Bent Høie (H): Et viktig kranfaglig miljø kan bli utradert ved at materiell ved AMO-senteret på Lierskogen blir avhendet og virksomheten avviklet. Stiftelsen Rogaland Kranskole har sagt seg villige til å drive aktiviteten på Lierskogen frem til kranfaget er godkjent som nytt lærefag.
Vil statsråden bidra til at en slik løsning lar seg realisere?
Begrunnelse
I sitt svar av 19.03.01 til skriftlig spørsmål nr. 277 fra representanten Langeland bekrefter utdanningsminister Giske at han vil følge opp rådet fra Rådet for fagopplæring i arbeidslivet sin anbefaling om å etablere kranfaget som nytt lærefag.
I Rogaland ble kranfaget flyttet fra Arbeidsmarkedsetaten til en stiftelse opprettet av Gjesdal kommune. Denne stiftelsen har siden utviklet seg og representerer nå et av de fremste fagmiljøene. Dette fagmiljøet brukes blant annet av offshorenæringen. Kranyrket representerer en risikoutsatt gruppe offshore, slik at en god fagopplæring er viktig.
Kranfaget er nå i en mellomfase, fra å være under Arbeidsmarkedsetaten til å bli et eget lærefag.
I Buskerud fylkeskommune ble AMO-senteret Lierskogen videreført fordi en ikke fikk andre som ville overta driften. Arbeidsdirektoratet har i brev av 15. januar 2000 til AAD bedt om fullmakt til å gjennomføre en styrt avvikling av senteret. Dette er en oppfølging av Stortingets vedtak fra høsten 1994 om at A-etat ikke skal drive egne skoler.
Etter henvendelse fra Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, ble det avholdt et drøftingsmøte mellom EBA, Rogaland Kranskole og AMO-senteret Lierskogen den 5. april. Der kom en frem til en løsning som innebærer at Stiftelsen Rogaland Kranskole ved å disponere kranmateriell og undervisningsbygg, kan videreføre driften til kranfaget er etablert som lærefag.
Kranfaget er svært utsatt i Norge, og hvis kompetanse og materiell forsvinner fra Lierskogen vil det være tidkrevende og kostbart å bygge opp nye miljø når faget er godkjent. Et godt kranfaglig utdanningstilbud er viktig for blant annet å kunne ha en god sikkerhet offshore.