Erik Solheim (SV): "I løpet av 1996 kom det fram opplysninger om at FN våren 1994 fikk rapporter og opplysninger som tydet på at et folkemord var planlagt i Rwanda. Disse opplysningene kom til FN før folkemordet faktisk begynte, men FN reagerte ikke. Det er hevdet at opplysningene kom direkte til generalsekretærens kontor, men at Generalsekretæren aldri brakte disse opplysningene til sikkerhetsrådet. Hva har regjeringen gjort for å bringe klarhet i disse alvorlige beskyldningene, og vil Norge støtte det danske forslag om at det skal utarbeides nøyaktige prosedyrer for hvordan sikkerhetsrådet skal informeres i slike saker?"
Begrunnelse
Fra flere hold er det kommet kraftige beskyldninger om at FN ikke gjorde nok for å forhindre folkemordet i Rwanda i 1994. En av de alvorligste beskyldningene er at generalsekretærens kontor i forkant av folkemordet fikk gode og pålitelige opplysninger om at voldshandlinger var planlagt. Hvorvidt generalsekretæren selv var informert er usikkert, men generalsekretærens kontor bragte aldri disse opplysningene inn for sikkerhetsrådet. Folkemordet i Rwanda kostet over 800000 mennesker livet. Blant disse var 10 belgiske FN-soldater.
Den danske utenriksminister Nils Helveg Petersen har tatt initiativ til at FN skal utarbeide nøyaktige prosedyrer for hvordan og når sikkerhetsrådet skal informeres. Dette for å hindre at generalsekretæren eller andre deler av FN-systemet blir sittende inne med opplysninger som kan være av avgjørende betydning i en sak. Sverige, som nettopp er blitt medlem av sikkerhetsrådet skal ha gitt sin støtte til det danske forslag.
På denne bakgrunn ønsker en å vite hva Norge har gjort for å bringe klarhet i saken, samt om Norge har eller vil uttrykke støtte til det danske forslag.