Børge Brende (H): I New Delhi sultestreiker seks tibetanere. Deres krav er at FN igjen skal ta opp Tibet-spørsmålet, de vil at FN skal ta opp forhandlingene med Kinas regjering og den tibetanske eksilregjeringen, og at det utpekes en spesiell FN-rapportør for Tibet. Tibet ble drøftet i generalforsamlingen i 1959, 1961 og 1965. Det avstedkom resolusjoner som bl.a. tok til orde for selvbestemmelse for Tibetanerne. Hvilke initiativ vil norske myndigheter ta for at Tibet-spørsmålet igjen kommer blir satt på dagsorden?
Begrunnelse
Tibetanerne har siden 1950 kjempet for å få tilbake sin frihet og bevare sin kultur. Tibetanerne har ikke mistet håpet, men tiden kan være i ferd med å løpe ut. Under det kinesiske styret har hundretusener av tibetanere mistet livet på grunn av utstrakt hungersnød, henrettelser, tortur og mishandling. Under kulturrevolusjonen ble nær samtlige av Tibets 6000 klostre og templer rasert. Amnesti International har dokumentert alvorlige og utbredte brudd på menneskerettigheter i Tibet, inkl. vilkårlige arrestasjoner, fengsling på politisk grunnlag og tortur.
Ytringsforbud, forsamlingsforbud og begrensninger av religionsfriheten er en del av tibetanernes hverdag.
Tibet er det fattigste av alle områdene under kinesisk styre, med høy analfabetisme og spedbarnsdødelighet. Samtidig diskrimineres tibetanerne systematisk innenfor arbeidsmarkedet, utdanning og helse.
Masseinnvandring av kinesere til Tibet gjør at Tibetanerne er i ferd med å bli en minoritet i sitt eget land.