrevet her, er en diskusjon om hvem skal ta ansvaret for å ta planleggingen videre, slik saken står nå.

Som det ble påpekt, har byrådslederen i Oslo pekt på samferdselsministeren, den tidligere statsråden, som skulle gjøre dette. Venstre har også i Oslo bystyre tatt opp saken, men der skyves ansvaret over på staten, og når staten skal ta ansvar for en prosjektering for å komme videre, skyves ansvaret tilbake igjen, gjennom at det ikke er prioritert i Oslopakke 3. Det er riktig at det ikke er inne i Oslopakke 3 nå, men samtidig trenger vi å få en avklaring på hvem har ansvaret for å planlegge videre. Derfor stemmer Venstre for dette forslaget, slik at det er tydelig at det er staten som nå må prosjektere, og så må dette tas opp i kommende runder i Oslopakke 3, for ansvaret for gjennomføring må ligge innenfor Oslopakke 3. Slik sett tar jeg ikke helt kritikken fra Rødt, for Rødt er jo veldig for Furuset-lokket, men problemet er at Rødt er ikke for den enigheten som vil gjøre at Furuset-lokket kan gjennomføres, nemlig Oslopakke 3, som man har stemt imot i Oslo bystyre i alle år, og man stemmer vel imot disse bypakkene også her på Stortinget. Så det blir et slag i luften.

Skal vi få dette på plass, må vi være med på alle leddene, dvs. at det må tas et ansvar for planlegging. Der må staten inn, og slik at vi kommer ut av dyttingen mellom ulike nivåer. Det er den enkleste måten ikke å få noen ting gjort i Norge: å sitte og skylde på de ulike nivåene, på hvem som har ansvaret. Det må det bli slutt på, og så må dette jobbes inn i kommende forhandlingsrunder om Oslopakke 3, med en troverdig finansiering for dette også.

Så kjenner vi fra tidligere debatt at hva som skal prioriteres først, er en vanskelig diskusjon i Oslo og Viken – vel, framtidig Akershus – men det er et ansvar som må tas der. Nå handler det om at staten må ta neste steg i dette, ved at man tar ansvar for prosjektering.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Lokket over E6 på Furuset har vore jobba for lenge. Framstegsparti-gruppa i bystyret har jobba for det, og seinast i mars i 2019 var det fremja framlegg om å prioritere planlegging av det, og då klarte altså Arbeidarpartiet og Raudt å stemme imot det forslaget. Historia med at det ikkje ligg inne i andre område, har mange andre teke seg av. Så dersom Raudt hadde stemt for det forslaget, hadde det kanskje ikkje vore nødvendig å ha denne saka her i det heile i dag.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Som nær sagt alle har vært inne på, er det slik at Furuset-lokket ikke er prioritert i Nasjonal transportplan 2022–2033. Den ble behandlet her i Stortinget i juni i fjor. Men det er gjennomført noen utredninger og analyser som viser at lokk over E6 vil ha lav nytte i forhold til kostnadene.

Statens vegvesen gjennomførte en mulighetsstudie tilbake i 2010 om både langt og kort lokk over E6 ved Furuset i Oslo. Det ble også gjennomført en faglig utredning av lokkløsning i 2015. Disse resultatene tyder på at et kort lokk ikke vil gi ønsket forbedring i støy og luftsituasjonen for området, og at forholdene kun blir marginalt bedre ved et langt lokk. Et langt lokk på E6 vil svekke robustheten på en velfungerende europavei, og det vil kunne gi et mer sårbart veisystem på grunn av hyppigere stengninger på grunn av drift og vedlikehold og hendelser. Et lokk eller en kort tunnel krever også omkjøringsruter på tilstøtende veinett for uforutsette og for så vidt også for planlagte hendelser i større grad enn vei i dagen, der trafikken f.eks. kan ledes over på motgående felt på en enkel måte.

Alle utredninger og rapporter som er utarbeidet om E6-lokk ved Furuset, konkluderer med at det vil være krevende å bygge et lokk i dette området. Lengden på lokket vil måtte begrenses av krav til avstand mellom de to kryssene på E6, da det av sikkerhetshensyn ikke kan legges kryss under lokk. Det er ikke avsatt statlige midler i prosjektet i inneværende nasjonal transportplan, og det vil være opp til lokale myndigheter å vurdere lokket over E6 opp mot andre tiltak og prosjekter i Oslopakke 3, som flere også har vært inne på.

Ut fra dette kan ikke jeg anbefale å prioritere statlige planressurser til et E6-lokk på nåværende tidspunkt. Så vil det jo være slik at dersom det kommer veldig tydelige signaler fra Oslo om at dette prosjektet må vi ta inn, får vi jo ta opp den diskusjonen på nytt.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Seher Aydar (R) []: Jeg lurer på hva som skal til for at Furuset-lokket skal bygges. Argumentene som har kommet fram, har vi hørt før. Det jeg håper samferdselsministeren kan svare på i dag, er: Hvis Oslo ber Stortinget prioritere lokket i neste Nasjonal transportplan, kommer regjeringen da til å følge det opp, eller kommer det til å bli enda en ny runde med bortforklaringer mens ingenting skjer? Hva konkret skal til for at vi kan se en framgang i dette prosjektet?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg tenker at det er flere ting som må skje. Det må gis et veldig tydelig signal fra Oslo om at dette er et prosjekt man ønsker å prioritere. I tillegg må Oslo vise en vilje til å finansiere prosjektet. En del av utfordringen vår i nasjonale transportprosjekter er at vi ikke kan planlegge for prosjekter som vi ikke har tro på at kommer til å finne sted. Det er viktig at vi ikke planlegger prosjekter som ingen egentlig har tenkt å bygge.

Seher Aydar (R) []: Videre lurer jeg på følgende med hensyn til Nasjonal transportplan: Som jeg var inne på i innlegget mitt, har vi flere lokkprosjekter som ikke har vært en del av Nasjonal transportplan, f.eks. Hammersborgtunnelen. Den har vi snakket om, og vi kommer til å følge opp saken videre på Stortinget senere i dag. Hva er forskjellen mellom disse prosjektene, f.eks. Hammersborgtunnelen – som Oslo ikke vil ha – eller andre prosjekter som staten er villig til å prosjektere, versus Furuset-lokket, som heller ikke er en del av Nasjonal transportplan?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: De to prosjektene er nok ganske ulike. Hammersborgtunnelen handler om nytt regjeringskvartal. Den handler også om sikkerhet knyttet til nytt regjeringskvartal – jeg kan ikke gå nærmere inn på det. Det er nok sånn at noen i Oslo kommune har gitt signaler om at man ikke ønsker å ha denne veiløsningen, men Bymiljøetaten – som vi har hatt god dialog med – har også vært opptatt av hva det vil bringe med seg av overløp fra denne trafikkmengden ut i Oslos gater, som neppe vil være heldig på noe som helst vis hvis man ønsker et godt byliv og ønsker å bidra til gange, sykkel og kollektivtransport.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg har egentlig bare ett enkelt spørsmål. Alle er vel enige om at for å kunne bygge Furuset-lokket må det være en del av Oslopakke 3-enigheten – også for å få en finansiering derfra. Det handler egentlig ikke bare om Nasjonal transportplan; det handler om den enigheten. Fordi det også er en uenighet om hvem som har ansvaret for planleggingen, blir mitt spørsmål: Er statsråden enig i at det vil være staten som har ansvaret for videre prosjektering og planlegging?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Hvis det blir et prosjekt som ønskes prioritert, er dette en riksvei i en Oslopakke, og da vil det åpenbart være naturlig at staten er involvert i den prosessen.

Presidenten: Replikkordskiftet er dermed omme. Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.