Stortinget - Møte tirsdag den 18. oktober 2022

Dato: 18.10.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Olav Akselsen

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

17. august 2021 døde tidligere stortingsrepresentant Olav Akselsen fra Stord, bare 55 år gammel.

Akselsen representerte Arbeiderpartiet og Hordaland gjennom fem perioder, fra 1989 til 2009. I løpet av denne tiden var han leder for justiskomiteen, for energi- og miljøkomiteen, for næringskomiteen og for utenrikskomiteen. I Stoltenberg I-regjeringen, fra 2000 til 2001, var han som olje- og energiminister en av Jens Stoltenbergs mest betrodde statsråder.

Olav Akselsen vokste opp i en arbeiderklassefamilie på Stord og hadde et glødende engasjement for vanlige folks arbeidsplasser. Han var en spesielt sterk støttespiller for industrien, verftene langs kysten og den maritime næringen generelt, noe som også ledet fram mot tiden etter politikken. Som sjøfartsdirektør fra 2010 satte Akselsen spor. Han har sin del av æren for posisjonen Sjøfartsdirektoratet i Haugesund nå har i det maritime miljøet.

I Arbeiderpartiet var Olav Akselsen en politisk tungvekter. Like fullt er det mennesket Olav Akselsen mange mest vil savne. Den naturlige autoriteten, kunnskapen og grundigheten, den kraftfulle stemmen og de inspirerende talene – alt dette vil huskes, men vel så mye: den lune humoren, det gode, varme smilet, en jordnær, ujålete stil – så fin med folk, samme hvem de var.

Mannen som i sin tid gikk på talerstolen i Stord kommunestyre iført russedress og tresko, som hadde husbåten «Quinden» som residens i Bergen i både studietid og flere stortingsår, var den samme som representerte Norge i møte med den saudiarabiske oljeministeren. Olav Akselsen var en karakter, en dyktig politiker og en kjernekar på samme tid.

Han var åpen om kreftsykdommen. Mange fulgte og følte med ham og håpet i det lengste det skulle gå bra. Slik gikk det dessverre ikke. Han etterlot seg kone og tre barn – og et stort savn hos så mange.

Vi lyser fred over Olav Akselsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Ingunn Foss, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Hans Andreas Limi, Lise Christoffersen, Morten Wold, Lise Selnes, Even Eriksen, Helge André Njåstad, Ove Trellevik, Silje Hjemdal, Birgit Oline Kjerstad, Andreas Sjalg Unneland, Åslaug Sem-Jacobsen, Nils-Ole Foshaug, Kirsti Leirtrø og Freddy André Øvstegård, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Aust-Ager: Abel Cecilie Knibe Kroglund

  • For Akershus: Tobias Hangaard Linge

  • For Buskerud: Sigrid Simensen Ilsøy

  • For Oslo: Jon Reidar Øyan og Eirik Lae Solberg

Statsråd Terje Aasland overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Mona Fagerås vil framsette et representantforslag.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg vil på vegne av stortingsrepresentanten Kathy Lie og meg selv sette fram et representantforslag om å sikre forbrukervennlig lading via kontaktløs kortbetaling, «tæpping», direkte på alle offentlig tilgjengelige hurtig- og lynladere.

Presidenten []: Representanten Ola Elvestuen vil framsette et representantforslag.

Ola Elvestuen (V) []: På vegne av stortingsrepresentantene Guri Melby, Sveinung Rotevatn, Alfred Jens Bjørlo, Grunde Almeland, Ingvild Wetrhus Thorsvik og meg selv har jeg æren av å legge fram et representantforslag om en langsiktig og forpliktende plan for støtte til Ukraina.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.