Stortinget - Møte tirsdag den 13. desember 2022

Dato: 13.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 111 L (2022–2023), jf. Prop. 30 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 9 [14:57:25]

Innstilling fra finanskomiteen om Endringer i skatteloven (endret formuesverdsetting av akvakulturtillatelser for inntektsåret 2022) (Innst. 111 L (2022–2023), jf. Prop. 30 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Lise Christoffersen er første taler – for sakens ordfører.

Lise Christoffersen (A) []: Det er en samlet finanskomité som slutter seg til endringene i skatteloven som regjeringa foreslår i Prop. 30 L.

Endringene gjelder for 2022 og betyr at for verdsettingen av ikke-børsnoterte selskaper med tidsubegrensede oppdrettstillatelser skal det tas utgangspunkt i oppnådde auksjonspriser fra 2022 og ikke 2020.

Bakgrunnen for forslaget er at prisforskjellen mellom 2020 og 2022 er betydelig, etter at regjeringa i forkant av 2022-auksjonen varslet innføring av grunnrenteskatt på havbruksvirksomhet.

Grunnrenteskatt på havbruksvirksomhet er ikke noe skattesjokk for havbruksnæringen, slik Fremskrittspartiet hevder i sine merknader.

Grunnrenteskatten betyr at fellesskapet får ta del i en litt større andel av en verdiskaping som baserer seg på våre felles naturressurser. Det kommer fortsatt til å bli tjent store penger i næringen, en næring som Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil satse på, og som blir stadig viktigere når oljeinntektene faller.

Regjeringa har sendt et moderat forslag til grunnrenteskatt for havbruksnæringen på høring, og en høring betyr akkurat det – at vi skal høre på gode innspill. Så skal vi diskutere saken i Stortinget, hvor jeg er sikker på at vi vil ha gode og konstruktive debatter om det temaet.

Men dagens sak handler altså ikke om grunnrenteskatt, men om en endring i skatteloven, til gunst for de ikke-børsnoterte havbruksselskapene, som ellers ville kommet dårligere ut enn privateide og børsnoterte selskaper. Jeg er glad for at komiteen og dermed Stortinget kommer til å slutte seg til regjeringas forslag. Komiteens innstilling er altså enstemmig.

Mahmoud Farahmand (H) []: Som det ble nevnt av foregående taler, er det enighet i komiteen om dette forslaget. Vi støtter disse endringene, all den tid det er til gunst for næringen. Det må også legges til at den største byrden denne næringen nå ser ut til å bære, er de endringene som er gjort av sittende regjering i verdsettelse av aksjer og dermed også formuesbeskatningen. I vår regjeringstid reduserte vi formuesskatten for norsk eierskap, og det bidro til vekst i norsk næringsliv, noe som var viktig for oss. Så håper jeg at vi i framtiden også kan gjøre tiltak som er gunstige for norsk næringsliv.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg kan være kort, nå som Stortinget slutter seg til forslaget på den måten som det nå gjør. For å ta det i kroner og øre: Ved auksjonen i 2020 var gjennomsnittsprisen om lag 220 000 kr, og i oktober 2022 var den på 155 000 kr. Man tar noe av grunnrenteinntektene bort fra selve auksjonen og inn i den daglige driften. Derfor mente jeg som finansminister at det var rimelig, selv om det er en særregel, å gjøre dette grepet for å redusere formuesskattebelastningen for ikke-børsnoterte aksjer, og jeg er glad for at Stortinget slutter seg til det.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.

Votering, se voteringskapittel