Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:121 (2024-2025)
Innlevert: 15.10.2024
Sendt: 16.10.2024
Besvart: 23.10.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Vil forsvarsministeren gå i dialog med de private eierne av tidligere Åsegarden militærleir for å forhindre at dette blir omgjort til et asylmottak og dermed sørge for at Åsegarden fremdeles kan være en aktuell kandidat som sted for militær utdanning i fremtiden?

Begrunnelse

I forbindelse med Stortingets behandling av Langtidsplanen for forsvarssektoren 11. juni i år fattet Stortinget følgende enstemmige vedtak (746):

«Stortinget ber regjeringen utrede hvordan økt militær utdanningskapasitet skal etableres i Nord-Norge, og komme snarlig tilbake til Stortinget med et forslag til gjennomføring.»

Spørsmålsstiller viser til at dette er et særdeles viktig tiltak for å øke andelen militært personell med tilknytning til landsdelen og redusere behovet for pendling, da man ikke kan basere seg på forflytning av militært personell fra sør til nord via rutefly i krise eller krig.
Det har hele tiden vært lagt til grunn at Harstad kommune fremsto som en av de mest åpenbare kandidatene for å etablere ny militær utdanning. Dette både av hensyn til tilfang av potensielle kandidater for militær utdanning i nord, tidligere etablert militær infrastruktur som kan tilpasses ny bruk og Harstads historiske tradisjoner som garnisonsby – for å nevne noe.
Hva gjelder etablert militær infrastruktur står tidligere Åsegarden militærleir i en særstilling hva gjelder størrelse og mulighetsrom for fremtidig bruk av Forsvaret. Dessverre avhendet Forsvaret Åsegarden til private investorer kun måneder før Russlands invasjon av Ukraina. En beslutning tatt av forrige regjering som i dag ikke står seg godt i lys av hendelsene som fant sted senere, særlig med tanke på at de private eierne nå ønsker å etablere et asylmottak for enslige mindreårige asylsøkere på stedet.
Spørsmålsstiller ønsker derfor svar på om forsvarsministeren ønsker å ta initiativ til å gå i dialog med de nye eierne for å sikre at Åsegarden fremdeles kan være aktuell som mulig sted for militær utdanning i tråd med Stortingets vedtak, og om nødvendig benytte ekspropriasjon for å ivareta Forsvarets interesser.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Høyre/Frp-regjeringen foreslo i 2016 å legge ned Åsegarden leir. Dette ble fremmet for Stortinget gjennom Prop. 151 S (2015–2016) Kampkraft og bærekraft – Langtidsplan for forsvarssektoren som ble behandlet av Stortinget gjennom Innst. 62 S (2016–2017) og vedtatt. Som oppfølging av Stortingets vedtak ble Åsegarden leir solgt til Åsegarden Utvikling AS (Ulrix eiendom) i 2021 og overtatt av de nye eierne i 2022.
I forbindelse med behandlingen av Innst. 426 S (2023–2024) til Prop. 87 S (2023–2024) om Forsvarsløftet – for Norges trygghet – Langtidsplan for forsvarssektoren 2025–2036 fattet Stortinget vedtak 746 hvor Stortinget ber regjeringen utrede hvordan økt militær utdanningskapasitet skal etableres i Nord-Norge, og komme snarlig tilbake til Stortinget med et forslag til gjennomføring. Utenriks- og forsvarskomiteen vektla i sin innstilling at den militære utdanningen etableres ved en av Hærens garnisoner i Nord-Norge, og at Forsvaret selv avgjør den militære utdanningens innretning og omfang, og hvilken garnison som er mest hensiktsmessig å ta i bruk til dette formålet. Regjeringen følger opp vedtaket, og Forsvaret er gitt i oppdrag å utrede og anbefale hvordan militær utdanningskapasitet kan etableres i Nord-Norge, herunder hvordan en slik militær utdanning kan skje ved en av Hærens garnisoner i Nord-Norge. Åsegarden leir er ikke en del av Hærens garnisoner.
Forsvarsdepartement har ingen planer om å kjøpe leiren tilbake, og har ingen mening om hvordan eiendommen brukes i dag.