Representantforslag om en bedre støtteordning for organisasjoner og frivilligheten

Dette dokument

  • Representantforslag 49 S (2022–2023)
  • Fra: Kathy Lie, Torgeir Knag Fylkesnes og Stina Baarne Hassel
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En sterk og uavhengig sivil sektor er en forutsetning i demokratiet. I Norge er det en mangfoldig frivillig sektor og sterke sivilorganisasjoner, som alle sørger for å gjøre velferdsstaten bedre. Et sterkt Sivilsamfunn har både utfyllende og gode tiltak og er et viktig korrektiv til offentlige vedtak og tiltak.

Sivil sektor er en sammensatt gruppe og drives både på dugnad, gjennom egenbetaling og med støtte enten fra det offentlige eller andre aktører. For svært mange er statlige tilskudd avgjørende for drift og gjennomføring av tiltak og prosjekter. Det gjør det avgjørende at staten opptrer på en forutsigbar og langsiktig måte.

Frivilligheten har lenge etterspurt en mer helhetlig tilnærming til bruk av ulike støtteordninger, og gjennomgang av hvorvidt de eksisterende støtteordningene treffer aktørene som opererer innenfor ordningenes formål og mandat. Dette er aktualisert gjennom regjeringens gjennomgang av navngitte tiltak i forslag til statsbudsjett for 2023. En rekke tiltak ble der flyttet til søknadspotter som ennå ikke eksisterer. Det ble også foretatt uforholdsmessige kutt for enkeltaktører innenfor eksisterende støtteordninger. Mange organisasjoner har i kjølvannet av denne prosessen etterspurt mer dialog og klarere rammer.

Det bør være et mål at støtteordninger skal sikre at mest mulig tid går til organisasjoners kjernevirksomhet og aktiviteter, og minst mulig til administrasjon og rapportering. Blant tiltakene sivilsamfunnet her peker på, er forenkling og økt grad av driftsmidler og langsiktige tilskuddsordninger. Prosjekttilskudd er mindre forutsigbare og krever mer arbeid både når det gjelder søknad og rapportering.

Mange deler av det norske lovverket berører frivillige organisasjoner, og det på ulike måter. Da er det særskilt utfordrende at ulike regelverk har ulike definisjoner av begreper som «frivillig organisasjon». Det gjør organisasjonene usikre på om de defineres innenfor eller utenfor ulike støtteordninger og bestemmelser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om Frivillighetsregisteret, som inkluderer at Frivillighetsregisteret skal forbedres, og at informasjon som er registrert i registeret, skal danne grunnlag for søknadsordninger administrert av det offentlige. Arbeidet skal gjøres i samråd med frivillig sektor.

  2. Stortinget ber regjeringen innføre én enhetlig definisjon av «frivillig organisasjon» som gjelder på alle områder. Denne bør kobles til Frivillighetsregisteret, slik at alle som er registrert i Frivillighetsregisteret, er godkjent som frivillige organisasjoner på alle områder.

  3. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om en forbedret og samordnet tilskuddsforvaltning, som inkluderer forslag om en felles søknads- og rapporteringsportal for statlige tilskuddsordninger, raskere saksbehandling av tilskudd og regler for overføring av tilskudd til neste budsjettår når tildelingen kommer seint, og en tilrettelegging for at tilskudd i større grad gis som flerårige tilskudd og driftstilskudd.

  4. Stortinget ber regjeringen opprette Forenklingsråd for frivilligheten, slik det er varslet i frivillighetsmeldingen. Rådet må gis en sentral rolle for å sikre framdrift i arbeidet med forenkling for frivilligheten, og sivil sektor må ha god representasjon i rådet.

24. november 2022

Kathy Lie

Torgeir Knag Fylkesnes

Stina Baarne Hassel