Øystein Djupedal (SV): I 1996 endret Statens Pensjonskasse sin samboerdefinisjon for dem som har rettigheter i Statens Pensjonskasse, slik at den nå også inkluderer samboere av samme kjønn. Finnansdepartementet har ikke fulgt opp det som må være en konsekvens av denne endringen, nemlig å endre sin samboerdefinisjon, slik at den i forhold til private forsikringsordninger også ivaretar samboere av samme kjønn. Hva vil Regjeringa nå gjøre for å få slutt på den diskriminering vi i dag fremdeles har?
Begrunnelse
Som samboer defineres kun personer av ulikt kjønn.
Det betyr at alle som er forsikret i private arbeidsforhold (ikke stat), og som er lesbisk/homofilt samboende ikke gis mulighet til å sikre samboer gjennom gruppelivsforsikring uten selv å være så godt informert at man vet at man kan begunstige. Slik individuell begunstigelse gir vanligvis krav på lavere beløp enn det som utbetales til ektefelle/registrert partner/heterofilt samboende.
Samtidig har Statens Pensjonskasse for snart 2 år siden endret sin samboerdefinisjon for de som har rettigheter via Statens Pensjonskasse.
Grunnen til ulik behandling er at ulike departement opererer med ulike definisjonsgrunnlag.
Statens Pensjonskasse ligger inn under Administrasjons-og arbeidsdepartementet, mens forsikringer ellers ligger til Kredittilsynet, etter myndighet fra Finansdepartementet.
Hva er gjort tidligere:
For 2 år siden gjorde Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring en henvendelse til BFD om endringer i samboerdefinisjoner generelt, og i forhold til forsikringer spesielt. Der ble organisasjonen henvist til Finansdepartementet, og statssekretær Ingunn Yssen tok saken opp med sin kollega i Finansdepartementet.
Finansdepartementet skulle så koordinere en generell gjennomgang og endring av definisjonene, som en naturlig følge av partnerskapsloven. Hvis lesbiske/homofile har mulighet til å inngå partnerskap er det diskriminerende å ikke bli godtatt som samboere.
I stedet gikk man fra Finansdepartementets side inn og endret forskrift om egen pensjonsforsikring etter skatteloven.
Regelendringen i Finansdepartementet førte til at man kun endret en forskrift.
Samvirke forsikring har allerede i slutten av 1993 kontakt med Kredittilsynet for å påpeke diskriminering i samboerdefinisjonen og aktualisering av endring etter ikrafttredelse av partnerskapsloven 1. august 1993.
Kredittilsynet ga ikke tillatelse til slik definisjonsendring, og sendte samtidig ut rundskriv til alle forsikringsselskap og informerte om at samboere defineres som to personer av motsatt kjønn.
Etter Finansdepartementets forskriftsendring har enkelte forsikringsselskap igjen gjort henvendelse til Finansdepartementet for å få en generell regelendring, men svar uteblir.
Det er nå ingen grunn til at slik definisjonsendring ikke skal kunne skje, i.o.m. at man prinsipielt sett allerede har gjort endring på et område når det gjelder pensjonsforsikring i forhold til skatteloven.