Stortinget - Møte mandag den 13. mars 2023

Dato: 13.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 201 L (2022–2023), jf. Prop. 32 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [14:29:47]

Innstilling fra næringskomiteen om Endringar i havressurslova m.m. (administrativ inndraging og tilgang til opplysningar i Folkeregisteret) (Innst. 201 L (2022–2023), jf. Prop. 32 L (2022–2023))

Talere

Per Vidar Kjølmoen (A) [] (ordfører for saken): I mange saker i Stortinget er det bred politisk uenighet her i salen. Forrige sak hadde kanskje litt karakter av det. I andre saker er det stor grad av politisk enighet. Dette er en slik sak, og derfor skal jeg ikke bruke veldig mye tid på den. Jeg vil bare takke komiteen for godt utført arbeid og godt samarbeid – og legger herved fram saken for Stortinget.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: En sak som denne er kanskje ikke det som skaper mest debatt. Lovendringen vi debatterer her i dag, og forslagene som fremmes av en samlet komité, gir departementet hjemmel til i forskrift å fastsette nærmere bestemmelser om hvilke lovbrudd som fører til administrativ inndragning.

Administrativ inndragning er en sentral administrativ reaksjon i fiskeriforvaltningen som innebærer at fangst eller verdien av fangst som er høstet eller levert i strid med fastsatte bestemmelser i havressurslova eller deltakerloven, blir inndratt. Den foreslåtte endringen i havressurslova § 54 vil innebære at næringen kan få færre inndragningssaker sammenliknet med dagens rettstilstand. Det er vel og bra.

Det kan også være hensiktsmessig at Stortinget ved en annen anledning tydeliggjør hvordan praktiseringen av loven skal være, spesielt med hensyn til praktiseringen av bruttoinndragning av fangstverdi. Fremskrittspartiet tok opp problemstillingen med administrativ inndragning av fangstverdi av fangst tatt innenfor fartøyets kvote, i 2017. Det ble i den sammenheng ikke nevnt at det var mulig med tilbakeføring av belastet kvote og mulig å fiske på nytt. Årsaken var nok at det i 2017 ikke var kjent. Norges Fiskarlag ble, etter det jeg kjenner til, først kjent med denne praktiseringen i 2019.

Det at man har en bruttoinndragning av fangstverdi, gjør at man har en del utgifter med å høste den fangsten som blir inndratt også innenfor egen kvote. At man ved en senere anledning får tilbakeført sin lovlige kvote og kan fiske den på nytt, gjør at man vil ha en ekstra kostnad ved å fiske opp det samme kvantumet på nytt. Det er i utgangspunktet å anse som en dobbeltstraff, ved at man får en inndragning av brutto fangstverdi, men får tilbakeført nettoverdien av kvoten. Også jusprofessor Jon Petter Rui konkluderer i sin betenkning med at dagens praktisering er å anse som straff, og i strid med EMD, Den europeiske menneskerettsdomstol.

Om man i større grad skal få Stortinget til å klargjøre hvordan praktiseringen av dette skal være, er noe vi må komme tilbake til. En problemstilling er at man allerede har fangstet en lovlig kvote, som man har rett på å fangste, med tanke på både kostnader for bunkring, lott, m.m. En annen problemstilling er at man vil fiske opp et volum på nytt, som da må tas fra alle fiskere, noe som gjør at det blir feil fordeling av kvoter.

Dette må vi komme tilbake til. Nå står vi enstemmig bak å gjøre disse nødvendige endringene i loven.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se tirsdag 14. mars