Gunnar Kvassheim (V): Mange av dykkerne som utførte oppdrag i forbindelse med oljeutbyggingen i Nordsjøen på 70 og 80-tallet har fått senskader og er blitt uføre på grunn av arbeidet. Krombergutvalget og Habbestadutvalget har levert rapporter og anbefalinger når det gjelder nordsjødykkerne, disse ser ikke ut til å ha blitt fulgt opp.
Hva kan helseministeren gjøre for å følge opp de to utvalgenes anbefalinger?
Begrunnelse
Dagens Næringsliv (DN-magasinet) 15.05 d.å. inneholder en lengre reportasje om Nordsjødykkernes farlige oppdrag i oljeutbyggingen på 70- og 80-tallet.
Først i mars 1995 ble Arbeidsmiljøloven gjort gjeldende for denne gruppen. I 1993 la "Kommunaldepartementets utvalg om helse og sikkerhet i dykkervirksomheten" (Kromberutvalget) fram sin rapport. Anbefalingene fra utvalget, som blant annet foreslo pensjons- og retrettordninger for dykkere, helsemessig langtidsoppfølging, og sikre sykepenger og attføringstrygd, ser ikke ut til å bli fulgt opp. Det ble i stedet satt ned et nytt utvalg, Habberstadutvalget. Heller ikke dette utvalgets anbefalinger er blitt politisk behandlet.
Det er hevet over tvil at dykkerne var helt avgjørende for utviklingen av oljeindustrien, og at arbeidet var svært farefylt. Selv om her er mange uklare tall, er dette hevet over tvil. Det ville derfor være ønskelig å få en snarlig behandling av de to utvalgenes anbefalinger.