Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om nedsettelse av et utvalg for vurdering av nærings- og samfunnsmessige konsekvenser av kulturminneloven.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Praktiseringen av kulturminneloven utøves ofte på en meget rigid måte. Dette kan føre til at prosjekter forsinkes, fordyres eller stoppes helt. Bønder har i flere tilfeller ikke fått bygge nye driftsbygninger, og pløying og dyrking av utmark stoppes mange ganger fordi man finner noe som kan ligne på en pilspiss. Det kan i den forbindelse nevnes at det ligger flere kasser med pilspisser uregistrert i Trondheim.

En rigid forvaltning av kulturminneloven fører til at bøndene pløyer i mørke i redsel for at det skal bli oppdaget en pilspiss. Hus rives ulovlig og en rekke lovbrudd for øvrig skjer. Dette er ikke av det gode for respekten for forvalterne og lovverket. Kløften mellom de som forvaltes og forvalterne øker. Kulturminner blir i dag ødelagt i stor målestokk over hele landet fordi folk ikke tør å melde fra pga. en streng forvaltning av loven. Dette er i realiteten å gjøre kulturminnearbeidet, nasjonalt og lokalt, en bjørnetjeneste.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen nedsette et utvalg som skal vurdere konsekvensen av kulturminneloven sett på bakgrunn av registrert ulovlig aktivitet, samt de nærings- og samfunnsmessige konsekvenser loven og praktiseringen av denne medfører.

27. november 1998.