Øyvind Vaksdal (FrP): I mai og juni 1995 inntraff den største flom på østlandet på svært lang tid, og der Glomma og Lågen, samt Trysilvassdraget ble hardest rammet.
I St.meld. nr. 42 (1996-97) Tiltak mot flom, ble det vedtatt at 5 av 10 prosjekter i Flomtiltaksutvalget i Glomma og Lågen skulle kunne plasseres administrativt i Samlet Plan. Ut fra den kjennskap undertegnede har til saken har ikke disse vedtak blitt fulgt opp.
Hva vil statsråden gjøre for å få disse vedtakene fulgt opp, og når forventes det at de blir realisert?
Begrunnelse
Flomtiltaksutvalgets utredning, jf. NOU 1996:16 om tiltak mot flom, utgjorde en viktig referanse for St.meld. nr. 42 (1996-97).
I nevnte stortingsmelding tok Jagland-regjeringen til orde for en begrenset utvidelse av adgangen til administrativ behandling av 5 av 10 prosjekter som var fremhevet av Flomtiltaksutvalget med flomdempingseffekt i Glomma og Lågen, og at vassdragsregulering til flomdemping skulle tillegges betydelig større vekt i Samlet Plan. De fem prosjektene dette gjaldt var følgende:
- Osensjøen - Østre Æra/Vesleflisa
- Storsjøen i Rendalen
- Raudalsvatn/Øvre Otta
- Bygdin
- Vinsteren/Heimdalsvatn(Bygdin)
Regjeringen tok videre sikte på å fremme de øvrige prosjekter som var fremhevet av Flomtiltaksutvalget for stortingsbehandling, utenom en fullstendig rullering av Samlet Plan.
Når det gjelder økonomiske og administrative konsekvenser vises det til at Regjeringen skulle legge opp til en styrking av NVEs ressurser til arbeidet med flomvarsling og flomsikringstiltak. Regjeringen sa videre at de ville komme tilbake til spørsmålet om økte bevilgninger til de tiltakene som var omtalt i stortingsmeldingen.
Ut fra det undertegnede kjenner til har det ikke blitt bevilget mere penger til å iverksette tiltak opp i mot de fem nevnte prosjekter, og at tiltak rundt disse prosjektene har stått i stampe siden storflommen i 1995.