Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Jan Elvheim

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 17. mai 2019 døde tidligere stortingsrepresentant Jan Elvheim fra Hemnes og Harstad, 69 år gammel. Han representerte Arbeiderpartiet og Troms fra 1989 til 1993 og satt som medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen.

Elvheim vokste opp i en arbeiderfamilie i Hemnes, ble visergutt som 15-åring og sjømann som 16-åring. Etter fem år i utenriksfart flyttet han til Harstad og begynte som platearbeider på Kaarbøs Mek. Verksted, der han etter hvert ble klubbformann.

Jan Elvheim blir omtalt som en fagforeningskjempe og selve symbolet på det faglig-politiske samarbeidet i Harstad. Han var en fagforeningsmann og arbeiderpartimann av den gamle skolen. Humoren satt løst, men prinsippene var klare – og språket var klart. Det ble mang en tordentale i Harstad kommunestyre og i sammenhenger der verftsarbeidernes interesser sto på spill. Da han begynte å bli aktuell som stortingsrepresentant var praten blant arbeidskameratene på verftet: Vi vil ikkje at han Elvheim ska fær te Oslo og Stortinge', vi treng han som klubbformann her!

Under dette lå det også et alvor. Årene som klubbformann falt sammen med en svært krevende tid for verftet i Harstad, med massepermitteringer og konkurs. Det var tøft for mange, men de fikk samtidig se Jan Elvheims hjertelag. Han stilte opp for folk til alle døgnets tider, og det ble sagt at han en tid opererte mer som sosialkontor enn som klubbformann. Derfor var det ikke tilfeldig at kampen mot arbeidsløshet og for nye arbeidsplasser i nord ble hjertesakene hans i årene på Stortinget. Det var en prinsippfast, engasjert politiker og fagforeningsmann med mye humor og varme som gikk bort i 2019.

Vi lyser fred over Jan Elvheims minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil framsette et representantforslag.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: På vegner av meg sjølv ønskjer eg å setje fram eit representantforslag om helseregister for sjøfolk.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.