Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Heidi Greni og Janne Sjelmo Nordås om tiltak for å redusere rovdyrproblemene for samisk reindrift

Dette dokument

  • Dokument 8:124 S (2014–2015)
  • Dato: 21.05.2015
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I rovdyrforliket pkt. 2.2.8 heter det at det skal iverksettes nødvendige tiltak både innenfor rovdyrforvaltningen og reindriften med sikte på å sikre situasjonen for sørsamisk tamreindrift. Reindriften opplever i dag store utfordringer med tap av dyr på grunn av rovdyr. Dette gjelder særlig bjørn og jerv. I kalvingsperioden opplever utøverne store tap av dyr på grunn av angrep fra jerv.

For å kunne møte denne utfordringen er det nødvendig med økt kunnskap om rovdyrpolitikkens følger for reindriftsnæringen og effektive tiltak for å redusere rovdyrkonfliktene.

En evaluering av rovviltforlikets virkning for de sørsamiske næringsinteressene er påkrevet. Samtidig må nye tiltak for å redusere konfliktene vurderes. Øremerkede midler til gjeting og tiltak som letter muligheten for å utøve kontroll over flokken under kalvingsperioden er et tiltak som bør gjennomføres der det er mulig og ønskelig. Tatt i betraktning de lave uttakene av jerv under ordinær lisensjakt, er det også nødvendig med utvidet uttak av jerv på våren i reinbeiteområdene. I de områdene som ikke er en del av yngleområdet for jerv, bør det i sørsamiske områder være en stående jaktlisens gjennom hele året.

De samiske beiteområdene inngår som en del av et område som er yngleområde for både bjørn og jerv. Dette øker belastningen for næringsutøverne betydelig. Prinsippet om byrdefordeling tilsier at man gjennomgår og reduserer kravet til antallet ynglinger for et av rovdyrene, eventuelt for begge.

En ny bestandsstatus for kongeørn viser at bestanden har økt, men at kartleggingen også er svært mangelfull. Forvaltningen av kongeørn må oppdateres og utøves i samsvar med rovviltforlikets pkt. 1.8.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen igangsette en evaluering av rovviltpolitikkens virkninger for samisk reindriftsnæring hvor også en sårbarhetsvurdering vil inngå.

  • 2. Stortinget ber regjeringen stille midler til rådighet for ekstraordinære tiltak under kalvingsperioden for rein.

  • 3. Stortinget ber regjeringen iverksette utvidet uttak av jerv i reinbeiteområdene på våren før kalving dersom kvotene på jerv ikke tas ut under lisensjakt.

  • 4. Stortinget ber regjeringen gjennomgå krav om antall ynglinger for de aktuelle rovdyr i samiske områder med bakgrunn i byrdefordelingsprinsippet.

  • 5. Stortinget ber regjeringen etablere en stående jaktlisens på jerv i sørsamiske reinbeiteområder utenfor yngleområdene.

  • 6. Stortinget ber regjeringen fastsette et bestandsmål for kongeørn som er mulig å sammenligne med den faktiske kartleggingen som pågår.

  • 7. Stortinget ber regjeringen etablere en samlet kartlegging av forekomsten av kongeørn og havørn.

21. mai 2015