Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:209 (1998-99) Innlevert: 11.03.1999 Sendt: 12.03.1999 Besvart: 19.03.1999 av justisminister Odd Einar Dørum
Bjørn Hernæs (H): I 1996 vedtok Stortinget ny tomtefestelov som fortsatt ikke er iverksatt. I stedet har departementet sendt ut på høring forslag om endringer i den loven Stortinget har vedtatt. Er det manglende vilje i Justisdepartementet til å godta Stortingets flertallsvedtak som ligger bak at loven ikke er iverksatt og at departementet sender på høring standpunkt som tidligere av avvist av Stortinget?
Odd Einar Dørum: Tomtefesteloven ble vedtatt av Stortinget 5 desember 1996 og sanksjonert av Kongen i statsråd 20 desember 1996. Når loven ikke ble satt i kraft med en gang, hadde dette sammenheng med at det var nødvendig å fastsette nærmere forskrifter til loven, samt utarbeide informasjonsopplegg. Utkast til forskrifter ble sendt på høring ved departementets brev 12 desember 1997, med høringsfrist 1 april 1998. Dette skjedde under to måneder etter at regjeringen Bondevik tiltrådte. Samtidig ble spørsmålet om oppheving av prisreguleringen (som ikke har grunnlag i den tidligere tomtefesteloven, men i prislovgivningen) tatt opp. Departementet ga i den sammenheng uttrykk for at det ikke ville være i tråd med Stortingets intensjoner å opprettholde en slik regulering.Mellom annet på bakgrunn av høringsuttalelser til spørsmålet om opphevelse av prisreguleringen for festeavgifter, kom regjeringen til at den vedtatte § 15 i tomtefesteloven burde vurderes på nytt før loven blir satt i kraft. Ved brev 29 oktober 1998 ble således ulike forslag sendt på høring. Ingen av forslagene som har vært på høring har tidligere vært forelagt Stortinget. Høringsfristen gikk ut 1 februar 1999. Lovspørsmålet er nå til vurdering i departementet og er høyt prioritert. I tilfelle regjeringen konkluderer med at tomtefesteloven bør endres før ikraftsetting, vil saken på vanlig måte bli forelagt Stortinget i form av en odelstingsproposisjon.