Inger Stolt-Nielsen (TF): Det er bare ca. 50 pst. av dagens ungdom som avtjener militær verneplikt. Likevel føres en knallhard praksis overfor dem som tidligere er blitt innkalt, men som av samvittighetsgrunner har nektet. Også når den innkalte har eneansvar for små barn, eller er syk, blir rettsforfølgelsen praktisert på en måte som synes umenneskelig.
Vil statsråden ta initiativ til at rettsforfølgelsen av militærnektere ikke går ut over alle menneskelige hensyn?
Begrunnelse
Jeg er blitt kontaktet av en fortvilet søster som ser sin bror bryte sammen under presset han settes under fordi han ikke har møtt til militærtjeneste. Saken er gammel, han har tidligere vært innkalt til soning slik praksis har vært for militærnektere, men har måttet løslates av helsemessige grunner.
I dag er situasjonen for mannen og hans familie kritisk. Mannen har eneansvar for sin 10 år gamle sønn, som lider av Aspbergers syndrom. Likevel innkalles han den 26. mars 2001 til soning på Hof, med frammøte samme dag. Gutten plasseres hos samboers datter. 28. mars 2001 flyttes mannen til lukket soning i Drammen kretsfengsel, da han ansees å være for syk til å sone på Hof. Dette synes å være en fullstendig meningsløs forfølgelse av et menneske som åpenbart har det vanskelig nok fra før.
Når bare halvparten av våre ungdomskull avtjener militær verneplikt, virker det meningsløst at alle menneskelige hensyn settes til side og store ressurser brukes for å rettsforfølge personer som ikke bare har samvittighetsproblemer med militær verneplikt, men som åpenbart også har helsemessige og praktiske problemer som burde tilsi litt smidighet fra det offentliges side.