Øystein Djupedal (SV): Norsk Hydro planlegger å bygge en aluminiumsfabrikk på Island, med kraft fra et vannkraftverk, Fljotdalur. Vannkraft-verket er hittil ikke underlagt en miljøkonsekvensanalyse, til tross for at det vil ligge i et unikt våtmarksområde.
Anser næringsministeren at det er uproblematisk at NH er involvert i et så kontroversielt prosjekt, og hva vil ministeren gjøre for at det blir foretatt en miljøkonsekvensanalyse for kraftverket?
Begrunnelse
Vannkraftverket ligger nord for Vatnajøkul. Kraftverket vil oversvømme 44 km² våtmark, Eyjabakkar, et område som er unikt både på Island og i Europa. Det vil ødelegge landskapet, jords-monnet, det økologiske samspillet blant arter som lever i området i dag, påvirke overflatevannet og planter som vokser der. Området er meget attraktivt som turistområde i dag.
Islandsk lov krever at demninger større enn 3 km² skal underlegges en miljøkonsekvensutredning. Dammen til Fljotdalur blir som kjent 44 km². Det samme gjelder kraftlinjene som er planlagt for prosjektet. Her er grensene 33 kV - for Fljotdalur skal det trekkes to kraftlinjer, en på 220 kV og 132 kV. Det samme gjelder selvfølgelig veier inn i området, selve demningene, bygg og lignende. Det er med andre ord ingen tvil om at det skulle vært foretatt en miljøkonsekvens-utredning.
I disse dager er det en diskusjon på Island om en grundig undersøkelse av de miljømessige sidene ved kraftverket skal utføres i henhold til islandsk lov eller ei. Denne debatten foregår dels i Alltinget, dels i mediene, og representanter for Norsk Hydro har deltatt i debatten gjennom intervjuer i store islandske aviser. Bedriftens uttalelser til pressen bærer preg av svakt skjulte trusler om å avlyse sine planer dersom man går inn for en konsekvensutredning.
Dette skyldes i hovedsak at sjansen for at analysen vil kunne gjøre bygging av kraftverket enten umulig eller ulønnsomt, ved at avdekking av store miljøskader ville kreve enten en mindre utgave av kraftverket, eller store tiltak for å redusere skadene.
Hydros vurdering synes å bære preg av at ingen andre alternativer til vannkraftverket finnes. Ironisk nok er det nylig presentert en rapport som viser alternativ kraftkilde. I rapporten fra Det nasjonale energibyrået ble det påpekt at det finnes potensial til et geotermisk anlegg i områdene Krafla, Námafjall, Öxarfjördur og Theistareykir. Et slik geotermisk anlegg med dampturbiner ville kunne stå ferdig i 2003 og produsere så mye som 1.600 gWh årlig. Til sammenligning skal det planlagte vannkraftverket produsere kun 1.250 gWh årlig.