Torstein Rudihagen (A): Søknad om Fylkeskommunal garanti for ryggoperasjon på Senter for Ortopedi blir avslått med henvisning til avtale mellom Oslo kommune og St.Elisabeth sjukehus i Uppsala. Dette medfører ekstra plager, byråkrati og kr. 130.000 mer i utgifter. Vil Helseminsteren vurdere regelverket og fornuften i dette, og vil Helseministeren gjøre noe i denne saken?
Begrunnelse
En pasient som ble ryggoperert for spondylolisthese ved Martina Hansens Hospital i 1991, har også siden hatt store ryggsmerter. Ved undersøkelse på Riskhospitalet Senter for Ortopedi i mars, konkluderes det med klar indikasjon for reoperasjon og pasienten settes på venteliste.
Pasienten bor i Oslo og det søkes om fylkeskommunal garanti. I svaret fra Oslo kommune, Ullevål sykehus ved sjefslegen 02.04 98, avslås garantien.
I brevet vises det til at det ytes garanti for behandling, utenfor Oslo kommunes egne sykehus når disse ikke har kompetanse, men ikke ved manglende kapasitet. Samtidig sies det at Oslo kommune for tiden har for liten kapasitet, og at det derfor er inngått avtale mellom Oslo kommune og St. Elisabeths sjukhus i Uppsala.
Dette betyr at aktuelle pasienter henvises fra Nevrokirurgisk avdeling, Ullevål sykehus, til vurdering ved Volvat Medisinske Senter for eventuell senere operasjon i Sverige.
Det synes som det er liten fornuft og fleksibilitet i dette, all den tid Senter for Ortopedi på Rikshospitalet har kompetanse og kan gjennomføre operasjonen. Hvorfor da gå veien om Ullevål, Volvat og Sverige, når dette medfører store plager for pasienten og store ekstrakostnader for det offentlige?