Representantforslag om oppdatering av regelverket for Stortingets pendlerboliger

Dette dokument

  • Representantforslag 34 S (2021–2022)
  • Fra: Bjørnar Moxnes, Marie Sneve Martinussen, Sofie Marhaug, Seher Aydar, Geir Jørgensen, Mímir Kristjánsson, Tobias Drevland Lund og Hege Bae Nyholt
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I forbindelse med behandling av endringer i stortingsgodtgjørelsesloven (Innst. 394 L (2018–2019)) 14. juni 2019 fremmet Rødt to forslag om å endre regelverket for Stortingets pendlerboliger. Det ene forslaget handlet om at representanter som eier mer enn én bolig fra før av (sekundærboliger), ikke skulle få pendlerbolig til disposisjon. Det andre handlet om å klargjøre at representanter som fra før av er i besittelse av annen bolig mindre enn 40 km kjørelengde fra Stortinget, ikke skulle få pendlerbolig.

I debatten bemerket daværende stortingspresident til disse to forslagene at presidentskapet hadde

«hatt en gjennomgang av stortingsrepresentantenes tjenester og finansielle ordninger og vil ikke anbefale andre endringer eller innstramminger enn dem som faktisk foreslås av presidentskapet.»

De to forslagene ble nedstemt. I etterkant har det blitt avdekket flere tilfeller der representanter har fått pendlerbolig samtidig som de har bodd under 40 km kjørelengde fra Stortinget, og representanter som har eid boliger innen 40 km kjørelengde fra Stortinget som de har hatt leieinntekter fra, samtidig som de har fått pendlerbolig. Noen av disse tilfellene har vært i strid med Stortingets regelverk, som siden 2009 har blitt praktisert slik at det ikke gis pendlerbolig dersom man disponerer bolig innenfor 40 km kjørelengde, men flere har oppgitt å ha misforstått regelverket på dette punktet, og det har vært uklarhet rundt hvorvidt det er mulig å ha pendlerbolig samtidig som man leier ut bolig innenfor 40 km kjørelengde fra Stortinget.

Det er nå oppnevnt et eksternt utvalg som skal gjennomgå reglene for ordningen med pendlerboliger for stortingsrepresentanter. Det er bra, men Stortinget kan ikke vente med å gjøre åpenbare klargjøringer og nødvendige innstramninger i regelverket til utvalget har sin frist 1. oktober 2022.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber presidentskapet endre regelverket for Stortingets pendlerboliger slik at representanter ikke skal ha tjenestebolig til disposisjon uten dokumentert særskilt behov, dersom man fra før av eier eller disponerer annen bolig mindre enn 40 km kjørelengde fra Stortinget.

  2. Stortinget ber presidentskapet endre regelverket for Stortingets pendlerboliger slik at tjenestebolig ikke stilles vederlagsfritt til disposisjon for representanter som eier mer enn én bolig fra før av, uten dokumentert særskilt behov.

25. november 2021

Bjørnar Moxnes

Marie Sneve Martinussen

Sofie Marhaug

Seher Aydar

Geir Jørgensen

Mímir Kristjánsson

Tobias Drevland Lund

Hege Bae Nyholt