Odd Roger Enoksen (Sp): I februar 2000 ble det lagt frem rapport fra en interdepartemental embetsmannsgruppe om "Desentralisering og IKT. Om desentralisering av statlige oppgaver - bl.a. ved hjelp av informasjons - og kommunikasjonsteknologi". Embetsmannsgruppen konkluderte med at man forholdsvis enkelt kunne flytte 1000 - 1500 årsverk ut av Oslo. Gruppen foreslår også virkemidler og fremdriftsplan for videre utflytting av statlige arbeidsplasser.
Hvordan vil regjeringen følge opp rapporten?
Begrunnelse
Det har gått mer enn ett år siden rapporten om desentralisering av statlige arbeidsopppgaver ble lagt frem. Rapporten er viktig fordi den fastslår at det vil være mange fordeler med å flytte arbeidsplasser i departement og direktorater i Oslo ut til andre deler av landet. Embetsmannsgruppen har gjennomgått hvert departement, og vurdert hvilke arbeidoppgaver det er hensiktsmessig å flytte ut.
Stortingsmelding nr 34 om distrikts - og regionalpolitikken er nylig lagt frem, uten at utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo er viet særlig oppmerksomhet. Mitt syn er at utflytting av statlige arbeidsplasser vil gi positive effekter både for det distriktet som blir tilført nye arbeidsplasser, for hovedstaden, for utgiftssiden i statsbudsjettet og for personer, bedrifter etc. som er i kontakt med de statlige kontorene.
I departement og direktorater var det 13 457 ansatte pr 1999. Cirka 900 av disse arbeidsplassene er lokalisert utenfor Oslo. Regjeringen er opptatt av at modernisering av offentlig sektor blant annet skal føre til lavere driftskostnader i det offentlige. Rapporten fra embetsmannsgruppen peker på at utflytting av statlige arbeidsplasser vil gi lavere lønnskostnader, lavere kontorleie og besparelser knyttet til lavere turnover.
Rapporten "Desentralisering og IKT" foreslår også at man bør vurdere å foreta en egen gjennomgang av hele direktoratsnivået, med tanke på utflytting fra Oslo. I rapporten heter det også: "Etter vår mening er det ikke noe i selve direktoratsfunksjonen som i utgangspunktet nødvendiggjør at direktoratene skal ligge i Oslo." Vi har i dag cirka 70 direktorater i Norge, men bare fem av disse ligger utenfor Oslo. Jeg mener det er fornuftig at regjeringen foretar en gjennomgang av direktoratene med tanke på utflytting fra Oslo.
Jeg mener det vil virke positivt å desentralisere statlige arbeidsplasser også ut fra et brukerperspektiv. Mange opplever at "staten" er langt borte, og at man dermed ofte ikke får til de beste løsningene for folk, arbeidsplasser og bedrifter. "Nærhet til kunden" er viktig også i det statlige apparatet. I tillegg er det viktig at staten fanger opp forskjellene mellom ulike regioner i landet.
Vi har opplevd en revolusjon innen informasjon - og kommunikasjonsteknologi det siste tiåret. Mulighetene for desentralisering er i dag helt annerledes enn da Ingebretsen-utvalget og Grande-utvalget utredet utflytting av statsinstitusjoner på 60- og 70-tallet. Ved hjelp av internett og bredbåndsteknologi er det mulig å utføre nærmest en hvilken som helst oppgave hvor som helst i landet.
Alle partier, inkludert regjeringspartiet, har uttrykt at den nye teknologien gir muligheter for vekst og utvikling i distrikts-Norge. Men så langt har dette blitt mye snakk og lite handling. Sentraliseringskreftene er sterkere enn noen gang. Staten har nå mulighet til å være lokomotiv i en annen utvikling hvor styrking av distriktene er målet.