Representantforslag om å la folk få puste på ferie

Dette dokument

  • Representantforslag 235 S (2022–2023)
  • Fra: Cato Brunvand Ellingsen og Freddy André Øvstegård
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Retten til å leve frie og likestilte liv starter med å fjerne barrierene som gjør at enkelte av innbyggerne blir belastet med vanskeligheter andre slipper.

TV2 har vist hvordan folk med nedsatt lungekapasitet blir rammet av en ny ordning der de blir tvunget til å legge ut for oksygen når de skal reise ut av landet. Det er ikke et spørsmål om penger for staten: folketrygden skal uansett dekke kostnaden. Problemet oppstår gjennom at folk må legge ut for oksygenet for så å få pengene refundert senere. Dette har blant andre Norges Handikapforbund reagert på.

Det er ganske enkelt ikke sånn at folk flest kan forventes å ha tusenvis, kanskje titusenvis, av kroner tilgjengelig for å dekke opp for byråkratiske problemer staten har lagd. Disse nye forventningene til borgerne om å ha full sparekonto for å kunne være i stand til å legge ut for staten, er diskriminerende og gjør at forskjellen mellom de rikeste og folk flest øker.

Situasjonen blir enda verre av at vi står midt i en dyrtid, med økende priser og stadig høyere rente. Særlig for uføre og folk som trenger offentlige ytelser, er tidene svært tøffe. Da må staten gjøre alt som står i sin makt for ikke å legge stein til en allerede tøff byrde. Å måtte legge ut tusenvis av kroner for å få innfridd retten til oksygen når man er på reise, er et helt unødvendig hinder for den enkeltes frihet, som regjeringen må rydde opp i.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen umiddelbart instruere forvaltningen om å sikre en ubyråkratisk løsning, som ikke krever økonomiske utlegg for enkeltpersoner, for folk som er avhengige av oksygenbehandling på reise til utlandet.

  • 2. Stortinget ber regjeringen undersøke om forvaltningen har innført andre urimelige ordninger der folk må legge ut på vegne av staten i stedet for at det blir gitt direkte refusjoner.

11. mai 2023

Cato Brunvand Ellingsen

Freddy André Øvstegård