Inger Stolt-Nielsen (H): Arkeologiske undersøkelser på Karmøy har avdekket havneaktivitet fra vikingtid til et stykke ut i middelalderen. Her er registrert skip i sjøbunnens øverste lag, og arkeologene forventer at her kan gjøres verdifulle funn som kan bidra til større kunnskap om Norges historie. Sjøbunnen er uforstyrret av aktivitet i nyere tid, her kan ligge kulturlag av anseelig alder.
Vil statsråden ta initiativ til at det bevilges midler til sikring og utgravning i dette området?
Begrunnelse
Vanligvis oppstår behovet for arkeologisk utgravning når et område skal bebygges eller på annen måte utnyttes til kommersielle eller offentlige formål. Bekostningene ved utgravningen blir da belastet det prosjekt som søkes realisert i det arkeologisk interessante området. Når det gjelder utgravning av det forlatte havneområdet ved Avaldsnes, er problemstillingen en helt annen. Dette området skal ikke utnyttes hverken til private eller offentlige områder. De marinarkeologiske undersøkelser som alt er gjort, henger sammen med den historieforskning som er knyttet til Avaldsnes, landets eldste kongssete, med en historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Skipsfunnet som er registrert er datert tilbake til Håkon Håkonssons tid, og er like gammelt som Olavskirken på Avaldsnes. Dette ligger i sjøbunnens øverste lag, og er lett tilgjengelig for amatørdykkere. I samme lag er det alt gjort flere verdifulle funn like under overflaten.
Der er i dag ingen bebyggelse rundt det gamle havneområdet, og området er derfor sårbart for useriøse amatører. Det vites ikke sikkert hvor langt tilbake i tid her har vært havneaktivitet, men det regnes som sannsynlig at en utgravning av området kan gi vesentlige bidrag til vår kunnskap om landets eldste historie. Da bekostningene ved utgravning ikke kan belastes noe utbyggingsprosjekt, synes det rimelig at staten går inn med midler slik at vår felles historiearv kan ivaretas på en betryggende måte.