Søk

Bakgrunn

Det har den senere tid vært flere medieoppslag om leger med utdanning fra EU-/EØS-land som ikke får godkjent sin utdanning og adgang til å jobbe i Norge. Disse sakene gjelder to ulike grupper av medisinstudenter/leger:

  1. Leger med utdanning fra andre EU-/EØS land som jobber i LIS-stillinger (lege i spesialisering) eller i vikariater i allmennpraksis, men som ikke har gjennomført norsk LIS1.

  2. Studenter fra EU-/EØS- land som søkte om norsk autorisasjon i fjor.

Når det gjelder den første gruppen mener forslagsstillerne at disse bør kunne søke på, og jobbe i, stillinger i LIS, samt søke om delgodkjenning av LIS1 basert på læringsmål og praksistjenesten gjennomført i utlandet. Dette vil blant annet gjelde mange leger utdannet i Danmark.

Europeiske land har organisert grunnutdanningen sin ulikt – noen få land krever praktisk tjeneste for å få autorisasjon, mens de fleste ikke gjør det. Mange leger som jobber i Norge eller har planer om å jobbe i Norge, har studert i Danmark eller Sverige. De danske medisinutdanningene gir ikke fullverdig autorisasjon som lege rett etter studiet, slik som medisinstudiene i Norge. De danske medisinstudentene må, dersom de ønsker å jobbe selvstendig som lege og spesialisere seg videre, gjennomføre det som kalles klinisk basisutdannelse (KBU). Her jobber de formelt sett under ansvaret til en annen lege (typisk ledende overlege) i ett år. Etter gjennomført KBU kan de søke om «full» autorisasjon med «rett til selvstendig virke». Også de som har studert i Sverige, må gjennomføre AT (Allmenntjenestegjøring, tilsvarende LIS1 og KBU) for å få autorisasjon.

Etter innføring av ny spesialistutdanning 1. mars 2019 må studenter ta praksistjeneste i utdanningslandet for å få autorisasjon og deretter LIS1 i Norge.

Legeforeningen har påpekt at turnustjenenesten i f.eks. Danmark er svært lik det første året av LIS1 i Norge, og de mener denne bør vurderes og godkjennes slik at leger utdannet i Danmark ikke må ta denne på nytt i Norge.

Forslagsstillerne mener det er svært uheldig at leger må ta såkalt «dobbel turnus». Dette er uheldig for den enkelte i tillegg til at det samfunnsøkonomisk og helsepolitisk er uheldig at disse ressursene ikke kan benyttes der det er behov for dem i helsetjenesten. Fastlegeordningen står overfor store rekrutteringsutfordringer, og over 145 000 nordmenn er nå uten fastlege. I tillegg er det begrenset kapasitet i LIS1. Ifølge Helsedirektoratet var det våren 2021 1 240 søkere til 544 LIS1-stillinger med oppstart 1. september 2021. 45 prosent av søkerne fikk tilbud om stilling.