Representantforslag om gransking av hvordan enslige mindreårige asylsøkere har forsvunnet fra asylmottak og omsorgssentre

Dette dokument

  • Representantforslag 117 S (2022–2023)
  • Fra: Lan Marie Nguyen Berg, Dag-Inge Ulstein, Grete Wold og Tobias Drevland Lund
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget vedtok i 2015 at enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner, skal letes etter på lik linje med alle andre, jf. Vedtak 129 (2015–2016). Likevel har 432 asylbarn forsvunnet siden 2015 uten at noen vet hvor de er. Totalt har minst 1 000 barn forsvunnet de siste 21 årene, ifølge tall fra NRK.

Praksis i dag er at barn under 15 år tas hånd om av barnevernet, mens Utlendingsdirektoratet har ansvaret for dem mellom 15 og 18 år. Barn i alle aldersgrupper har forsvunnet.

NRK har avdekket at politiet i liten grad leter aktivt etter disse barna og at politiet leter mer etter norske statsborgere som forsvinner. NRK har definert aktiv leting som «skritt utover telefonsamtaler til asylmottaket eller omsorgsenteret hvor forsvinningen fant sted».

FN har kritisert Norge for omsorgen for asylbarn og forsvinningene i flere år og i en rekke organer, inkludert menneskerettighetskomiteen, torturkomiteen, rasekomiteen og komiteen for sosiale og økonomiske rettigheter. FNs høykommissær for flyktninger har også kritisert Norges praksis. Norges institusjon for menneskerettigheter har kalt forsvinningene et av de tydeligste og mest eksplisitte menneskerettighetsbruddene i Norge.

Norges offisielle svar til FN i 2021 var at politiet antar at barna forsvinner frivillig. Det finnes ikke god offentlig statistikk på hvorfor barna forsvinner fra mottak, og hvor de ender opp. Organisasjoner som jobber tett på asylbarn, som Redd Barna, har ropt varsko om at disse barna utsettes for kriminalitet, prostitusjon og menneskehandel. Norges institusjon for menneskerettigheter ba om offentlig statistikk i 2021. Barneombudet har i etterkant av NRKs nyeste avsløringer bedt Politidirektoratet om oppdatert statistikk på antallet barn som er registrert forsvunnet siden 2015, samt hvilke tilbakemeldinger politidistriktene har gitt, og hvordan disse vil følges opp.

Politidirektoratet har ifølge justis- og beredskapsministeren sett nærmere på egen praksis og levert tilbakemeldinger til ministeren i desember 2022. Forslagsstillerne mener det er nødvendig med en gransking som kartlegger aktører som er involvert i omsorgen for asylbarna, for å få et bedre bilde av hvorfor barna forsvinner, og hva som skjer med dem.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen igangsette en gransking av hvordan hundrevis av enslige mindreårige asylsøkere har forsvunnet siden 2015.

1. februar 2023

Lan Marie Nguyen Berg

Dag-Inge Ulstein

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Grete Wold

Tobias Drevland Lund