Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:2942 (2023-2024)
Innlevert: 29.09.2024
Sendt: 30.09.2024
Besvart: 02.10.2024 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Statnett fokuserer i disse dager på mulig fornyelse og oppgradering av to av kablene mellom Norge og Danmark, samt diskuterer Nordsjønett og andre internasjonale prosjekter. Det norske nettet er til gjengjeld mindre i fokus.
Kan statsråden avklare hva konkret som gjøres for å forsterke det norske nettet, redusere flaskehalsene og bygge opp økt kapasitet internt i Norge (Det ønskes konkrete prosjekter, konkrete effekter av prosjektene, samt konkrete tidsplaner for når prosjektene planlegges, både start og ferdigstilling.)?

Begrunnelse

Norges interne transmisjonsnett mellom Nord og Sør, og mellom øst og vest er en brøkdel av det svenske nettet, og har blitt sparsom bygget ut de siste år. Norges nett til kontinentet er til gjengjeld massivt forsterket de siste år. NO2 som region har i lang tid hatt høyere priser enn resten av landet grunnet prissmitte fra kontinentet. Flere analytikere peker på eliminering av interne flaskehalser ved å utbedre nettet internt i Norge som en måte å få ned prisene på i Norge, samt for å kunne økt kraftflyten i Norge. Det er meget interessant å få vite hvilke konkrete prosjekter Statnett jobber med for å fjerne innenlandske flaskehalser, og for å forsterke det norske nettet og øke kapasiteten. Det er ønskelig med detaljert info om de forskjellige prosjektene, tidsperiode, forventet effekt, etc.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg deler ikke representantens oppfatning av at Statnetts fokus i hovedsak er rettet mot utlandet. I Statnetts oppdaterte investeringsplan for 2023 lister foretaket opp 85 prosjekter under planlegging og gjennomføring. I tillegg redegjør foretaket for en rekke nettinvesteringer under planlegging i sin systemutviklingsplan for 2023 og i de ti ulike områdeplanene. I systemutviklingsplanen skriver Statnett at de har investert 70 milliarder kroner i det innenlandske nettet de siste årene, og at de skal investere for 100-150 mrd. kroner i nett og digitalisering de neste 10 årene.
Statnetts nettiltak er utløst av ulike behov, inkludert reinvesteringsbehov og nettilknytninger, samt behovet for å øke kapasiteten i og mellom regioner.
Jeg er svært opptatt av at nettet vi har i dag skal utnyttes best mulig, slik også målsetningen er når Statnett fastsetter nettkapasiteten. Jeg har vært tydelig overfor Statnett om viktigheten av nettutnyttelse, og vi ser nå at Statnett følger dette opp. Det pågår flere initiativer på området, for eksempel gjennomfører nå Statnett og de andre nordiske systemoperatørene siste del av testingen av flytbasert markedskobling som metode for å fastsette handelskapasitet i kraftmarkedet, og har ambisjon om å ta den i bruk i løpet av høsten.. Dette vil bidra til at eksisterende nett utnyttes bedre og dermed også jevne ut prisforskjellene noe.