Søk

Bakgrunn

Konflikten i Ukraina har ført til en ekstraordinær og prekær flyktningsituasjon i Norges nærområder. Ifølge UNHCR er 6,5 millioner ukrainere fordrevet i eget land, i tillegg har 3,3 millioner ukrainere flyktet fra landet. Det er følgelig tale om en betydelig strøm av mennesker gjennom Europa. Antallet asylsøknader i Norge fra ukrainske borgere nærmer seg i skrivende stund 15 000.

Det er bred politisk enighet om at Norge skal ta sin del av ansvaret med å ta imot de ukrainerne som nå flykter fra et hjemland i krig og ruiner. Det har siden krigens utbrudd også vært et bredt folkelig engasjement i hele landet for å hjelpe ukrainere på flukt. Det er ingen tvil om det norske folks vilje til å stille opp for ukrainere i den desperate situasjonen de nå befinner seg i.

Fremskrittspartiets politikk på flyktningfeltet er at flyktninger hjelpes best og mest effektivt i nærområdene til stedet de har flyktet fra. Dette gir den mest treffsikre hjelpen, og sørger også for best mulig ressursutnyttelse slik at man får hjulpet flest mulig flyktninger. Et omfattende norsk bidrag for å hjelpe de ukrainske flyktningene er følgelig helt i tråd med partiets politiske linje.

Denne innsatsen for å hjelpe de ukrainske flyktningene i Norges nærområder kommer imidlertid med en vesentlig kostnad. Det er fremmet forslag om en tilleggsproposisjon for blant annet finansering av denne hjelpen til flykningene.

Fremskrittspartiet har – tidvis alene – alltid stått for en bærekraftig asyl- og innvandringspolitikk. Norges mottak av immigranter må tilpasses landets ressurser og ikke minst dets kapasitet for mottak og integrering av fremmede borgere. Konsekvensen av naivitet og snillisme i dette spørsmålet er det flere eksempler på, og man behøver ikke se veldig langt utover landets grenser for å se en situasjon man ikke ønsker at det norske samfunn skal havne i.

Forslagsstillerne mener det er uansvarlig med mottak av ytterligere flyktninger ut over det antallet som man fremdeles ikke vet det endelige antallet på som nå ankommer fra Ukraina. Det fremmes derfor forslag om full stans i mottak av kvoteflyktninger så lenge flyktningtilstrømningen fra Ukraina vedvarer. Den norske innsatsen for disse flyktningene må i stedet innrettes som hjelp i flyktningenes nærområder.