Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 393 S (2021–2022), jf. Dokument 8:198 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 16 [14:32:23]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Grete Wold, Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein, Kathy Lie og Torgeir Knag Fylkesnes om helhetlig aldersfastsettelse for enslige mindreårige asylsøkere (Innst. 393 S (2021–2022), jf. Dokument 8:198 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemmer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemmer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Tobias Drevland Lund (R) [] (ordfører for saken): La meg starte med å takke resten av komiteen for samarbeidet med behandlingen av denne saken, og komitésekretæren spesifikt.

Vi debatterer i dag forslag fra SV om helhetlig aldersfastsettelse for enslige mindreårige asylsøkere, og komiteen merker seg at forslagsstillerne foreslår at regjeringen skal

«gjennomgå praksis fra enkeltsaker med aldersundersøkelser av enslige mindreårige asylsøkere, herunder undersøke om praksis er i tråd med gjeldende regelverk, og om informert og frivillig samtykke er innhentet».

Komiteen registrerer også at forslagsstillerne ber regjeringen

«iverksette tiltak for å sikre at aldersundersøkelser av enslige mindreårige asylsøkere kun foretas i tilfeller der det er tvil om alder, samt at terskelen for når det er tvil, blir justert, dette for å forhindre at testing blir foretatt der det ikke er strengt nødvendig, jf. forholdsmessighetsprinsippet».

Komiteen merker seg også at forslagsstillerne ber om igangsettelse av et forskningsprosjekt for å utvikle en metode for psykososiale aldersundersøkelser. Komiteen er kjent med at dette er en debatt som har pågått en god stund.

Så foreligger det i dag fire mindretallsforslag, med ulike partier bak seg. Ett forslag er fra SV, Rødt og Venstre, mens tre forslag fremmes av SV og Rødt.

Komiteens tilråding er at forslaget ikke skal vedtas, og jeg legger til grunn at de ulike partiene vil redegjøre mer for sine syn senere i debatten.

Komiteen har mottatt tre skriftlige innspill ved behandlingen av denne saken.

Så vil jeg ta for meg Rødts kommentarer til saken som behandles.

Aldersundersøkelser skal kun benyttes når det er tvil om hvorvidt en person er over eller under 18 år, og dessverre vet vi at det ikke er slik det praktiseres i dag. Slik det praktiseres i dag, gjøres aldersvurdering selv når det ikke er rimelig tvil om alder. På toppen av dette er metodene som benyttes, som BioAlder, svært tvilsomme, som belyst i innspill under behandlingen av saken. BioAlder har såpass mange avvik at det som metode burde skrinlegges en gang for alle, mener Rødt. Rødt støtter derfor forslaget om en mer helhetlig aldersfastsettelse av mindreårige asylsøkere.

FNs retningslinjer om aldersvurderinger framhever at disse skal være helhetlige. Da må det tas hensyn til både den fysiske og den psykologiske utviklingen til individet. Vi har ikke tatt i bruk psykososiale aldersundersøkelser i Norge ennå, men Rødt mener det er på høy tid at vi gjør det. Med bedre verktøy som undersøker og vurderer alder etter flere indikatorer, vil også sannsynligheten for å fastsette riktig alder øke.

Barn og unge mellom 15 og 18 år som ankommer Norge og søker beskyttelse her, får tilbud om å bo på asylmottak for enslige mindreårige, og barn under 15 år får tilbud om plass på et omsorgssenter for mindreårige. Vi snakker her om barn som har flyktet fra krig, fra vold og fra terror. For et barn som f.eks. har vært utsatt for seksuelle overgrep eller vold fra voksne, vil det være en stor negativ påkjenning plutselig å havne på mottak sammen med voksne.

Jeg tar opp de forslagene Rødt er en del av.

Presidenten: Representanten Tobias Drevland Lund har teke opp dei forslaga han refererte til.

Terje Sørvik (A) []: I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at retten til å søke asyl og beskyttelse fra forfølgelse er en grunnleggende menneskerettighet. Norge skal vise solidaritet med og ta vår del av ansvaret for mennesker på flukt.

Det er viktig å hegne om asylinstituttet og sørge for at gjeldende regelverk etterleves. ID-avklaringsarbeidet er viktig for å sikre at vi vet hvem som til enhver tid oppholder seg i Norge, og at ikke falske ID-dokumenter benyttes til å begå kriminelle handlinger i Norge eller tilegne seg oppholdstillatelse på uriktig grunnlag. I tilfeller med uklar identitet er det viktig med gode verktøy for å fastslå riktig identitet og alder.

I denne saken foreslår forslagsstillerne at regjeringen skal gjennomgå praksis fra enkeltsaker med aldersundersøkelser av enslige mindreårige asylsøkere, herunder undersøke om praksis er i tråd med gjeldende regelverk, og om informert og frivillig samtykke er innhentet.

Vi viser til statsrådens svarbrev, hvor det bl.a. vises til medisinske aldersundersøkelser som viktige og nødvendige verktøy for utlendingsforvaltningen i saker hvor enslige mindreårige asylsøkere ikke har tilstrekkelig dokumentasjon på identiteten, og det er tvil om søker er over eller under 18 år. Aldersundersøkelser benyttes kun i saker hvor det ikke er mulig å fastslå med rimelig sikkerhet om utlendingen er over eller under 18 år. Det understrekes at de medisinske aldersundersøkelsene ikke alene avgjør saken, men at resultatet er et av flere momenter i en konkret helhetsvurdering. Vi viser til at dagens metode for aldersundersøkelser er basert på en grundig kunnskapsoppsummering av Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus, hvor denne ble funnet å gi det sikreste aldersestimatet.

Arbeiderpartiet viser ellers til statsrådens vurdering av de enkelte representantforslagene og stiller seg bak disse vurderingene.

Mari Holm Lønseth (H) []: I mange saker om beskyttelse kan det være vanskelig å fastslå identitet og også dermed alder. Mange som kommer til Norge og søker asyl, kommer uten gyldige dokumenter, og det er viktig at identitet avklares, nettopp for å klare å behandle en søknad om beskyttelse. Det å klare å fastslå alder er ofte helt sentralt for å kunne behandle en søknad, da barn vil ha andre rettigheter og må ivaretas på andre måter enn voksne.

Når det ikke foreligger noen identitetspapirer, vil det ikke nødvendigvis være så enkelt å fastslå alder eksakt. I saker der det ikke er mulig å fastslå med rimelig sikkerhet om utlendingen er over eller under 18 år, kan det gjennomføres en aldersundersøkelse.

Det er veldig viktig at utlendingsmyndighetene har nødvendige verktøy for å kunne opplyse saken på en god måte, som også vil være til det beste for dem som søker beskyttelse i Norge. Høyre har full tillit til at utlendingsmyndighetene gjennomfører de aldersundersøkelsene i tråd med det regelverket Stortinget har vedtatt, og støtter derfor ikke en gjennomgang av praksis for å undersøke om regelverket følges.

Jeg registrerer at forslagsstillerne tviler på om de metodene som nå brukes for aldersfastsettelse, er god nok. Det er jeg ikke enig i. Det gjennomføres en rekke fysiske undersøkelser, og det nasjonale ansvaret for aldersvurderingen for enslige mindreårige har siden 2016 ligget hos Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus. OUS har hatt en systematisk kartlegging av grunnlaget for ulike metoder. Det er også viktig å understreke at en fastsettelse gjennom f.eks. fysiske undersøkelser gir et aldersspenn og må brukes også sammen med andre opplysninger, i en helhetsvurdering.

Avslutningsvis vil jeg understreke at det vil selvfølgelig alltid være bra hvis man kan utvikle nye og bedre metoder for å kunne ha en mer eksakt og presis aldersfastsettelse. Det er også noe jeg registrerer av statsrådens svarbrev at det jobbes med. Avdeling for rettsmedisinske fag forsker videre på utviklingen av nye metoder, bl.a. DNA-metylering, som også skal kunne testes ut i løpet av året.

Det er bra at det utvikles nye og mer presise metoder. Vi har tillit til at det arbeidet gjøres på en god måte uten at vi vedtar de forslagene som er fremmet her i dag.

(Innlegg er under arbeid)

Det ble tatt en pause i debatten for å votere. Debatten fortsatte etter voteringen.

Statsråd Emilie Mehl []: Det er viktig for norske myndigheter å vite hvem de som søker asyl, er. Mange asylsøkere har ikke id-dokumenter. Det gjelder også mange av dem som er enslige mindreårige, som heller ikke alltid har kjennskap til sin egen alder. Det er viktig at barn ikke blir feilvurdert som voksne, og at voksne ikke feilvurderes som barn, slik at barns rettigheter kan ivaretas.

For å anmode om en aldersundersøkelse må det foreligge en konkret tvil om personen er over eller under 18 år. Utlendingsdirektoratets retningslinjer synliggjør godt praksisen med håndtering av søknader om beskyttelse fra enslige mindreårige, også med hensyn til aldersvurderingene. Det framgår bl.a. at søkeren skal informeres om hvordan undersøkelsene vil gjennomføres, og hva det innebærer å avslå en slik anmodning. Oppfølgingen av dem som anfører å være enslige mindreårige asylsøkere, er god, og de får raskt tildelt en representant som skal bistå i søknadsprosessen. Jeg har tillit til at Utlendingsdirektoratet forvalter oppgaven med aldersvurderinger på en god måte og i henhold til regelverket.

Det finnes i dag ingen metode for aldersfastsetting som gir helt sikre svar. Felles for alle ulike metoder er at de bare gir et estimat og ikke en eksakt kronologisk alder. Et statistisk sannsynlig aldersspenn gir imidlertid utlendingsforvaltningen en objektiv og faglig begrunnet vurdering som kan brukes til å gi et aldersestimat sammen med de øvrige opplysningene i saken.

Avdelingen for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus har fagansvaret for biologisk aldersvurdering. De har forvaltet oppgaven de fikk i 2016, på en god måte. Det er nedlagt et grundig arbeid i utviklingen av dagens metode, BioAlder. Det jobbes også aktivt med et forskningsprosjekt som utvikler en ny metode basert på DNA. Denne metoden vil kunne gi et enda bedre estimat for kronologisk alder enn det vi har i dag. Jeg mener derfor at det ikke er behov for å igangsette et nytt forskningsprosjekt for å utvikle en metode for psykososiale aldersundersøkelser.

Presidenten: Det vert replikkordskifte.

(Innlegg er under arbeid)