Stortinget - Møte mandag den 13. mars 2023

Dato: 13.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 202 S (2022–2023), jf. Dokument 8:48 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [13:43:33]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Grete Wold, Torgeir Knag Fylkesnes, Ingrid Fiskaa, Freddy André Øvstegård, Kirsti Bergstø og Stina Baarne Hassel om offentlige skytjenester for kommunal sektor (Innst. 202 S (2022–2023), jf. Dokument 8:48 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Rune Støstad (A) [] (ordfører for saken): Først takk til komiteens medlemmer for samarbeidet om saken. Denne saken berører et svært viktig tema, nemlig arbeidet med å utvikle en nasjonal skytjeneste for statsforvaltningen.

Det er Nasjonal sikkerhetsmyndighet som på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet har fått i oppdrag å utarbeide en KVU, en konseptvalgutredning, for å vurdere behovet for og etablering av en nasjonal skytjeneste.

En skytjeneste gjør det mulig å lagre eller gjøre programmer og tjenester tilgjengelige fra store, felles datasentre over nettet i stedet for at dette ligger lagret på lokale servere og maskiner. Rundt 70 pst. av statlige virksomheter benytter skytjenester i dag. Mange statlige virksomheter velger å kjøpe slike tjenester fra store, kommersielle, internasjonale selskaper, som Microsoft, Google og Amazon. Stadig flere kommuner gjør omtrent det samme.

Dagens regjering ønsker at Norge skal ta en større posisjon på dette området. Vi har mange verdensledende teknologiske miljøer her i landet. Det kan vi bruke til å utvikle de beste, sikreste og mest brukervennlige løsningene for en nasjonal skytjeneste.

I et sikkerhetspolitisk perspektiv er det også gode grunner til at vi skal utvikle dette i Norge framfor å være avhengige av store internasjonale konserner. I Hurdalsplattformen er dette også beskrevet på en god måte. Der står det at staten i større grad bør ta eierskap til digital infrastruktur, plattformer, plattformutvikling og standardutvikling, og at vi vil utrede en statlig skyløsning for lagring av offentlige data som helsedata, finansdata og informasjon om innbyggere og infrastruktur.

Forslagsstillerne ønsker at kommunene også skal inkluderes i det videre arbeidet med en nasjonal skytjeneste. Dagens regjering har et sterkt fokus på digital sikkerhet, både med en nasjonal skytjeneste og med å øke den digitale sikkerheten for kommunene. Det er også skissert i stortingsmeldingen om nasjonal kontroll og digital motstandskraft. En ny lov om digital sikkerhet skal også til behandling i Stortinget.

Som det også kommer fram i svarbrevet fra statsråden, kan kommunene være en av målgruppene som kan benytte seg av en nasjonal skytjeneste, og det skal vi ha en god dialog med kommunene om.

Hensynet til kommunene blir ivaretatt. Flertallet i komiteen støtter ikke forslaget i saken.

Tore Vamraak (H) []: Regjeringen Solberg satte i gang arbeidet med en norsk statlig skyløsning, og mandatet for konseptvalgutredningen ble forelagt samtlige departementer, med mulighet til å gi innspill til rammene for arbeidet. Tilbakemeldingene fra samtlige departementer viser enighet om valgt innretning. I mandatet spesifiseres det at kommunen skal vurdere å rangere statsforvaltningens behov for en nasjonal skytjeneste.

I sitt svar til Stortinget, datert 16. desember 2022, skriver statsråd Mehl følgende:

«Mandatet for KVU-en ble godkjent i november 2021. Arbeidet har pågått siden da og utredningen skal etter planen leveres om kun få uker.»

Etter dette er KVU-en blitt oversendt til Justis- og beredskapsdepartementet den 26. januar 2023 og skal nå være til ekstern kvalitetssikring. På denne bakgrunn ser Høyre det som lite hensiktsmessig å gå tilbake og inkludere kommunesektoren i det avsluttede KVU-arbeidet. Samtidig vil Høyre vise til at kommunene allerede er en av målgruppene i arbeidet som nå gjennomføres, der ett av premissene er at det ikke skal gjøres valg som utelukker andre målgrupper og brukere enn statsforvaltningen i den nasjonale skytjenesten.

Med dette som bakteppe vil Høyre stemme imot forslaget fra mindretallet. Svaret fra statsråden til Stortinget er som sagt datert 16. desember i fjor, og ettersom det har skjedd utvikling også etter det, håper jeg at statsråden vil orientere Stortinget om framdriften i saken i løpet av dagens debatt.

Haakon Skramstad (Sp) []: De overordnede målene med bruk av skytjenester kan oppsummeres med tre punkter: De skal redusere kostnader, de skal øke sikkerheten, og de skal muliggjøre innovasjon og at en får mer verdi ut av dataene. Videre må vi ha god forståelse for to pilarer innenfor sky: Hvor lagres dataene, og hvilke tjenester skal skyen levere?

Forslagsstillerne ønsker å utvide mandatet for utredningen til også å inkludere utvikling og offentlige skytjenester for kommunal sektor. Forslagsstillerne løfter derfor en viktig prinsipiell debatt: Hvor lagres norske kommuners data, hvem eier norske kommuners data, og hvilke skytjenester trenger norske kommuner for å løse morgendagens utfordringer? Vi baserer oss i dag på utenlandske aktørers kompetanse, teknologi og tjenester. Det er behov for å vurdere om det er nødvendig å ta tilbake kontroll over dataene og tjenesteutviklingen.

Et premiss i KVU-arbeidet er at det ikke skal foretas valg som utelukker andre målgrupper enn statsforvaltningen. Andre aktører kan dermed ta i bruk en mulig nasjonal skytjeneste. Kommunene vil derfor være en naturlig målgruppe om en nasjonal skytjeneste etableres. Det ligger i skyens natur at skalering er essensielt for å redusere kostnader og muliggjøre innovasjon. Utvidelse av utredningen til også å gjelde kommunene har derfor ikke vært nødvendig på det nåværende konseptstadiet. Kommunene er egne subjekter som selv må gjøre vurderinger rundt sine data og hvilke skytjenester de skal nyttiggjøre seg. Suverenitets- og kontrollvurderinger som gjøres på nasjonalt nivå, er ikke nødvendigvis like for kommunene, men vil være relevante momenter i en lokal debatt.

Videre er også tjenestene som skal utvikles i skyen for statsforvaltningen, ikke nødvendigvis de samme som kommunene har behov for. At subjektet er en del av en offentlig sektor, er ikke i seg selv en absolutt forutsetning for å nyttiggjøre seg en nasjonal skytjeneste. Et politisk ideal må være at teknologien bør tilpasse seg subjektene de tjener, ikke at subjektene skal tilpasse seg teknologien. For eksempel har vann- og avløpsetaten i en kommune ikke de samme kravene og behovene som eksempelvis politiet. Teknologi er som samfunnet for øvrig: En og samme løsning er ikke nødvendigvis den beste for alle.

Jeg ser fram til hvilke konklusjoner regjeringen kommer fram til rundt en mulig nasjonal skytjeneste for Norge.

Grete Wold (SV) []: Utviklingen i den digitale verdenen går raskt – og raskere enn de fleste av oss klarer å henge med på. Fra papirarkiv i kjeller og loft er det nå lagring i skytjenester som gjelder, og helt andre krav og forutsetninger som må ligge til grunn for sikkerheten. Som høringsinstansen NHO skriver: Data representerer potensielt store verdier.

Denne saken handler om offentlig skytjeneste og arbeidet som nå skal gjøres etter at konseptvalgutredningens rapport er klar. Offentlige data er de viktigste dataene vi har, og det omfatter helse, finans, forsvar og et utall datapunkter om oss som innbyggere, data vi på ingen måte ønsker skal komme på avveie, bli borte eller i verste fall bli misbrukt.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet uttrykte i 2020 bekymring for nasjonal avhengighet av utenlandske skytjenester, og sett i lys av den sikkerhetsmessige situasjonen i Europa er det ingen grunn til å nedskalere den bekymringen. Det er også derfor man jobber med en mulig statlig skyløsning.

Vi i SV er bekymret for at ikke kommunene er en del av dette arbeidet nå. Mye av de dataene det offentlige har, er faktisk i kommunal sektor. Skytjeneste er tatt i bruk i stor skala i kommuner og fylkeskommuner, og bruken er økende. Det er også på disse nivåene man trolig trenger mer kompetanse innenfor egen sektor for å sikre egne data på en forsvarlig måte. Når vi vet at det er relativt utbredt å lagre data utenfor Norge – eller i det hele tatt ikke vite hvor dataene er lagret – betyr det at vi må tenke nytt og helhetlig om dette.

Et ønske om digital autonomi og datasuverenitet er begrunnelsen for at stadig flere land jobber for helt eller delvise offentlige løsninger og innenlandske datasentre. I USA leverer de tre store selskapene egne høysikkerhetsløsninger til amerikanske myndigheter. I Tyskland har man etablert en egen nasjonal skyløsning, og det samme ser vi i Nederland og Frankrike, mens våre naboer Sverige og Danmark har nasjonale løsninger enten under utredning eller i produksjon.

Vi i SV er derfor opptatt av at man ser hele bildet og helheten i dette, og at vi derfor i det videre arbeidet også inkluderer mulige skyløsninger for de ulike kommunene, dette selvsagt i samarbeid med kommunesektoren selv. Norske kommuner er ulike, og behovene vil variere, men vi regner med at man vil finne gode løsninger i dialogen på dette videre.

Med det tar jeg opp forslaget som SV er en del av.

Presidenten []: Representanten Grete Wold har teke opp det forslaget ho refererte til.

Statsråd Emilie Mehl []: Siden Senterpartiet og Arbeiderpartiet gikk inn i regjering høsten 2021, har det vært viktig å iverksette tiltak som bedrer vår digitale motstandskraft. Det har vært viktig å styrke Nasjonal sikkerhetsmyndighet og sikre at vi som samfunn står bedre rustet til å oppdage, avverge og håndtere digitale angrep.

De siste årene har det vært en stor økning i antall digitale angrep. Det har vært rettet mot både kommuner, private bedrifter og privatpersoner. Enkelteksempler viser at disse angrepene kan få store konsekvenser. Jeg er derfor glad for at Stortinget har sluttet seg til store og målrettede satsninger.

Offentlige virksomheter forvalter betydelige mengder ugraderte data og systemer som krever særskilt beskyttelse. Ved bruk av skytjenester er det viktig å være bevisst på hvilke tjenester som settes ut, og hvilke tilbydere som får ansvar for å levere disse.

Jeg er glad for representantenes engasjement i denne saken. Jeg deler deres bekymring for den samlede nasjonale avhengigheten av utenlandske skyleverandører, og hva eventuelle konsekvenser av avhengigheten kan være ved potensielle kriser og konflikter.

Arbeidet med en nasjonal skytjeneste følger opp regjeringens mål i Hurdalsplattformen om å «utrede opprettelsen av en statlig skyløsning for lagring av offentlige data». Konseptvalgutredningen ble levert Justis- og beredskapsdepartementet 26. januar og er nå på ekstern kvalitetssikring. Vi har på den måten tatt et viktig steg videre mot realisering.

Den nasjonale skytjenesten vil i første omgang være aktuell for statlige virksomheter med særlige sikkerhetsbehov. Dette er et omfattende og komplekst utredningsarbeid, og det har vært særlig viktig med et håndterlig utgangspunkt for utredningen og et tydelig og avgrenset mandat som samtidig – som flere har vært inne på – ikke utelukker utvidelser.

Kommunene er egne rettssubjekter som tar avgjørelser på eget initiativ. I møte med norske kommuner får vi signaler om at behovene først og fremst er knyttet til bistand til å forebygge, avdekke og håndtere digitale hendelser. Som en direkte oppfølging foreslår regjeringen å bevilge 50 mill. kr for at kommunene skal knytte seg til permanente responsmiljøer med dette formålet. Det er jeg glad for at Stortinget har sluttet seg til, og jeg er opptatt av at vi har god dialog med kommunene om disse grepene.

Et viktig premiss i arbeidet er at det ikke skal foretas valg som utelukker at andre målgrupper enn statsforvaltningen kan ta i bruk en mulig nasjonal skytjeneste. Kommunene kan være en slik målgruppe, men det er krevende å inkludere kommunesektoren på nåværende tidspunkt. En nasjonal skytjeneste som også inkluderer kommunene, reiser en rekke juridiske problemstillinger og vil kreve økt utredning. Dette vil medføre en stor forsinkelse for nåværende arbeid, men som sagt: I arbeidet har det hele tiden vært viktig ikke å utelukke andre målgrupper enn statsforvaltningen.

Jeg vil også melde at stortingsmeldingen vi la fram i desember, Nasjonal kontroll og digital motstandskraft for å ivareta nasjonal sikkerhet, er et viktig arbeid på dette området.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Grete Wold (SV) []: Takk for et godt innlegg. Det var flere momenter der som var betryggende når det gjelder arbeidet som regjeringen er i gang med. Det var bare ett område jeg kunne tenke meg å få litt utdypet, og det handler om engasjementet fra kommunene. Det ble nevnt at man også ville se til at de kunne benytte seg av en del av de ordningene man har jobbet med, og litt i det videre arbeidet, men hvordan medvirker kommunene i det arbeidet som nå er? Hvordan får man kommunenes stemme inn i det arbeidet som nå gjøres?

Statsråd Emilie Mehl []: Det skjer på flere måter, både gjennom de konkrete sakene det jobbes med, og gjennom dialogen mellom regjeringen og KS, f.eks.

Det er flere kommuner som har opplevd å bli utsatt for digitale angrep. Ganske nylig var det flere kommuner i Nord-Norge som opplevde det, og det har bl.a. NSM vært ute og snakket om. Kommunene har kontakt med mange, men jeg mener det er viktig at vi sørger for at kommunene har mulighet til å være med i et responsmiljø for digitale angrep, for det er varierende hvor godt sikret de er selv, og det kan være krevende å prioritere penger i kommunebudsjettet til IKT, i tillegg til at det er begrenset med tilgang på kompetanse. Det er viktig at vi også bidrar med det vi kan fra statlig side. Derfor er jeg glad for at vi i proposisjonen i fjor fikk satt av midler til å gjøre det enklere for kommunene å knytte seg til et slikt nettverk.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se tirsdag 14. mars