Stortinget - Møte torsdag den 15. mai 2025 (under arbeid)

Dato: 15.05.2025
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 255 S (2024–2025), jf. Dokument 8:145 S (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 6 [14:27:07]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Une Bastholm, Sigrid Zurbuchen Heiberg og Irene Ojala om å gjeninnføre heistilskudd for å sikre at flere eldre og personer med funksjonsnedsettelser kan bo i egen bolig lenger (Innst. 255 S (2024–2025), jf. Dokument 8:145 S (2024–2025))

Talere

Mudassar Kapur (H) [] (ordfører for saken): Jeg skal ikke gå for langt inn i komiteens behandling utover å takke for godt samarbeid og vise til selve saksbehandlingen som har vært i komiteen. Det har kommet skriftlige innspill. Vi har også mottatt brev fra statsråden.

Når det gjelder sakens kjerne, vil sikkert de øvrige partiene redegjøre selv for sine standpunkter. For Høyres del er det ingen tvil om at formålet isolert sett er et godt formål, men det har hatt begrenset nytte. I 2022 ble det bevilget 46 mill. kr i tilskudd til heis, som resulterte i 24 heiser. Både Høyre og flertallet i komiteen viser derfor til at andre tiltak kan være bedre egnet i den forbindelse. Vi vil også vise til våre prioriteringer i vårt alternative budsjett.

Jeg tror jeg holder meg til dette i denne omgang, og så kan de andre partiene redegjøre for sine standpunkter.

Siri Gåsemyr Staalesen (A) []: Det er en høyt prioritert oppgave for denne regjeringen å sørge for at eldre og personer med funksjonsnedsettelser kan bo i egen bolig lenger. Dette vært et sentralt tema i flere av regjeringens meldinger til Stortinget, både Meld. St. 24 for 2022–2023, bo trygt hjemme, og Meld. St. 13 for 2023–2024, «Bustadmeldinga – ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet».

Husbanken gjennomfører nå eldreboligprogrammet, som inneholder en rekke tiltak for å sørge for flere egnede boliger for eldre. Programmet har tiltak som retter seg mot privatpersoner, og hvordan kommunene kan planlegge og veilede for flere egnede boliger for eldre.

Vi har styrket Husbankens låneramme betydelig, noe som bl.a. bidrar til bygging av nye boliger med livsløpsstandard og til oppgradering av eksisterende boliger. I byggteknisk forskrift er det et krav om at nye blokker med tre etasjer eller mer, skal bygges med heis. Husbankens låneramme er nå styrket med 14 mrd. kr i denne stortingsperioden, og det er altså til rekordhøye 33 mrd. kr. Det bidrar bl.a. til bygging av nye boliger.

Selv om formålet med Husbankens heistilskudd isolert sett var godt, har det hatt begrenset nytte. I 2022 ble det bevilget 46 mill. kr i tilskudd til heis, som resulterte i 24 heiser. Vi mener det er andre tiltak som er bedre egnet for å sikre at eldre og personer med funksjonsnedsettelser kan bo hjemme lenger.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Fremskrittspartiet er selvfølgelig sympatisk innstilt til alle gode forslag som legger til rette for og sikrer at eldre og personer med funksjonsnedsettelser kan bo i egen bolig. La det ikke herske noen tvil om det. Men her, som i mange andre sammenhenger, er ikke den eneste løsningen å vedta nye ordningen eller gjeninnføre gamle ordninger og vedta rettigheter uten at man også har gjort de prioriteringene som må gjøres, og som skal gjøres i forbindelse med et statsbudsjett.

For Fremskrittspartiets angjeldende tenker vi at vi må se dette i sammenheng med statsbudsjettet når vi kommer til det. Det er mye som tyder på at dette ikke er den mest treffsikre ordningen, i den forstand at den er blitt brukt relativt lite de siste årene den eksisterte. Derfor er Fremskrittspartiet på ingen måte innstilt på at dette er eneste farbare vei. Vi må se det i sammenheng med statsbudsjett, og så blir det litt enkelt å til stadighet vedta nye ordninger, for det forplikter også når vi kommer til budsjettbehandling.

Ingrid Fiskaa hadde her teke over presidentplassen.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Fyrst vil eg takke dei som har løfta denne saka på nytt, Miljøpartiet Dei Grøne og Pasientfokus. Forslaga her støttar vi. Ordninga med tilskot til heis i gamle bygardar fungerte eigentleg godt og var viktig for å gjere fleire gamle bustadar tilgjengelege for menneske med funksjonshindringer.

Vi er inne i ei dyrtid og ei demografiutvikling som gjer slike tiltak viktige. I høyringsinnspela er det full støtte til å innføre tilskotet igjen. Eldre skal bu lenger heime, og SV støttar ein langsiktig strategi for at fleire bustadar skal vere tilgjengelege for dei med funksjonshindringer, både for at det skal vere fleire bustadar personar med hindringar kan kjøpe, og også for å gjere bustadane tilgjengelege, slik at det ikkje er unødvendige hindringar for at folk kan fare på besøk til kvarandre.

Det er ofte folk med dårleg råd som bur i gamle bygardar, og det er ikkje alltid det er så lett å få installert heis. Difor er dette tilskotet eit veldig godt og målretta tilskot for å stimulere til at det kan vere mogleg å montere heisar.

Fleirtalet i Stortinget har dessutan tidlegare bedt regjeringa om å innføre dette tilskotet igjen, men regjeringa har ikkje levert. Difor skulle det ikkje vere nødvendig å vedta det igjen, og eg meiner det heller ikkje er noko nokon skal vere nøydde til å forhandle inn, når Stortinget har eit fleirtalsvedtak som ikkje er innfridd.

På Husbankens bustadkonferanse Boligpulsen tidlegare i år var det ein eigen programpost om dette temaet. Der var det lite forståing for at tilskotet hadde blitt borte, men det vart peika på at dette er ei politisk sak.

Det er fremja to forslag. Det eine er at ein skal kome med innføre heistilskotet igjen i statsbudsjettet for 2026. Det andre er å skaffe meir kunnskap om behovet, at ein skal greie ut og finne ut kor mange blokker som treng heis, og kor det er mogleg å montere heis. Det er klart at det ikkje er alle blokker det kan monterast heis i, av ulike grunnar, men det er noko Husbanken i ordninga slik ho har fungert tidlegare, har handtert på ein heilt grei måte.

Med dette fremjar eg dei forslaga SV er ein del av.

Presidenten []: Representanten Birgit Oline Kjerstad har teke opp dei forslaga ho refererte til.

Tobias Drevland Lund (R) []: Det er viktig å ha tilgang til heis, særlig for mennesker med nedsatt funksjonsevne eller eldre, for å sørge for at folk skal kunne bo hjemme lenger, som ofte er mantraet både på denne talerstolen og andre steder. Derfor er det synd at man har fjernet et tilskudd som nettopp gikk til heis der det var nødvendig.

Det er også interessant å se høringsinnspillene som har kommet til denne saken. Det er et stort spenn, men man kan nevne noen av dem som tar til orde for å gjeninnføre heistilskuddet. Det er FFO, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Pensjonistforbundet, OBOS, Norges Handikapforbund og flere som støtter dette forslaget. Det har også i de skriftlige høringsinnspillene til komiteen kommet oppfordringer om å fremme andre tiltak i tillegg. NBBL mener at man f.eks. kan se på modellen man har i Finland, som stimulerer bredt til installering av heis. Det tenker jeg er veldig bra. Det er derfor jeg også skulle ønske at de partiene som nå bare stemmer mot disse forslagene, kom med andre tiltak.

Det blir sagt at det ikke er så veldig treffsikkert. Det kan godt hende det finnes bedre måter å gjøre dette på, men dette er i hvert fall noe. Om det da er snakk om 46 mill. kr i tilskudd, og at man ga tilskudd til 24 heiser, er det i hvert fall mer enn ingenting. Jeg synes det er litt vanskelig å skjønne den argumentasjonen om at siden dette tross alt ikke gjelder så mange, for det er så få heiser som blir installert, så skal man ikke gjeninnføre det. Det er i hvert fall noen som blir installert med et sånt heistilskudd, så jeg tenker at den argumentasjonen ikke bærer helt.

Rødt støtter dette. Vi synes det er bra at forslagsstillerne har tatt dette opp, og synes det er synd at det blir nedstemt her i dag.

Statsråd Kjersti Stenseng []: Regjeringen og jeg er opptatt av at flest mulig skal kunne bo hjemme lengst mulig, i en egnet bolig. Dette samsvarer med de fleste eldres boligønsker for alderdommen.

Det å kunne bo hjemme er et spørsmål om både livskvalitet for den enkelte og også et nødvendig tiltak for å møte utfordringene knyttet til en aldrende befolkning. For den enkelte handler det om trygghet, selvstendighet og muligheten til å leve et aktivt liv i kjente omgivelser. For samfunnet handler det om å gi den enkelte muligheten til å bo lengst mulig hjemme. Ved å tilrettelegge for at flere kan bo hjemme lenger, kan behovet for omsorgsboliger og sykehjemsplasser reduseres, noe som kan bidra til å lette presset på kommunale ressurser.

Oppgaven til det offentlige er å legge til rette for at folk skal kunne klare både å skaffe seg og å beholde en egnet bolig på egenhånd. Krav til tilgjengelighet i byggteknisk forskrift er et veldig viktig virkemiddel for å bidra til flere tilgjengelige boliger.

Husbankens lån til boligkvalitet og lån til utleieboliger kan brukes til oppføring av nye boliger. Vi har styrket Husbankens låneramme med 13 mrd. kr, til rekordhøye 32 mrd. kr. I tillegg foreslår vi en ytterligere økning i revidert nasjonalbudsjett i dag, på 1 mrd. kr. Det bidrar bl.a. til bygging av nye boliger med livsløpsstandard og til oppgradering av eksisterende boliger. Husbanken gjennomfører i samarbeid med andre statlige aktører et fireårig eldreboligprogram, som skal bidra til flere egnede boliger for eldre.

Nye boliger er bedre tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne enn eldre boliger. Boligbygging bidrar til at flere boliger over tid blir aldersvennlige. Regjeringen har ambisiøse mål for boligbyggingen.

Formålet med heistilskuddet er godt, men det er også dyrt å etterinstallere heis. Tilskuddet gagner forholdsvis få. Jeg er opptatt av at vi må bruke ressursene på en mest mulig hensiktsmessig måte, og jeg er derfor også glad for at komiteens flertall foreslår ikke å støtte mindretallets forslag.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Eg takkar for innlegget og engasjementet for den rolla Husbanken har i å lage fleire bustader som er tilgjengelege, og også nybygg for eldre. Men det er no eingong sånn at prisveksten har vore rimeleg stor, og det gjer at sjølv om vi har greidd å få på plass meir midlar i budsjetta til Husbanken, blir veldig mykje rett og slett spist opp av kostnader til materiale, osv. Det er ikkje noka hemmelegheit at det er veldig mange som bur i gamle bygardar, som ikkje har dei største økonomiske føresetnadene for å ta grep sjølve og gjere det som er nødvendig. Veit departementet noko om kor mange sånne bygardar som finst, og kva behovet er?

Statsråd Kjersti Stenseng []: Jeg har dessverre ikke noen konkrete tall til representanten på akkurat hvor mange bygårder som har behov for å etterinstallere heis. Det kan jeg eventuelt komme tilbake til representanten med når jeg har det. Men jeg vet at det er gammel bygningsmasse som ikke har heis, og som flere kunne bodd i dersom man hadde fått etterinstallert heis.

Jeg er også enig med både forslagsstillerne og flere i salen som har sagt at forslaget har gode intensjoner, og at der man får etterinstallert heis, gjør man boligene mer tilgjengelige. Men vi må prioritere både pengene og ressursene på det vi tror gir best effekt, og vi har valgt å prioritere å bygge flere boliger gjennom å øke rammene til Husbanken, som også gjør at boligene som da bygges, blir både mer aldersvennlige og mer tilgjengelige for f.eks. folk med funksjonsnedsettelser.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Eg takkar for svaret.

Det er sagt at det blei løyvd 46 mill. kr i heistilskot og bygd 24 heiser, men det er ikkje sagt noko om kor mange husstandar som fekk tilbod om heis. Viss ein reknar, er det snakk om kanskje eit par millionar per heis, og etter mine kostnadsberekningar er ikkje det så enormt mykje. Kor mange fleire bueiningar har blitt tilgjengelege på grunn av dette tilskotet? Veit statsråden noko om det?

Statsråd Kjersti Stenseng []: I 2022 gav Husbanken 46 mill. kr i tilskot til heis. Det resulterte i 24 heiser og ga heis til totalt 452 bustader.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Det er ingen tvil om at heis er viktig for mobiliteten til veldig mange eldre, og det var Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering som faset ut heistilskuddet. Vi i Høyre mener det også er andre tiltak en må se på. En av tingene vi la inn i vårt siste statsbudsjett, for 2022, var en egen tilskuddsordning for å bygge flere trygghetsboliger. Det er ingen tvil om at selv om en er nødt til å sørge for at de som trenger bedre mobilitet, får heis, er det også viktig at en sørger for at en bygger flere nye boligløsninger for eldre.

Tilskuddet vi la inn i statsbudsjettet for 2022 kuttet Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering. Det gjorde at en i mange distriktskommuner nå f.eks. ikke har tilskudd til å bygge flere trygghetsboliger. Regjeringen lanserte trygghetsboliger igjen som et nytt tiltak i bo trygt hjemme-reformen uten at det fulgte med penger.

Spørsmålet mitt til statsråden er: Hva er status for trygghetsboligene, og hva er grunnen til at regjeringen ikke bevilget penger til å bygge flere trygghetsboliger?

Statsråd Kjersti Stenseng []: Eldreboligprogrammet er et av flere hovedgrep i regjeringens bo trygt hjemme-reform. Vi er opptatt av å bygge boliger som er mer aldersvennlige og har livsløpsstandard. Tilskudd til trygghetsboliger og trygghetsboliger er en viktig del av det, og jeg tror også at tilskudd til trygghetsboliger er et viktig bidrag til nettopp det formålet: å bygge flere boliger som folk kan bo i lenge. Regjeringen må komme tilbake i statsbudsjettet med eventuelle nye penger til tilskudd til trygghetsboliger.

Erlend Svardal Bøe (H) []: En lanserte bo trygt hjemme-reformen i 2023. Det er over to år siden. Det er veldig fint å si at en skal bygge flere trygghetsboliger, men det er ikke sånn at en bygger trygghetsboliger gratis. En må sørge for en har insentivordninger for at kommunene gjør det.

Det er lagt fram revidert nasjonalbudsjett i dag. Der ligger det ikke noe mer til trygghetsboliger, en gjør heller et kutt i f.eks. investeringstilskuddet på heldøgns omsorgsplasser. Det er penger en kunne omdisponert, f.eks. til å bygge flere trygghetsboliger, noe som f.eks. ville tatt ned behovet for å installere nye heiser i ulike blokker.

Spørsmålene mine er: Hvilke intensjoner er det regjeringen har for å få fortgang i byggingen av trygghetsboliger, og hva er grunnen til at det tar så lang tid for regjeringen å sette midler bak tiltakene sine? Det er over to år siden en lanserte bo trygt hjemme-reformen.

Statsråd Kjersti Stenseng []: Husbanken har også en viktig rolle i arbeidet som ikke minst handler om kommunenes arbeid med å bygge boliger til eldre, med både å analysere boligbehov og boligplanlegging og å få til løsninger for gode eldreboliger. Det er også slik at når vi nå har styrket Husbanken med 14 mrd. kr – en historisk styrkning, med én milliard senest i revidert budsjett i dag – går også det til lån og tilskudd til å bygge boliger med livsløpsstandard og til å oppgradere allerede eksisterende boliger. Det er også viktige penger for nettopp å få bygd flere boliger som eldre kan bo i. Eventuelle nye penger til trygghetsboliger er en del av den ordinære budsjettprosessen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Irene Ojala (PF) []: Kan man kun bo lykkelig i nye hus?

Jeg har lest innstillingen og har ellers fått tilbakemeldinger fra flere som faktisk bor i sameie eller borettslag, som har bodd der i mange år, og har fått montert heis. De er glade for det.

Pasientfokus mener at heistilskuddet er samfunnsøkonomisk riktig. Det gjør at boligbyggelag og sameier kan forbedre dagens boligmasse til framtidens boliger, helt i tråd med at regjeringen faktisk i 2023 la fram en eldrereform som fokuserte på at «flere eldre skal kunne leve aktive liv lenger og oppleve trygghet i eget hjem», som statsminister Støre sa.

Komiteens flertall viser til at selv om formålet med Husbankens heistilskudd isolert sett er godt, har det hatt begrenset nytte, men hvordan kan vi måle nytte? Nytteverdien er ofte subjektiv, og det er vel ikke vi på Stortinget som skal avgjøre folks nyttefølelse.

Innstillingen viser at det i 2022 ble bevilget 46 mill. kr i tilskudd til heis, som resulterte i 24 heiser – altså i underkant av 1,9 mill. kr per heis. Dette er veldig viktig. Skal vi da bygge nye hus og si at ja, vi bruker de pengene på helt andre ting? Vi ser ikke til disse menneskene som har fått et godt liv i et hus de kanskje har bodd i hele livet, som de føler trygghet i.

Flertallet viser i innstillingen til at de har bedre løsninger enn heistilskudd for å sikre at eldre og personer med funksjonsnedsettelse kan bo hjemme lenger. De viser til byggteknisk forskrift, som allerede er gjeldende, med et krav om at nye blokker med tre etasjer eller mer skal bygges med heis. Likevel: Om folk i eksisterende blokkleiligheter kun trenger en heis for at de fortsatt kan bo hjemme hos seg selv, må det være både tidsriktig, tryggere og framtidsrettet.

Vi på Stortinget skal gjennomføre en boligpolitikk som gir folk mulighet til nettopp å bo trygt hjemme. Det er det som står i forslaget, og det er i tråd med Meld. St. 24 for 2022–2023, Fellesskap og meistring – Bu trygt heime, og Meld. St. 13 for 2023–2024, Bustadmeldinga.

Jeg tenker at det vi nå ser, er at regjeringen faktisk går mot egen vedtatt politikk. Vi skal ikke votere over dette før på tirsdag, så det er lov for regjeringen og alle andre å endre mening. Vi lever i en tid hvor vi har et stort forbruk på nye bygg og bruk av materialer, så vi er nødt til også å tenke langsiktig i et økologisk perspektiv. Det ser vi gjentatte ganger at regjeringen faktisk ikke gjør, men som sagt er det lov til å snu.

Erlend Svardal Bøe (H) []: I dag er vi 240 000 mennesker over 80 år. Om 30 år vil det være 720 000 mennesker over 80 år. Det er en tredobling de neste 30 årene. Jeg tror alle skjønner at med den utviklingen er vi nødt til å tenke nytt. Det er klart at heistilskuddet som diskuteres i dag, som Arbeiderpartiet og Senterpartiet faset ut i statsbudsjettet, var også et viktig virkemiddel for at en skulle få bedre mobilitet for en del eldre som bodde i gamle boliger.

En kan godt henge seg veldig mye opp i heistilskuddet, men det er nå en gang slik at når en skal bygge nytt, ligger det byggtekniske forskrifter som også stiller krav om at en skal ha heis i bygg, som en her snakker om.

Det jeg er litt kritisk til, er at når man ser framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i dag, ja, så kutter altså regjeringen 194 mill. kr i investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser. Det har den naturlige forklaring at mange kommuner ikke har søkt på ordningen, og dermed blir det penger til overs. Istedenfor å bruke de midlene på mer målrettede tiltak, velger regjeringen ikke å gjøre det. Det synes jeg er synd. Det regjeringen kunne ha gjort, var f.eks. å stille krav om netto tilvekst av nye sykehjemsplasser i kommunene. En kunne omdisponert pengene til en tilskuddsordning for å bygge flere trygghetsboliger, som Høyre tok initiativ til i vårt siste statsbudsjett i 2022. Og en kunne ha sørget for at de pengene kom til nytte for bedre boligtilpasning for en del eldre. En har istedenfor valgt å gjennomføre en rekke kutt som gjør at en netto sett på eldreomsorgen ikke får noen voldsom satsing på å bygge boliger i det hele tatt.

Som vi har snakket om i denne saken, er det å bo lengst mulig hjemme – og det er ikke noe som Stortinget har funnet på – noe som ni av ti eldre selv sier at en ønsker. Det skjønner jeg veldig godt, for det er i hjemmet en har trygghet og rutiner. Men skal vi rigge eldreomsorgen på en god måte framover, må vi også sørge for et kvalitetsløft i hjemmetjenesten. Vi må sørge for at vi setter av mer midler til å bygge tilpassede boliger, som vi også diskuterer her i dag, og vi må sørge for at en klarer å bekjempe bl.a. ensomhet og underernæring, som en også ser er en stor utfordring.

Det som er veldig gledelig, er at vi ser en endring i mobiliteten i boligmarkedet for dem mellom 60 og 75 år. Flere velger bl.a. å selge eneboligen sin og heller flytte inn i en blokkleilighet. Det viser også at nordmenn begynner å ta ansvar for egen alderdom, begynner å forstå at en kanskje er nødt til å ta noen grep før en blir eldre.

Oppsummert synes jeg det er synd at regjeringen har gjort en del av disse kuttene. En burde heller omdisponert midlene til å bygge f.eks. flere trygghetsboliger, for det hjelper ikke bare å vedta det. En må også sørge for at en har midler til å gjennomføre det.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Eg skal ikkje halde noko langt innlegg no, men eg må knyte nokre kommentarar til statsråden sitt svar her nyleg.

Når det er 405 bustader som har fått tilgjengelegheit på grunn av etterinstallert heis på eitt år av 46 mill. kr, så synest eg det er ganske mange, særleg i forhold til kva det kostar å byggje nytt, og særleg med tanke på at folk med funksjonshindringar, anten dei er eldre eller unge, ofte ikkje har råd til å bu i dei nye, flotte bustadane. Det er eit kostnadsproblem, eller eit prisproblem, alt etter korleis ein snur og vender på det, særleg i store byar, så eg håpar i det arbeidet som statsråden refererer til som alternativ til desse forslaga, at ein verkeleg går inn og ser på kvar ein kan gjere tiltak, og at også heis kan vere ein del av det arbeidet.

Presidenten []: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 6.