Øystein Hedstrøm (FrP): Møre og Romsdal fylkeskommune fattet et vedtak om å etablere 5 utdannelsesstipend for tannlegestudenter som et ledd i arbeidet med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Responsen fra studentene var minimal fordi det ble trukket skatt av stipendene samtidig som Lånekassen reduserte sine stipend. Hva kan statsråden bidra med som vil bedre mulighetene for distriktene til å sikre seg søkere til stillinger etter endt utdannelse?
Begrunnelse
Helse- og sosialutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune har gjort vedtak om å etablere utdanningsstipend for tannlegestudenter. For studieåret 1997/98 dreide det seg om inntil 5 stipend, hvert på kr 40 000,-. Bakgrunnen for stipendene var mangelen på kvalifisert arbeidskraft i fylket. Distrikts-Norge sliter med å skaffe fagutdannet personell til forskjellige stillinger som er nødvendig for å opprettholde bosetting og aktivitet.
Gjennom 5 utdannelsesstipender for tannlegestudenter, ønsket man å rekruttere studenter til fylket som forpliktet seg til å arbeide innenfor Den offentlige tannhelsetjenesten med en bindingstid på 12 måneder. Problemene meldte seg snart for de studentene som var interessert på grunn av skattetrekk av stipendene samt reduksjon av ordinære stipend gjennom Lånekassen. Dermed forsvant interessen og initiativet fra fylkeskommunen var uten resultat. På denne bakgrunn ber jeg om et svar på hvordan statsråden vil bedre mulighetene for rekrutteringen.