Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om stipendordning for unge kulturtalenter

Dette dokument

  • Dokument 8:103 S (2011–2012)
  • Dato: 24.04.2012
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I dag reiser flere unge talenter innenfor musikk, dans, drama og visuell kunst utenlands for å få kortere eller lengre skolering i sine kunstarter, dersom de foresatte har økonomiske ressurser til dette. I dag er det ingen ordninger som gir dem som har behov for økonomisk stønad muligheten for å søke støtte til slike opphold. Det er heller ikke noe formalisert samarbeid med andre land om talentutvikling innen ulike kunstarter.

Både på nordisk og europeisk nivå eksisterer det nettverk som kan være kimen til et nettverk for skolering av unge kulturtalenter innen musikk, dans, drama og visuell kunst. Likevel mener forslagsstillerne at et nettverk må være bredere enn innen disse eksisterende strukturene. Særlig innen scenekunst har det i lang tid vært tradisjoner for skolering i Russland og Ukraina. Et slikt kulturstipend må ta innover seg at mange av de viktigste skoleringsmiljøene innen kunst eksisterer utenfor de kulturkretsene Norge tradisjonelt har formelt kultur- og utdanningssamarbeid med.

I videregående opplæring gir utdanningsprogram for musikk, dans og drama og programområdet formgivning ved utdanningsprogram for studiespesialisering, muligheten for at unge talenter skal bli skolert og utvikle seg selv som kunstnere innen kunstarten de fordyper seg i. Innen flere kunstarter er behovet for skolering og spesialisering, for å kunne hevde seg nasjonalt og internasjonalt, stort også når talentet er yngre. Enkelte kulturskoler og kulturorganisasjoner har egne talentprogrammer for å sikre denne utviklingen. Samtidig finansierer stadig flere foresatte opplæring og skolering i utlandet i kortere og lengre perioder for sine barn. Dette er avhengig av de foresattes mulighet til å finansiere slike opphold. Forslagsstillerne mener det er et mål for norsk kulturpolitikk å dyrke frem talentene. Da er det viktig å sikre at økonomiske og sosiale kår ikke hindrer skolering og stimulering av unge talenter.

Forslagsstillerne mener internasjonalisering i kulturlivet og utdanning av norske kunstnere i utlandet har en verdi i seg selv. Det å hente inn impulser fra andre skoler, nasjoner og tradisjoner er med på å berike og videreutvikle norsk kulturliv. Derfor er det like viktig å sikre at norske kulturtalenter får opplæring fra kvalitetssikrede skoler, organisasjoner og institusjoner i utlandet som å sikre tilsvarende tilbud innenlands. Forslagsstillerne mener derfor det er nødvendig å sikre et mer systematisert samarbeid mellom norsk kulturliv og fremstående fagmiljøer i utlandet om skolering av unge kulturtalenter.

Det er, etter forslagsstillernes syn, nødvendig med en ordning som kvalitetssikrer den skoleringen det offentlige skal medfinansiere. Kunstnerorganisasjonene, kunsthøgskolene og andre nasjoners godkjenningsordninger bør være med i vurderingene av hvilke utdanninger og skoleringsopplegg som skal godkjennes. Det må også tas høyde for at det etableres nye skoleringstilbud innen nye kunstneriske disipliner og i nasjoner Norge ikke tidligere har hatt utstrakt formell kulturutveksling med.

En stipendordning for unge kulturtalenter bør dekke hele eller deler av kostnadene til selve opplæringen, opphold og diett/reise. Ordningen kan organiseres gjennom Statens lånekasse for utdanning, Norsk kulturråd eller andre organisasjoner/institusjoner innen internasjonalisering, kunst eller utdanning. Forslagsstillerne ser for seg en ordning etter søknad der foresattes inntekt, en spredning på ulike kunstarter og uttrykk, samt dokumentasjon av søkernes talent, gjennom attester, er blant kriteriene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om etablering av et ungdomsstipend for unge kulturtalenter i skolepliktig alder innen musikk, dans, drama og visuell kunst.

24. april 2012