Representantforslag om å avvikle den urettferdige avkortningen i pensjon for gifte og samboende pensjonister

Dette dokument

  • Representantforslag 259 S (2021–2022)
  • Fra: Dagfinn Henrik Olsen, Gisle Meininger Saudland og Erlend Wiborg
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Folketrygdloven § 3-2 gir i dag avkortning i flere pensjonsytelser, deriblant alderspensjon, uføretrygd og avtalefestet pensjon (AFP). Det gis òg avkortning i grunnpensjon for en som er samboer eller ektefelle med en som har kapitalinntekt eller annen inntekt som overstiger to ganger grunnbeløpet (2 G), eller ved mottak av overgangsstønad etter folketrygdloven kapitlene 16 eller 17.

Forslagsstillerne mener det er dypt urimelig at pensjonister ikke får utbetalt pensjon de har opparbeidet seg gjennom et langt arbeidsliv, utelukkende basert på sivilstatus. Sivilstatus bør ikke påvirke nivået på grunnpensjonen. Avkortningen i grunnpensjon var 25 pst. for tjue år siden, men har over år blitt redusert takket være Fremskrittspartiet. Kampen for å sikre at pensjonistene skal få utbetalt egen opparbeidet pensjon, startet allerede da regjeringen Bondevik II forhandlet med Fremskrittspartiet om budsjettene på 2000-tallet. Fremskrittspartiet fikk da igjennom en reduksjon i avkortningen fra 25 pst. til 15 pst. over tre år. I 2013 fikk partiet på nytt gjennomslag for en ytterligere reduksjon, fra 15 til 10 pst. Reduksjonene i avkortningen betyr mange tusen kroner mer å leve av for pensjonistene.

Forslagsstillerne viser til Fremskrittspartiets alternative budsjettforslag for 2022, hvor det ble foreslått å fjerne avkortningen for gifte og samboende pensjonister over to år, hvor første skritt ble foreslått tatt i 2022. Dette ble nedstemt av Stortinget. Forslagsstillerne mener avkortningen fullt ut skal fjernes, og at dette kan skje trinnvis. Det er ingen logikk i at en skal frata borgere opparbeidede rettigheter basert på sivilstatus.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige forslag for en trinnvis avvikling av avkortningen i pensjoner med bakgrunn i sivilstatus.

2. juni 2022

Dagfinn Henrik Olsen

Gisle Meininger Saudland

Erlend Wiborg